Aσφάλεια και υγεία των παιδιών και τα αναπάντητα ερωτήματα εκ μέρους του ΥΠΠ! Των Αντρέας Θεοδώρου και Μιχάλη Αλεξόπουλου

«Διευθυντές/Διευθύντριες Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης

Θέμα: Πρόγραμμα επιμόρφωσης Διευθυντών/Διευθυντριών Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, πληροφορείστε ότι η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης διοργανώνει επιμορφωτική συνάντηση, με θέμα «Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής: θέματα ασφάλειας και υγείας».  Η επιμόρφωση είναι υποχρεωτική για όλα τα σχολεία. Στο Πρόγραμμα θα συμμετάσχει ο/η Διευθυντής/Διευθύντρια κάθε σχολικής μονάδας.  Σκοπός της επιμόρφωσης είναι η ενημέρωση των Διευθυντών/Διευθυντριών σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (εκπαιδευτικοί, παιδιά, γονείς) και υλικοτεχνικής υποδομής (χώροι, υλικά, μέσα), με έμφαση στην ασφάλεια και υγεία κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Η επιμόρφωση θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου»

Το πιο πάνω κείμενο αποτελεί  απόσπασμα από την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (ypp 8125),  με ημερομηνία την 12η Οκτωβρίου 2018.

Οι πιο πάνω επιμορφώσεις πραγματοποιήθηκαν και όντως μπορούν να χαρακτηριστούν ως ωφέλιμες και εποικοδομητικές. Εξάλλου, οι συναντήσεις αυτές, έλαβαν χώρα, μετά από ένα μαύρο καλοκαίρι μαζικών επιθέσεων προς τους εκπαιδευτικούς και λίγους μήνες μετά τον τραγικό θάνατο μαθητή στο Αλεθρικό. Ένα περιστατικό που φανέρωσε τα τρομερά κενά που υπάρχουν σε θέματα ασφάλειας και υγείας στα σχολεία, κατέδειξε την ανυπαρξία σαφών πρωτοκόλλων δράσης και ανέδειξε την ανεπάρκεια του Υπουργείου να στηρίξει με σαφείς οδηγίες τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς. Εν ολίγοις το Υπουργείο αντί να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες του, αναζήτησε αποδιοπομπαίους τράγους, δημιουργώντας εύλογα αισθήματα ανασφάλειας σε όλους τους συναδέλφους.

Στις προαναφερθείσες συναντήσεις, δόθηκε η ευκαιρία σε όλες/ους να ανταλλάξουν απόψεις, να ακουστούν προβληματισμοί και να κατατεθούν εισηγήσεις. Οι Διευθύντριες/ες είχαν την ευκαιρία και τους ζητήθηκε, να καταγράψουν όλα τα ερωτήματα και απορίες που είχαν σχετικά με θέματα που αφορούν στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και όχι μόνο. Τα ερωτήματα/απορίες  που κατέγραψαν ήταν πολλά και αφορούσαν τη λειτουργία του Ωρολογίου Προγράμματος, τα μέσα και υλικά, τις παρελάσεις, τους αθλητικούς χώρους και τα γήπεδα, τις αθλητικές ημερίδες, τις μετακινήσεις μαθητών, τα Προγράμματα του ΥΠΠ (Ναυταθλήματα, πρόγραμμα εκμάθησης σκι, πρόγραμμα ολυμπιακών αθλημάτων κ.ά.), αθλητικές και άλλες ημερίδες εντός και εκτός του σχολικού χώρου, διοργάνωση παιχνιδιών και άλλων δραστηριοτήτων στα διαλείμματα, συνεργασίες με Ομοσπονδίες και άλλους αθλητικούς φορείς και πολλά άλλα.

Όλα αυτά τα ερωτήματα/απορίες δεν απαντήθηκαν εκ μέρους των οργανωτών, προφανώς γιατί δεν υπήρχαν απαντήσεις ή και γιατί έπρεπε να μελετηθούν εκ μέρους του Υπουργείου και να δοθούν τεκμηριωμένες σαφείς και πρακτικές απαντήσεις οι οποίες θα βοηθούσαν το εκπαιδευτικό έργο και την καθημερινότητα των σχολείων. Δόθηκε πάντως η υπόσχεση εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, ότι σύντομα θα δίδονταν απαντήσεις και σαφείς οδηγίες με σχετική εγκύκλιο.

Από τότε έχουν παρέλθει περισσότεροι από πέντε μήνες. Σχεδόν η σχολική χρονιά έχει τελειώσει, μιας και βρισκόμαστε ήδη στις αρχές Απριλίου και ακόμα η Επίσημη Πλευρά δεν έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, ως όφειλε. Τα σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν μέσα σε κλίμα ανασφάλειας και ασάφειας. Διιστάμενες οι απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές πρακτικές από τις σχολικές μονάδες. Αναπόφευκτες δε, οι συγκρίσεις μεταξύ σχολείων ή συναδέλφων, οι προστριβές και οι αντιπαραθέσεις και τα αισθήματα φόβου για όσα πρέπει ή δεν πρέπει να γίνονται. Οι Διευθύνσεις των σχολείων εδώ και μήνες περιμένουν με αγωνία απαντήσεις εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν αβίαστα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα!

  • Πότε επιτέλους θα απαντηθούν τα καυτά ερωτήματα που αφορούν στην ασφάλεια και υγεία των παιδιών;
  • Πότε άραγε θα δοθούν ξεκάθαρες οδηγίες και διευκρινίσεις σε σχέση με τη διεξαγωγή του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, την ασφάλεια στους χώρους που ενδείκνυται να γίνεται το μάθημα και γενικά οτιδήποτε το αφορά, εντός ή/και εκτός του σχολικού χώρου;
  • Πότε επιτέλους θα δοθούν υπεύθυνες και σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις στα σχολεία;
  • Πότε επιτέλους θα τηρήσει την δέσμευση που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας, απέναντι στις Διευθύνσεις των σχολείων;
  • Μήπως θα περιμένουμε μέχρι το επόμενο ατύχημα και ακολούθως μέσα από την ασάφεια των οδηγιών και κανονισμών,  να ψάξουμε για νέα εξιλαστήρια θύματα;

Δυστυχώς η Επίσημη Πλευρά και σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, φαίνεται να κωλυσιεργεί και να αδυνατεί ή να μην θέλει (;) να δώσει λύση. Ενώ τα θέματα ασφάλειας και υγείας θα έπρεπε να είναι πρώτα στις προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας, με ουσιαστικές παρεμβάσεις και ξεκάθαρες οδηγίες, ακόμα τα σχολεία βρίσκονται στην αναμονή!

Καλούμε το ΥΠΠ να τηρήσει έστω και την υστάτη τη δέσμευσή του και να προχωρήσει άμεσα με υπεύθυνη και σαφή εγκύκλιο, που να απαντά σε όλα όσα καταγράφηκαν και περιμένουν απαντήσεις. Ας μην περιμένουμε το επόμενο τραγικό συμβάν, για να ρίξουμε κροκοδείλια δάκρυα και να περιοριστούμε σε πομπώδεις εξαγγελίες και υποσχέσεις. Αναμένουμε, την τήρηση των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων του Υπουργείου απέναντι στο ανθρώπινο δυναμικό των σχολείων, ώστε να ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς αισθήματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας!

Αντρέας Θεοδώρου,  Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ, Αντιπρόεδρος Α.Κί.ΔΑ

Μιχάλης Αλεξόπουλος, Μέλος Δ.Σ. ΠΟΕΔ, Γεν. Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Qingyuan, Κίνα: Ένα νησί πλημμυρίζει μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις στη νότια επαρχία Guangdong της Κίνας. Περισσότεροι από 100,000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των θανατηφόρων πλημμυρών, με την κυβέρνηση να εκδίδει την υψηλότερης βαθμίδας προειδοποίηση για καταιγίδα στην πληγείσα περιοχή. AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι άνθρωποι περπατούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους 185.000 χλμ. Τεσσερισήμισι φορές, δηλαδή, τον γύρο του κόσμου.

Σήμερα


Τετάρτη
24
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα

Γιορτάζουν :Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχίλιος, Αχίλλιος, Αχίλειος, Αχίλλειος, Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα, Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Ζέτα, Ζέττα, Έλλη, Βέτα, Θαυμαστός, Θαυμαστή

1154 π.Χ.
Θεωρείται ότι οι Αχαιοί καταφέρνουν να μπουν στην Τροία μέσα στον Δούρειο Ίππο..
1821
Ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκει φρικτό θάνατο με ανασκολοπισμό από τους Οθωμανούς οι οποίοι τον είχαν συλλάβει την προηγουμένη στη Μάχη της Αλαμάνας.
1898
Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία.
1981
Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM.
2004
Το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού απορρίπτεται από τους Ελληνοκύπριους με 76%.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy