«Ήρεμα, ήρεμα. Δεν είμαι τρομοκράτης!». Του Λεόντιου Φιλοθέου


 

flylove

Κλείστε τα μάτια. Και φανταστείτε το σκηνικό.

Αεροπειρατεία σε αεροπλάνο των Αιγυπτιακών Αερογραμμών με κατεύθυνση το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Συναγερμός.

5 Υπουργοί. Η ΚΥΠ. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας. Η Εθνική Φρουρά. Συνέρχεται εκτάκτως η ομάδα διαχείρισης κρίσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Κάθονται όλοι σε αναμμένα κάρβουνα και περιμένουν τα αιτήματα των αεροπειρατών.

Ανταποκρίσεις.

Από CNN. Από BBC. Reuters. Διεθνή μέσα καλύπτουν την αεροπειρατεία αφού οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Ένας; Δύο αεροπειρατές; Είναι ζωσμένος με εκρηκτικά; Είναι Τζιχαντιστής; Δεν είναι; Τι είναι;

Η επικοινωνία.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοινώνει μέσω τουίτερ ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει επικοινωνήσει ήδη με τον ομόλογο του στην Αίγυπτο Στρατηγό Σίσι. Τρέχει προφανώς να προλάβει. Είναι και το φυσικό αέριο στη μέση, σύμμαχος η Αίγυπτος. Μην πάθουμε ξανά τα ίδια.

Το αίτημα.

Το αίτημα φτάνει επιτέλους στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. Εκεί που σύσσωμη η ηγεσία του τόπου, περιμένει να διαχειριστεί την κρίση. Έρχεται η επιστολή. Παγωμάρα.

Επιστολή; 4 σελίδες; Ξεκινά η ανάγνωση. Το διαβάζουν.

“Αγαπημένη μου Μαρίνα…». Μαρίνα; Ποια Μαρίνα; Ξανά. «Αγάπη μου…» Αγάπη μου;

Παγωμάρα. Κι αγωνία. Είναι μήπως κάποιο κωδικοποιημένο μήνυμα των Τζιχαντιστών; Είναι η Μαρίνα ένας κρυφός αρχηγός του ISIS; Σε ποιον απευθύνεται ο τρομοκράτης;

Έρωτας.

Στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων, παγωμάρα. Κι αγωνία. Και λαχτάρα.

Είναι γράμμα ερωτικό; Θέλει ο άνθρωπος να δει τη Μαρίνα; Είναι τρομοκράτης; Δεν είναι τρομοκράτης. Είναι μήπως το θύμα μιας αγάπης;

11.12 τοπική ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει. «Όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα». Λογικά  θα πρέπει να τηλεφωνήσει πίσω στον Σίσι. «Σίσι μου, άκυρο. Αγαπιούνται τα παιθκία».  Αυτό δεν θα το μάθουμε όμως ποτέ.

Στις 11.21 τοπική ώρα ο ανταποκριτής του CNN Ian Lee μεταδίδει:

MARINA FROM OROKLINI BEHIND HIJACKED EGYPTAIR FLIGHT.

marina

Κάποιος πηδήχτηκε από το παράθυρο. Κάποιος κατέβηκε τα σκαλιά και παραδόθηκε. Τέλος καλό. Όλα καλά. 

Κι αφού στις 11.12 ο Πρόεδρος εν μέσω αεροπειρατείας χασκογελούσε, στο τέλος άρχισε να μοιράζει και συγχαρίκια. Έτσι για να φτιαχνόμαστε για την πατάτα (αντιναχτή και βάλε) της χρονιάς.

Ανοίξτε τα μάτια. Δεν ονειρεύεστε. Έγινε. Στην πραγματικότητα.

Κι απ’ όλους τους αεροπειρατές του κόσμου, μας έκατσε αεροπειρατής που έβγαζε και σέλφι!

Και χάσαμε την ευκαιρία.

Ναι. Ξεκινήσαμε για hashtag #JeSuisChypriote. Περιμέναμε με αγωνία να γράψουμε κι εμείς επιτέλους #PrayForCyprus. Να γίνουμε παγκόσμιο τρεντ. Τελικά μας προέκυψε ερωτική απογοήτευση; Αγάπη; Μπάχαλο; Μπουρδέλο; Μπα. Αυτά έχουν και μια οργάνωση που λέει κι ο Ψινάκης. Ούτε και που ξέρουμε.  Δεν πειράζει. #LoveCyprus. Ας είναι.

Υστερόγραφο.

Πάλι καλά να λέτε είχαμε αυτή την κατάληξη. Την τελευταία φορά που έγινε στην Κύπρο αεροπειρατεία της προκοπής ήταν το 1978. Και τότε με αεροπλάνο των Αιγυπτιακών Αερογραμμών. Στην ηγεσία του κράτους ο Σπύρος Κυπριανού, μαζί με τον Υπερ-Υπουργό Εσωτερικών Χριστόδουλο Βενιαμίν. Διαχειρίστηκαν την κρίση με περισσή μαεστρία από τον Πύργο Ελέγχου. Η ιστορία μεγάλη. You can Google it. Το αποτέλεσμα, για να μην σας κουράζω, ήταν ότι η Αίγυπτος μας μίλησε ξανά μετά από καμιά 15αριά χρόνια.

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

 Follow: @leontios_



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Αμπιτζάν, Ακτή Ελεφαντοστού: Ένας πάγκος στο δρόμο εκθέτει χριστουγεννιάτικα στολίδια. Η χώρα έχει ένα ποικιλόμορφο θρησκευτικό τοπίο, χωρίς κάποια θρησκεία να ασκείται από την πλειοψηφία του πληθυσμού. Legnan Koula/EPA

Ήξερες ότι...

Ο όρος «Διαβήτης» αποδίδεται στο Έλληνας γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.

Σήμερα


Κυριακή
22
Δεκεμβρίου
2024

Γιορτάζουν : Αναστασία, Νατάσα, Νατάσσα, Τασία, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα, Ζωΐλος, Ζωΐλα

1807
Κατόπιν παρότρυνσης του Αμερικανού προέδρου Τόμας Τζέφερσον, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών εγκρίνει εμπάργκο, με το οποίο απαγορεύονται οι εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες.
1974
Τα νησιά Μεγάλες Κομόρες, Ανζουάν και Μοχέλι ψηφίζουν για να αποτελέσουν το ανεξάρτητο κράτος Κομόρες. Η Μαγιότ παρεμένει υπό Γαλλική διοίκηση.
1989
Πέφτει μετά από 42 χρόνια το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy