…Και στην κορφή κανέλλα. Της Μαρίνας Σάββα

 

korfikanela

Κυκλοφόρησε χτες ένα άρθρο του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του ΔΗΣΥ κ. Παναγιώτη Τσαγγάρη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τίτλο «Έψαχνε και το ΑΚΕΛ αφορμή;».

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο κ. Τσαγγάρης έγραψε ότι το ΑΚΕΛ υπογείως ή εμμέσως καθοδήγησε τις εξελίξεις προκειμένου να παγώσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό. Δηλαδή το ΕΛΑΜ κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για να τιμάται το Ενωτικό Δημοψήφισμα, το ΑΚΕΛ ψήφισε κατά, όλα τα υπόλοιπα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ υπέρ, ο ΔΗΣΥ προφανώς επειδή δεν ξέρει καλά μαθηματικά, απείχε και επέτρεψε άθελα του να περάσει η τροπολογία, άρα το ΑΚΕΛ φταίει που την καταψήφισε(!). Συνεπώς, για την έγκριση της τροπολογίας και για ό, τι ακολούθησε φταίει το ΑΚΕΛ.

Ασφαλώς ο κ. Τσαγγάρης δεν πρωτοτυπεί. Προηγήθηκε ο κ. Προδρόμου ο οποίος για μέρες έβγαινε στα ΜΜΕ και υποστήριζε ότι για τις εξελίξεις φταίει (αλοίμονο- ποιος άλλος) το ΑΚΕΛ. Γιατί, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου αν το ΑΚΕΛ δεν απέρριπτε τους νέους σχολικούς κανονισμούς δεν θα είχαν την ευκαιρία άλλοι να περάσουν τροπολογίες, φταίει το ΑΚΕΛ που ποδηγετεί μαθητές και γονείς και ασφαλώς φταίει το ΑΚΕΛ γιατί αντέδρασε στην τροπολογία και έτσι το έμαθαν και οι τουρκοκύπριοι και αντέδρασαν με τη σειρά τους.  Προηγήθηκε λοιπόν στην ευφάνταστη επιχειρηματολογία ο κ. Προδρόμου, όμως ο κ. Τσαγγάρης το τερμάτισε.

Είναι να απορεί κανείς γιατί ο ΔΗΣΥ και οι εκπροσώποι του επιμένουν να προσπαθούν να ρίξουν αλλού τις ευθύνες για μια απόφαση για την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ την χαρακτήρισαν λανθασμένη και άκαιρη και μάλιστα είπαν ότι ψάχνουν τρόπους να τη διορθώσουν.  Κάνοντας λόγο για «μυστήριες συμπτώσεις» ο κ. Τσαγγάρης στο άρθρο του ανέπτυξε την υπέρτατη «θεωρία συνομωσίας»: το ΑΚΕΛ έπρεπε να διαφοροποιηθεί και γι΄αυτό συντόνισε το τι κατατέθηκε στη Βουλή και τι ψηφίστηκε. Προχώρησε όμως και παρακάτω ο κ. Τσαγγάρης γράφοντας, δίχως κανένα υπονοούμενο αλλά ευθαρσώς ότι το ΑΚΕΛ ενορχήστρωσε και την αντίδραση του κ. Ακκιντζί. Το όλον επιχείρημα το «έδεσε» και με αναφορές στις Προεδρικές και στο 2004. Το μόνο που έλειπε ήταν να βάλει και στην κορφή κανέλλα.

Μάλλον ο κ. Τσαγγάρης δεν παρακολουθεί την επικαιρότητα. Την ώρα που το Κυπριακό «χανόταν», ο κ. Αναστασιάδης ξεκίνησε να κόβει κορδέλες, να επιλαμβάνεται όλων των προβλημάτων από το λιμάνι μέχρι το ψυχιατρείο Αθαλάσσας, ενώ ο  Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χάθηκε εκείνες τις μέρες εντελώς από τις συχνότητες μας. Μήπως λοιπόν έδωσαν οι ίδιοι δικαιώματα για να κατηγορηθούν για προεκλογικές δραστηριότητες;

Εν πάσει περιπτώσει, την ώρα που οι κκ Προδρόμου και Τσαγγάρης προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα σε επικοινωνιακό επίπεδο, το ΑΚΕΛ, που σύμφωνα με τον κ. Τσαγγάρη «βολεύεται με το πάγωμα των συνομιλιών», έχει ήδη συνομιλήσει σε ανώτατο επίπεδο με τουρκοκυπριακές δυνάμεις, έχει ήδη κάνει σημαντικές συναντήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ήδη ενημερώσει όλες τις ξένες διπλωματικές αποστολές που βρίσκονται στην Κύπρο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα και συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξουν προϋποθέσεις επανέναρξης του διαλόγου. Καλό θα ήταν να επικεντρωθούν όλοι εκεί. Πριν να είναι αργά.

Γράφει: Μαρίνα Σάββα




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη της Γάζας, Λωρίδα της Γάζας: Ένας άνδρας κοιτάζει έξω από ένα παράθυρο, καθώς Παλαιστίνιοι αναζητούν θύματα από τη νυχτερινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στο προσφυγικό στρατόπεδο αλ-Σάτι. Mahmoud Issa/Reuters

Ήξερες ότι...

Τον 15ο αιώνα, στη Βαυαρία, τα μέλη της ευαγγελικής σέκτας «Αδερφότητα της Μοραβίας», εξαιτίας της αποστροφής τους απέναντι στη βία και την αιματοχυσία, όταν έπρεπε να εκτελέσουν κάποιον, τον γαργαλούσαν μέχρι θανάτου!

Newsletter

Σήμερα


Τετάρτη
16
Ιουλίου
2025

Γιορτάζουν : Κανένας

622
Αρχή του Μουσουλμανικού ημερολόγιου.
813
Οι Βούλγαροι εμφανίζονται μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως.
1826
Ο Γεώργιος Σαχτούρης και ο Κωνσταντίνος Κανάρης νικούν τον τουρκικό στόλο κοντά στην Σάμο.
1906
Καταστροφές Ελληνικών ιδρυμάτων, εκκλησιών και σχολείων της Φιλιππουπόλεως από τους Βουλγάρους.
1945
Αρχίζει να λειτουργεί το «Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας», που ιδρύθηκε με τη ΣΠ 54, με πρώτο διευθυντή τον Ηρ. Πετμεζά.