fbpx

Η Ε.Ε. να επιβάλει εμπάργκο όπλων στη Τουρκία. Του Λευτέρη Χριστοφόρου

Πρόσφατα η Αμερικανική Βουλή απεφάσισε να παγώσει την πώληση όπλων προς την Τουρκία, αντιδρώντας στην συνολική προκλητική κι απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά της.

 

Γνωρίζοντας τα τεράστια συμφέροντα και τις παραδοσιακές σχέσεις των Η.Π.Α. με τη Τουρκία, η απόφαση της Αμερικανικής Βουλής προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα κι αναδεικνύει την τόλμη και την αποφασιστικότητα των Αμερικανών, να συγκρουστούν με τη Τουρκία, προτάσσοντας αρχές και κανόνες τα οποία  δεν σέβεται και παραβιάζει συλλήβδην η Τουρκία. Ορθότατα, λοιπόν, ενήργησε η Αμερικανική Βουλή.

Πιστεύω ότι Ευρωπαϊκή Ένωση για πολύ περισσότερους λόγους έναντι της Τουρκίας, νομιμοποιείται να αντιδράσει ανάλογα και να καλέσει όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ να επιβάλουν εμπάργκο στη πώληση όπλων στη Τουρκία.

Θεωρώ ότι η ΕΕ όφειλε πρώτη να αντιδράσει, εδώ κι αρκετό χρονικό διάστημα και να προχωρήσει στην επιβολή μέτρων, κυρώσεων και εμπάργκο στη πώληση όπλων, έναντι στην προκλητική και επιθετική Τουρκία.

Η ΕΕ επιβάλλεται άμεσα να προχωρήσει τόσο στην επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων, όσο και στη χρηματοδότηση προς την Τουρκία για τους κάτωθι ισχυρούς λόγους.

ΠΡΩΤΟΝ Η Τουρκία απέδειξε ότι το στρατιωτικό της εξοπλισμό τον χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνον για να επιτίθεται και να απειλεί γειτονικές χώρες, για να εισβάλλει στο Αφρίν της Συρίας και για να καταργεί το κράτος δικαίου και να παραβιάζει και περιφρονεί ανθρώπινα δικαιώματα. Η Τουρκία ενώ δεν απειλείται από κανένα, την ίδια στιγμή απειλεί και προκαλεί με την δύναμη του οπλοστασίου της, που δυστυχώς  εν μέρει είναι και Ευρωπαϊκό.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ Επιπρόσθετα η ΕΕ όφειλε, ήδη, να επιβάλει εμπάργκο όπλων στη Τουρκία γιατί εισέβαλε και κατέχει χώρα μέλος της ΕΕ, διατηρεί 40.000 στρατεύματα κατοχής και πλειάδα στρατιωτικών μέσων στη κατεχόμενη Κύπρο και συνεχίζει να χρησιμοποιεί στρατιωτικά μέσα για να απειλεί χώρες μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και τη Κύπρο, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, καθημερινά. Διαθέτοντας την στρατιωτική ισχύ, που ενισχύεται και με ευρωπαϊκό στρατιωτικό εξοπλισμό, συνεχίζει να παραμένει αδιάλλακτη στην επίλυση του Κυπριακού και ταυτόχρονα εισβάλλει κι απειλεί στην Κυπριακή ΑΟΖ.

ΤΡΙΤΟΝ Η ΕΕ που δημιουργήθηκε ως Ένωση χωρών για προάσπιση και καθιέρωση της Ειρήνης στη γηραιά ήπειρο και η ύπαρξη της εδράζεται σε Πανανθρώπινες Αρχές και αξίες, επιβάλλεται άμεσα να αποδείξει έμπρακτα ότι δεν ανέχεται προκλητικές, επιθετικές συμπεριφορές της Τουρκίας, προχωρώντας στο εμπάργκο όπλων προς την χώρα αυτή. Η ίδια η ύπαρξη κι η αποστολή της ΕΕ, εδράζεται στην εμπέδωση της Ειρήνης και δεν συνάδει με την πώληση όπλων προς μία χώρα που διαταράσσει την Ειρήνη και χρησιμοποιεί τα ευρωπαϊκά όπλα, επιθετικά.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ Τόσο η χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ, όσο και η πώληση όπλων συγκρούεται με τις ίδιες τις συνθήκες και τις αρχές κι αξίες της ΕΕ.

ΠΕΜΠΤΟΝ Η χρηματοδότηση της Τουρκίας είναι χρήματα που προέρχονται από τις τσέπες των Ευρωπαίων Φορολογουμένων Πολιτών. Εάν σήμερα ερωτηθούν οι Ευρωπαίοι Πολίτες τόσο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας όσο και για την πώληση όπλων, είμαι βέβαιος, ότι θα απαντήσουν με συντριπτικό τρόπο λέγοντας στην ΕΕ, τερματίστε την χρηματοδότηση και τη πώληση όπλων στην Τουρκία.

ΕΚΤΟΝ. Πως μπορεί η Ε.Ε. να εμφανίζεται άτεγκτη κι ευαίσθητη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ελευθερία έκφρασης για το κράτος δικαίου, όταν όχι μόνον ανέχεται την Τουρκία που τα παραβιάζει καθημερινά, αλλά την επιβραβεύει κιόλας.

ΕΒΔΟΜΟΝ Θα επαναλάβω αυτό που είπα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώπιον του Προέδρου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, δεν είναι απλά μία Οικονομική Ένωση, όπως ήταν όταν ξεκίνησε. Η Ε.Ε. περηφανεύεται ότι αυτό που της προσδίδει κύρος και διαφορετικότητα από άλλα ανάλογα εγχειρήματα που συνέβησαν στην Ανθρωπότητα, είναι το γεγονός ότι η Ε.Ε. αποτελεί Ένωση αρχών, αξιών, ειρηνικής αποστολής, ένωση αλληλεγγύης και προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Όλα αυτά όμως δεν έχουν καμία σχέση με την ΕΕ που χρηματοδοτεί τη Τουρκία και της πωλεί όπλα για να απειλεί και να επιτίθεται.

Πιστεύω είναι η ώρα η ΕΕ να ανακτήσει την αξιοπιστία και το κύρος της και να αποδείξει ότι ούτε εκβιάζεται, ούτε συμβιβάζεται σε θέματα αρχών και αξιών, αλλά εφαρμόζει τους κανόνες δικαίου και τις διακηρύξεις της. Τούτο μπορεί να το αποδείξει έμπρακτα προχωρώντας άμεσα στο εμπάργκο όπλων και στο τερματισμό της χρηματοδότησης της Τουρκίας.

Γράφει:  Λευτέρης Χριστοφόρου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πού; Και μέσα στα δεκάδες προβλήματα της καθημερινότητας ήρθε και το ερώτημα. Που υπήρξαν οι πρώτες καυτερές πιπεριές στον κόσμο; Την απάντηση έδωσαν οι αρχαιολόγοι που ανακάλυψαν στο Εκουαδόρ σπόρους τσίλι πριν από 8.000 χρόνια. EPA/Jose Jacome

Ήξερες ότι...

Οι φράουλες ανήκουν στην οικογένεια των ρόδων και όχι των μούρων.

Σήμερα


Κυριακή
9
Αυγούστου
2020
Παγκόσμια Ημέρα Ιθαγενών

Γιορτάζουν : Κανένας

480 π.Χ
Γίνεται η Μάχη των Θερμοπυλών. 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς υπό τον Λεωνίδα αντιμετωπίζουν υπέρτερες περσικές δυνάμεις και πίπτουν επί του πεδίου της μάχης.
1945
Αμερικανικό βομβαρδιστικό προβαίνει στη ρίψη της δεύτερης ατομικής βόμβας, που έφερε το όνομα Fat Man (χοντρός) στη πόλη Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Η βόμβα ισοπέδωσε την πόλη, σκοτώθηκαν 70.000-90.000 άτομα και τραυματίστηκαν 80.000.
1950
Πόλεμος της Κορέας: Στη Νότιο Κορέα αρχίζει η ισχυρή αντεπίθεση του στρατού των Ηνωμένων Εθνών.
1954
Υπογράφεται 20ετές Σύμφωνο στρατιωτικής βοήθειας και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Γιουγκοσλαβίας.
1974
Ο Ρίτσαρντ Νίξον παραιτείται από Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μετά το σκάνδαλο Γουότεργκεητ.
1979
Καταργείται στην Ελλάδα το ιατρικό προγαμιαίο πιστοποιητικό.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy