Από σήμερα, εγώ ΓΕΣΥ. Εσύ; Του Λεόντιου Φιλοθέου


Είναι αναμφίβολα Μεγάλη αυτή η Τετάρτη. Φέτος, πιο Μεγάλη από τις άλλες Μεγάλες.

 

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

 

Όχι, δεν άλλαξε κάτι στο Jesus of Nazareth, μην πανικοβάλλεστε. Πάλι θα αναστηθεί. Αλλά επειδή από σήμερα μπορούμε να εγγραφούμε ως δικαιούχοι, στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για την υγεία μας που έγινε ποτέ. Στο ΓΕΣΥ.

Την Τετάρτη αυτή, κάνει μεγαλύτερη και κάτι άλλο. Ότι μπορούμε να εγγραφούμε ως δικαιούχοι ΟΛΟΙ. Έχοντες, κατέχοντες, προύχοντες, και μη έχοντες. Εργαζόμενοι και άνεργοι. Μικροί, μεγάλοι και μεγαλύτεροι. Ανεξαρτήτως οικονομικής θέσης. Με ή χωρίς εισοδήματα. Ηλικιωμένοι. Άτομα με προβλήματα υγείας. Χρόνιοι ασθενείς. 

Από σήμερα λοιπόν, εγγραφή στο ΓΕΣΥ για όλους.  

 

Ελεύθερη επιλογή προσωπικού γιατρού.

Και σε ένα μήνα περίπου από σήμερα, επίσκεψη στο γιατρό μας δωρεάν.

1 ευρώ ανά φαρμακευτικό προϊόν, σε φαρμακείο της επιλογής μας.

1 ευρώ, ανά εργαστηριακή εξέταση, σε εργαστήριο της επιλογής μας.

Για σκεφτείτε το. Για όλους.  

Για αυτούς δηλαδή που ταλαιπωρούνται στις ουρές των εξωτερικών ιατρείων για μια επίσκεψη στο γιατρό. Για αυτούς που περιμένουν 3 και 4 ώρες, για ένα φάρμακο στο νοσοκομείο. Για αυτούς που αλλάζουν 3 λεωφορεία για να πάνε στο νοσοκομείο. Για τον άνεργο που τρέμει στην ιδέα να αρρωστήσει. Για τους οικονομικά ανίσχυρους. Για τους συνταξιούχους. Για όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Για τους χρόνιους ασθενείς. Για αυτούς που ούτε καλημέρα δεν τους λένε οι ασφαλιστικές. Για τους καρκινοπαθείς. Γι’ αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Για να έχουμε όλοι πρόσβαση σε ισότιμες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Για να αρθούν επιτέλους η αδικία και η ανισότητα στα θέματα υγείας. Για να σταματήσει επιτέλους η εξάρτηση των συνανθρώπων μας από εράνους, φιλανθρωπίες και σοσιαλιτέ γκαλά.

Η εφαρμογή, η υλοποίηση και η ενίσχυση του ΓΕΣΥ εξαρτάται κι από τον καθένα από εμάς. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε υπομονή στα όποια αναμενόμενα αρχικά προβλήματα. Γι’ αυτό πρέπει να το αγκαλιάσουμε, και να αγκαλιάσουμε και τους τους γιατρούς που μέσα από το ΓΕΣΥ θα μας στηρίζουν εμάς. Ευκαιρία, να γνωριστούμε και καλύτερα!

Για όλους αυτούς λοιπόν τους λόγους γιατρέ μου, θα κάνω κι εγώ τη δική μου επιλογή.

Κι αν εσύ επιλέξεις να ενταχθείς, τότε κι εγώ θα είμαι μαζί σου.

Αν εσύ όμως γιατρέ μου, επιλέξεις να μην ενταχθείς, τότε δύσκολος μεν ο αποχωρισμός, αλλά ουδείς αναντικατάστατος. Η δική μου επιλογή μου από σήμερα, θα είναι ΓΕΣΥ. Όχι εσύ.

Υστερόγραφο:

 

Αφήνουμε πίσω τη μίρλα και την γκρίνια. Μαζί, αφήνουμε πίσω κι αυτούς που ούτε ζωγραφιστό δεν θέλουν να το δουν. Τους γιατρούς που μένουν εκτός. Την ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Την ΟΕΒ. Μερίδα αυτών που μας κυβερνούν. Και φυσικά, όσους πολιτικούς τους (κρύφο)σεκοντάρουν. Ασχέτως αν άλλα λένε δημόσια.

Αφήνουμε πίσω μας λοιπόν, αυτούς που από τη μια το υποσκάπτουν, κι από την άλλη έχουν το θράσος να απαιτούν την άψογη εφαρμογή του από τη πρώτη μέρα, περιμένοντας στη γωνιά για να πουν «εμείς τα λέγαμε».

Αντιλαμβάνεστε έτσι; Σε αυτό το κράτος που λειτουργεί 70 σχεδόν χρόνια κι ακόμα είναι μπάχαλο, έχουν αυτή την απαίτηση. Ήθελα πραγματικά να ήξερα, αυτές τις εξυπνάδες,  που τις σκέφτεστε;  

 

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

 Follow: @leontios_

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy