Πετύχαμε περικοπές κονδυλίων, της Τουρκίας, στην ΕΕ. Του Λευτέρη Χριστοφόρου

Δικαίως, πολλές φορές, οι Κύπριοι Πολίτες, διερωτώνται πως είναι δυνατόν η ΕΕ να συνεχίζει να παραχωρεί προενταξιακή βοήθεια στην Τουρκία, η οποία συμπεριφέρεται με απροκάλυπτο προκλητικό τρόπο απέναντι σε χώρες μέλη όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, όταν παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα και κατέχει με τη δύναμη των όπλων χώρα μέλος της ΕΕ, τη πατρίδα μας.

ΠΡΩΤΟΝ Οφείλω να τονίσω ότι η πολιτική μου ομάδα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στέκεται ιδιαίτερα σταθερά και ανυποχώρητα απέναντι στη Τουρκία. Όσοι παρακολουθούν τα Ευρωπαϊκά δρώμενα, γνωρίζουν πολύ καλά,  ότι χωρίς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα η Τουρκία θα απολάμβανε σημαντικά οφέλη και προνόμια στην ΕΕ και θα έφτανε μέχρι την πόρτα εισόδου στην Ε.Ε. Πρόσφατα σταμάτησε την απελευθέρωση της Visas στους Τούρκους Πολίτες, εφόσον η Τουρκία δεν αναγνώριζε τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο Ευρωκοινοβούλιο, σίγουρα διαπιστώνουν ότι η πολιτική μου ομάδα, το ΕΛΚ, στήριξε αναφανδόν όλες τις θέσεις μας και τα εθνικά μας συμφέροντα.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ Πέρυσι πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι μαζί με συναδέλφους μου από το ΕΛΚ, πετύχαμε περικοπές κονδυλίων στη Τουρκία, με τη προειδοποίηση ότι εάν δεν συμμορφωθεί με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τους κανόνες της ΕΕ, τότε θα επαναλάβουμε, πιο αυστηρά,  τις περικοπές.

ΤΡΙΤΟΝ Αυτές τις μέρες, στο Ευρωκοινοβούλιο, μαζί με τους συναδέλφους μου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κρατήσαμε την υπόσχεση μας.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ Έτσι, η προσπάθεια μας, μέσα από την Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, όπου συμμετέχω ως πλήρες μέλος, ευοδώθηκε αφού πετύχαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά τις περικοπές κονδυλίων προς τη Τουρκία.

Με πρωτοβουλία της πολιτικής μας ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πετύχαμε την περικοπή κονδυλίου ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ από τα Προενταξιακά Κονδύλια της Τουρκίας. Μετά από συστηματικές και συντονισμένες προσπάθειες, με τους συνάδελφους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατορθώσαμε και υπερψηφίστηκε η τροπολογία μας, στην ψήφιση του Προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2019, για περικοπές κονδυλίων στη Τουρκία, ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, μέσα από την Επιτροπή Προϋπολογισμού, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Τουρκία. Δεν μπορεί να συνεχίζει να περιφρονεί αρχές και αξίες της ΕΕ, να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς να καταβάλλει κόστος για αυτή την απαράδεκτη προκλητική συμπεριφορά.

Σταθερή μου θέση στην Επιτροπή Προϋπολογισμού, είναι να προχωρήσει η ΕΕ στο πάγωμα ολόκληρης της Προενταξιακής βοήθειας της Τουρκίας μέχρι να συμμορφωθεί με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και με τους κανόνες της ΕΕ. Η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο δεν συνάδει με τις απαιτήσεις και τους κανόνες της ΕΕ.

Μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο κι από κάθε Ευρωπαϊκό Βήμα , θα συνεχίσουμε εντατικά να καταγγέλλουμε τη Τουρκία απαιτώντας μηδενική ανοχή απέναντι της, για τις προκλητικές ενέργειες της, στη Κύπρο, στη Κυπριακή ΑΟΖ και στην Ελλάδα.

Πιστεύω ότι η ΕΕ θα αρχίσει να κατανοεί, τη θέση μας, ότι δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί τη Τουρκία, όταν αυτή παραβιάζει κεφαλαιώδεις κανόνες της ΕΕ και απειλεί χώρες μέλη της ΕΕ.

Γράφει:  Λευτέρης Χριστοφόρου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Qingyuan, Κίνα: Ένα νησί πλημμυρίζει μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις στη νότια επαρχία Guangdong της Κίνας. Περισσότεροι από 100,000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των θανατηφόρων πλημμυρών, με την κυβέρνηση να εκδίδει την υψηλότερης βαθμίδας προειδοποίηση για καταιγίδα στην πληγείσα περιοχή. AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι άνθρωποι περπατούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους 185.000 χλμ. Τεσσερισήμισι φορές, δηλαδή, τον γύρο του κόσμου.

Σήμερα


Τετάρτη
24
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα

Γιορτάζουν :Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχίλιος, Αχίλλιος, Αχίλειος, Αχίλλειος, Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα, Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Ζέτα, Ζέττα, Έλλη, Βέτα, Θαυμαστός, Θαυμαστή

1154 π.Χ.
Θεωρείται ότι οι Αχαιοί καταφέρνουν να μπουν στην Τροία μέσα στον Δούρειο Ίππο..
1821
Ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκει φρικτό θάνατο με ανασκολοπισμό από τους Οθωμανούς οι οποίοι τον είχαν συλλάβει την προηγουμένη στη Μάχη της Αλαμάνας.
1898
Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία.
1981
Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM.
2004
Το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού απορρίπτεται από τους Ελληνοκύπριους με 76%.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy