Από σήμερα, εγώ ΓΕΣΥ. Εσύ; Του Λεόντιου Φιλοθέου

 


Είναι αναμφίβολα Μεγάλη αυτή η Τετάρτη. Φέτος, πιο Μεγάλη από τις άλλες Μεγάλες.

 

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

 

Όχι, δεν άλλαξε κάτι στο Jesus of Nazareth, μην πανικοβάλλεστε. Πάλι θα αναστηθεί. Αλλά επειδή από σήμερα μπορούμε να εγγραφούμε ως δικαιούχοι, στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για την υγεία μας που έγινε ποτέ. Στο ΓΕΣΥ.

Την Τετάρτη αυτή, κάνει μεγαλύτερη και κάτι άλλο. Ότι μπορούμε να εγγραφούμε ως δικαιούχοι ΟΛΟΙ. Έχοντες, κατέχοντες, προύχοντες, και μη έχοντες. Εργαζόμενοι και άνεργοι. Μικροί, μεγάλοι και μεγαλύτεροι. Ανεξαρτήτως οικονομικής θέσης. Με ή χωρίς εισοδήματα. Ηλικιωμένοι. Άτομα με προβλήματα υγείας. Χρόνιοι ασθενείς. 

Από σήμερα λοιπόν, εγγραφή στο ΓΕΣΥ για όλους.  

 

Ελεύθερη επιλογή προσωπικού γιατρού.

Και σε ένα μήνα περίπου από σήμερα, επίσκεψη στο γιατρό μας δωρεάν.

1 ευρώ ανά φαρμακευτικό προϊόν, σε φαρμακείο της επιλογής μας.

1 ευρώ, ανά εργαστηριακή εξέταση, σε εργαστήριο της επιλογής μας.

Για σκεφτείτε το. Για όλους.  

Για αυτούς δηλαδή που ταλαιπωρούνται στις ουρές των εξωτερικών ιατρείων για μια επίσκεψη στο γιατρό. Για αυτούς που περιμένουν 3 και 4 ώρες, για ένα φάρμακο στο νοσοκομείο. Για αυτούς που αλλάζουν 3 λεωφορεία για να πάνε στο νοσοκομείο. Για τον άνεργο που τρέμει στην ιδέα να αρρωστήσει. Για τους οικονομικά ανίσχυρους. Για τους συνταξιούχους. Για όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Για τους χρόνιους ασθενείς. Για αυτούς που ούτε καλημέρα δεν τους λένε οι ασφαλιστικές. Για τους καρκινοπαθείς. Γι’ αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Για να έχουμε όλοι πρόσβαση σε ισότιμες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Για να αρθούν επιτέλους η αδικία και η ανισότητα στα θέματα υγείας. Για να σταματήσει επιτέλους η εξάρτηση των συνανθρώπων μας από εράνους, φιλανθρωπίες και σοσιαλιτέ γκαλά.

Η εφαρμογή, η υλοποίηση και η ενίσχυση του ΓΕΣΥ εξαρτάται κι από τον καθένα από εμάς. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε υπομονή στα όποια αναμενόμενα αρχικά προβλήματα. Γι’ αυτό πρέπει να το αγκαλιάσουμε, και να αγκαλιάσουμε και τους τους γιατρούς που μέσα από το ΓΕΣΥ θα μας στηρίζουν εμάς. Ευκαιρία, να γνωριστούμε και καλύτερα!

Για όλους αυτούς λοιπόν τους λόγους γιατρέ μου, θα κάνω κι εγώ τη δική μου επιλογή.

Κι αν εσύ επιλέξεις να ενταχθείς, τότε κι εγώ θα είμαι μαζί σου.

Αν εσύ όμως γιατρέ μου, επιλέξεις να μην ενταχθείς, τότε δύσκολος μεν ο αποχωρισμός, αλλά ουδείς αναντικατάστατος. Η δική μου επιλογή μου από σήμερα, θα είναι ΓΕΣΥ. Όχι εσύ.

Υστερόγραφο:

 

Αφήνουμε πίσω τη μίρλα και την γκρίνια. Μαζί, αφήνουμε πίσω κι αυτούς που ούτε ζωγραφιστό δεν θέλουν να το δουν. Τους γιατρούς που μένουν εκτός. Την ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Την ΟΕΒ. Μερίδα αυτών που μας κυβερνούν. Και φυσικά, όσους πολιτικούς τους (κρύφο)σεκοντάρουν. Ασχέτως αν άλλα λένε δημόσια.

Αφήνουμε πίσω μας λοιπόν, αυτούς που από τη μια το υποσκάπτουν, κι από την άλλη έχουν το θράσος να απαιτούν την άψογη εφαρμογή του από τη πρώτη μέρα, περιμένοντας στη γωνιά για να πουν «εμείς τα λέγαμε».

Αντιλαμβάνεστε έτσι; Σε αυτό το κράτος που λειτουργεί 70 σχεδόν χρόνια κι ακόμα είναι μπάχαλο, έχουν αυτή την απαίτηση. Ήθελα πραγματικά να ήξερα, αυτές τις εξυπνάδες,  που τις σκέφτεστε;  

 

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

 Follow: @leontios_



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη της Γάζας, Λωρίδα της Γάζας: Ένας άνδρας κοιτάζει έξω από ένα παράθυρο, καθώς Παλαιστίνιοι αναζητούν θύματα από τη νυχτερινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στο προσφυγικό στρατόπεδο αλ-Σάτι. Mahmoud Issa/Reuters

Ήξερες ότι...

Τον 15ο αιώνα, στη Βαυαρία, τα μέλη της ευαγγελικής σέκτας «Αδερφότητα της Μοραβίας», εξαιτίας της αποστροφής τους απέναντι στη βία και την αιματοχυσία, όταν έπρεπε να εκτελέσουν κάποιον, τον γαργαλούσαν μέχρι θανάτου!

Newsletter

Σήμερα


Τετάρτη
16
Ιουλίου
2025

Γιορτάζουν : Κανένας

622
Αρχή του Μουσουλμανικού ημερολόγιου.
813
Οι Βούλγαροι εμφανίζονται μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως.
1826
Ο Γεώργιος Σαχτούρης και ο Κωνσταντίνος Κανάρης νικούν τον τουρκικό στόλο κοντά στην Σάμο.
1906
Καταστροφές Ελληνικών ιδρυμάτων, εκκλησιών και σχολείων της Φιλιππουπόλεως από τους Βουλγάρους.
1945
Αρχίζει να λειτουργεί το «Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας», που ιδρύθηκε με τη ΣΠ 54, με πρώτο διευθυντή τον Ηρ. Πετμεζά.