Η Ευρώπη μπορεί να γίνει καλύτερη και πιο ανθρώπινη. Του Λευτέρη Χριστοφόρου

eurocirissssΤο αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος, η απόφαση του Βρετανικού Λαού, τυγχάνει απεριόριστου σεβασμού από όλους και ιδιαίτερα από την Ε.Ε.

Αναμφίβολα, όμως, το αποτέλεσμα του Βρετανικού Δημοψηφίσματος ήταν σε μεγάλο βαθμό προϊόν συνθημάτων, μεγάλων ψεμάτων που ήδη το παραδέχθηκαν οι ίδιοι οι ηγέτες του Brexit και οπωσδήποτε υπόθεση άκρατου λαϊκισμού και ακραίων προσεγγίσεων.

Λυπούμαστε για το αποτέλεσμα και για το ότι τη μεγαλύτερη ζημιά αυτής της απόφασης θα την επωμισθεί ο Βρετανικός Λαός και οπωσδήποτε θα υπάρξουν και συνέπειες στην Ε.Ε.

Παρά ταύτα δεν πρέπει να αγνοήσουμε τον ραγδαία αυξανόμενο Ευρωσκεπτικισμό, τα λάθη και τα προβλήματα της Ε.Ε., την απομάκρυνση από τις θεμελιακές αρχές και αξίες.

Οφείλει η Ε.Ε. να εγκύψει στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

Ο στόχος μας πρέπει να είναι κοινός. Να προσπαθήσουμε, από τώρα, με όλες μας τις δυνάμεις για να κτίσουμε μία καλύτερη Ευρώπη. Πιο αποτελεσματική, πιο κοινωνική, πιο ανθρώπινη δίπλα στο πολίτη και όχι απόμακρη που θα απαντά και θα δίνει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα αλλά πρωτίστως και στα προβλήματα της καθημερινότητας των Ευρωπαίων Πολιτών.

Όμως οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με την δημιουργία της έφερε την Ειρήνη, τη Σταθερότητα, την Ασφάλεια και την Ευημερία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ήταν η Ευρώπη πριν μερικές δεκαετίες και το ότι η Ε.Ε. αναδείχθηκε μέσα από τις στάχτες, τα ερείπια και τις εκατόμβες νεκρών.

Καμία άλλη ένωση κρατών δεν πρόσφερε τόσα πολλά πλεονεκτήματα στις χώρες μέλη της, ιδιαίτερα στα μικρά και αδύναμα κράτη όπως η Κύπρος.

Αποτελεί τεράστια εθνική επιτυχία η συμμετοχή της Κύπρου στην Ε.Ε. Η παρουσία μας στην Ε.Ε. προσέδωσε νέο γεωστρατηγικό χαρακτήρα στη Κύπρο, δημιούργησε αίσθημα ασφάλειας και προστασίας, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στους νέους, στις επιχειρήσεις, στα Πανεπιστήμια, στους πολίτες και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επίτευξη εθνικών στόχων και υλοποίηση κοινωνικών και οικονομικών στόχων.

Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα η Ε.Ε. δεν κατόρθωσε να φτάσει κοντά στον Ευρωπαίο Πολίτη. Δεν κατόρθωσε να καταστεί προσιτή και κτήμα στον κάθε Ευρωπαίο Πολίτη και συνεχίζει να παραμένει απόμακρη και φαντάζει ως άκρως ελιτίστικη και τεχνοκρατική.

Πρέπει να το αντιληφθούν όλοι , ότι η Ε.Ε. δεν ανήκει ούτε στις Ελίτ, ούτε στους γραφειοκράτες και τεχνοκράτες. Η Ε.Ε. ανήκει στους Ευρωπαίους Πολίτες και οφείλει να ξανακερδίσει την εκτίμηση και την αγάπη των πολιτών. Για να καταστεί τούτο δυνατό η Ε.Ε. πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της και να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα και τους προβληματισμούς των πολιτών.

Καταρχήν οι πολίτες δεν γνωρίζουν το έργο που επιτελούν τα Ευρωπαϊκά Όργανα και στο σύνολο της η Ε.Ε. Το σημαντικό θετικό έργο της Ε.Ε. είτε δεν φτάνει στους πολίτες είτε υποβαθμίζεται και μηδενίζεται. Τουναντίον ότι αρνητικό προκύψει διογκώνεται και υπερπροβάλλεται δημιουργώντας αρνητική εικόνα για την Ε.Ε.

Όμως είναι η ώρα η Ε.Ε. να αναλάβει πρωτοβουλίες για να καταστεί η Ε.Ε. πιο προσιτή, πιο κοινωνική, πιο ανθρώπινη.

Η Ευρώπη που στηρίζει τους νέους, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και ευημερία, που μειώνει τη φτώχεια και το κοινωνικό αποκλεισμό.

Αυτές οι πολιτικές είναι που θα ´´πιάσουν τόπο´´, που θα αγγίξουν τους πολίτες και που θα δημιουργήσουν αντικειμενική εικόνα για την Ε.Ε. και τις πολιτικές της.

Η Ε.Ε. κατηγορείται και όχι άδικα για την απίστευτη γραφειοκρατία της. Αν ρωτηθούν οι πολίτες τι φοβούνται ή τι θεωρούν μείζον πρόβλημα, θα απαντήσουν με μία φωνή. Τη Γραφειοκρατία.

Είναι απαράδεκτο να ακούω νέους ανθρώπους να αρνούνται να συμμετάσχουν σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα γιατί φοβούνται και αγανακτούν με τη Γραφειοκρατία. Να ακούω αγρότες να χρειάζονται άπειρα μέτρα χαρτιού και δικαιολογητικών και να χρειάζονται ακριβοπληρωμένους συμβουλάτορες για να πάρουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται. Να ακούω Μικρομεσαίους Επιχειρηματίες να κατεβάζουν ρολά και να μην μπορούν να αντλήσουν κονδύλια από την Ε.Ε.

Η Γραφειοκρατία σκοτώνει καθημερινά το Ευρωπαϊκό Όνειρο, αλλά σπαταλά και εκατοντάδες εκατομμύρια σε διοικητικό κόστος με αποτέλεσμα να πλήττει και τη πραγματική οικονομία των χωρών μελών.

Εμείς είμαστε θιασώτες της Ευρωπαϊκής Ιδέας και πονάμε όταν η Ε.Ε. έχει προβλήματα και αποτυχίες. Όμως είμαστε αποφασισμένοι να εργασθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για μία καλύτερη Ευρώπη.

Γράφει:  Λευτέρης Χριστοφόρου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy