fbpx

12 Ερωτήσεις που ήθελες να κάνεις για το Buffer Fringe. Του Μάριου Επαμεινώνδα


epaminondas1219hhh

...το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην τάφρο πίσω από το Σπίτι της Συνεργασίας (περιοχή Λήδρα Πάλας), Λευκωσία, στις 18-19/10/14, αλλά ίσως να ντρέπεσαι.

1.Τι σημαίνει Fringe?

Είναι θέατρο εναλλακτικό -ενίοτε και εκκεντρικό- σε στυλ και περιεχόμενο. O όρος προήλθε από το ομώνυμο φεστιβάλ που γίνεται στο Εδιμβούργο. Παρόμοιες μορφές θεάτρου είναι το «ελεύθερο θέατρο» ευρωπαϊκού τύπου και το «εκτός του Μπρόντγουη θέατρο» αμερικάνικου τύπου. Σίγουρα θα υπάρχει και κάτι παρόμοιο στη Ιαπωνία, αλλά δεν το γράφει στο Βικιπέδια. Εν κατακλείδι, για να είσαι σίγουρος ότι κατάλαβες περί τίνος πρόκειται θα πρέπει να παραστείς σε ένα.

2.Τι σημαίνει Buffer?

H λέξη έχει μικρή και άδοξη ιστορία στην αγγλική γλώσσα, η οποία δεν μας αφορά. Στο κυπριακό συγκείμενο παραπέμπει στη νεκρή ζώνη, ή ουδέτερη ζώνη, ή ζώνη που ελέγχεται από τα  Ηνωμένα Έθνη (buffer zone). Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει τέτοια ζώνη στην Κύπρο. Έχω την εντύπωση ότι σ’ αυτή τη πεποίθηση κρύβεται μια σύγχυση ως προς το τι υπάρχει και το τι θα θέλαμε να υπάρχει.

3.Τι είναι η τάφρος;

Στα σχολεία της Κύπρου είναι αυτό που στη νεοελληνική κοινή ονομάζεται σκάμμα και χρησιμοποιείται συνήθως για το άλμα εις μήκος. Στη Λευκωσία εννοούμε το χώρο που περιβάλλει τα ενετικά τείχη της πόλης. Το μέρος της τάφρου που μας ενδιαφέρει βρίσκεται ανάμεσα στους προμαχώνες  Ρόκκας και Μούλα, πίσω από το Σπίτι της Συνεργασίας, το οποίο είναι το απέναντι από το Λήδρα Πάλας.

4.Τι είναι το Λήδρα Πάλας;

Ξενοδοχείο που βρίσκεται στην νεκρή ζώνη, στην οδό Μάρκου Δράκου, δυτικά της παλιάς Λευκωσίας. Κτίστηκε το 1949 και ήταν το πολυτελέστερο ξενοδοχείο της Κύπρου την εποχή του. Μετά το 1974 λειτουργεί ως στρατώνας για στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών.

5.Τι είναι το Σπίτι της Συνεργασίας;

Είναι ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό Κέντρο, απέναντι από το Λήδρα Πάλας και λειτουργεί ως τέτοιο από το 2011. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας και στεγάσει άλλους 5 μη κυβερνητικούς οργανισμούς, διαθέτει καφετέρια, βιβλιοθήκη και αίθουσα εκδηλώσεων. Για περισσότερα δες το www.home4cooperation.info

6. Πιο συγκεκριμένα, τι θα περιλαμβάνει Buffer Fringe;

Είναι μια σειρά από παραστάσεις που ξεκινούν από τις 6μμ και τελειώνουν γύρω στις 11μμ. (Διαφορετικές την κάθε μέρα). Συμμετέχουν 12 σχήματα με ηθοποιούς και performers από διάφορα εθνωτικά υπόβαθρα. Κάποιες παραστάσεις θα είναι στα ελληνικά, κάποιες στα τούρκικα και άλλες  σε «γλώσσα» που είναι κατανοητή από όλους. Θα λαμβάνουν χώρα σε δύο σκηνές που θα στηθούν στην τάφρο.

7.Αν πεινάσουμε, αν διψάσουμε;

Θα διατίθεται ποικιλία ποιοτικού φαγητού και ποτό σε λογικές τιμές.

8.Ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την προσπάθεια;

Οι λειτουργοί που εργάζονται στο Σπίτι της Συνεργασίας και τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας έχουν αφιερώσει πολλές ώρες τους τελευταίους μήνες για το συντονισμό των εκδηλώσεων. Συνολικά, περίπου 100 ηθοποιοί, καλλιτέχνες, performers, τεχνικοί και εθελοντές έχουν συμβάλει στην προετοιμασία  του Buffer Fringe. Το έργο συγχρηματοδοτείται εν μέρει από το ταμείο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της Νορβηγίας και εν μέρει από τους θεατές. Το εισιτήριο εισόδου για ενήλικες για τη μια μέρα είναι 7 ευρώ και για τις δύο μέρες 10ευρώ.

9.Πού να παρκάρω;

Σε απόσταση 100-200 μέτρα από το Σπίτι της Συνεργασίας υπάρχουν διαφόρων ειδών χώροι για πάρκινγκ. Όσοι έχουν αναπτυγμένο το αίσθημα του δικαίου μπορούν να παρκάρουν -μέχρι και- στα δικαστήρια.

10.Και αν βρέξει;

Με βάση τις προβλέψεις έγκριτων μετεωρολόγων ο καιρός κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα είναι αίθριος. Καλού κακού Google it ή πάρε αδιάβροχο ή πάρε ένα ρίσκο τελωσπάντων!

11.Μα δεν είναι επικίνδυνο να μπω στη Νεκρή Ζώνη;

Τα τελευταία χρόνια η Νεκρή Ζώνη στην περιοχή του Λήδρα Πάλας είναι ίσως πιο ασφαλισμένη από τη ζωντανή ζώνη. Το πιο πρόσφατο ατυχές περιστατικό –πριν 2 χρόνια- ήταν η πτώση ενός κλαδιού από γηραιό ευκάλυπτο. Ο εν λόγω ευκάλυπτος έχει  κλαδευτεί. Γενικά θα τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας και υγείας που τηρούνται σε όλες δημόσιες εκδηλώσεις και θα υπάρχουν εθελοντές  για οποιεσδήποτε πληροφορίες και βοήθεια. Αν νιώθεις ότι το εθελοντικό σου ρολόι κτυπά επικοινώνησε μέχρι την Παρασκευή με το Σπίτι της Συνεργασίας για να γίνεις  εσύ αυτός/η που δίνει πληροφορίες και βοήθεια.

12.Οκ, μα που να αφήσω τα κοπελλούθκια;

Θα μπορούσες να τα φέρεις μαζί σου. Θα έχουν να λένε ότι πήγαν στο πρώτο Buffer Fringe που έγινε ποτέ στην Κύπρο! Σημειωτέον, οι πρώτες παραστάσεις είναι ειδικά επιλεγμένες για να είναι ελκυστικές και για παιδιά. Γενικά το θέαμα και ο περιβάλλοντας χώρος θα προσφέρουν μια μοναδική, ανεπανάληπτη εμπειρία. Να βλέπει το παιδί και στο γονιό να μη δίνει (σημασία) και το αντίστροφο.

Γράφει: Μάριος Επαμεινώνδας

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι το πιθανότερο ο φύλακας του Μουσείου της Ακρόπολης και η πρωινή επισκέπτρια να μην έχουν ξανασυναντηθεί ποτέ. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε στο να χαιρετηθούν αγωνιστικά με γροθιές ψηλά και σήματα αποδοχής. Ισως ακόμη να μην το καταλαβαίνουμε αλλά μοιάζουμε με τους στρατιώτες που βγαίνουν από τα χαρακώματα, δειλά, δειλά με τον φόβο ότι το κακό δεν έχει τελειώσει ακόμη. Λέτε να τον κερδίσαμε τον πόλεμο; (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Ήξερες ότι...

Οι άντρες της φυλής Walibri στην κεντρική Αυστραλία χαιρετιούνται μεταξύ τους πιάνοντας ο ένας το πέος του άλλου και όχι με την κλασσική χειραψία.

Σήμερα


Δευτέρα
17
Μαΐου
2021
Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφυλοφοβίας

Γιορτάζουν : Ανδρόνικος, Ανδρονίκη, Ιουνία, Γιουνία, Σόλων, Σόλωνας, Σολόχων

1792
Ξεκινά να λειτουργεί το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
1943
Ελλην. Ραδιοφωνία: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο πρώτος ραδιοφωνικός κανονισμός.
1947
Το αρματαγωγό Αχελώος υψώνει την Ελληνική Σημαία στη Σκωτία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy