fbpx

Νταβός; Γατάκια... Του Λεόντιου Φιλοθέου

 

davosssggg

Εγώ πάντως το έπιασα αμέσως Νικόλα μου.

Το σκηνικό στο Νταβός ήταν στημένο.  Κι από πριν ξεπουλημένο που θα έλεγε κι ο Βασίλης. Μαζεύτηκαν λοιπόν εκεί στο χιονισμένο Νταβός 40 αρχηγοί κρατών, 2500 και βάλε επιχειρηματίες και οικονομικοί παράγοντες. Πήγε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και τα απανταχού hedge funds. Αλλά μας την είχαν στημένη. Διότι κάλεσαν και τον Ακιντζί. Επί σκοπού. Για να τον πούνε “Your excellency” και να τον αναβαθμίσουν. Και να καταλύσουν έτσι την Κυπριακή Δημοκρατία!

Και νόμιζαν ότι θα μας ξεγελάσουν εμάς; Μα εμάς βρε, που πιάνουμε πουλιά στον (ψεκασμένο) αέρα; Κούνια που σας κούναγε. Γατάκια. Αμ το άλλο; Νταβός.Από πού βγαίνει το Νταβός; Για σκεφτείτε το λίγο. Νταβός-Νταβό-Νταβού-Νταβούτογλου. Σατανικό; Γι’ αυτό μας λοιπόν κουβάλησαν στο Νταβός. Και αναγνώριση και Τουρκοποίηση.

Πάλι καλά να λέμε που έχουμε αυτό το Κίνημα Προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Που επαγρυπνεί και ξεσκεπάζει όλες αυτές τις πλεκτάνες που εξυφαίνονται στα με στόχο να πλήξουν την Κυπριακή Δημοκρατία μας. Διότι καλά τα λες, θέλουν να μας καταλύσουν Γιώργο μου. Αλλά δεν θα τους περάσει. Διότι έφτασαν και ενισχύσεις από το Κίνημα Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους. Ναι ντε, αυτό που δεν θα έχει Πρόεδρο την Ελένη Θεοχάρους!

Κι έτσι, θα συνεχίσουμε να σώζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία. Την Κυπριακή Δημοκρατία βεβαίως βεβαίως. Θυμίστε μου μόνο λίγο. Ποια ακριβώς Κυπριακή Δημοκρατία θέλετε να σώσουμε;  

Τη σημερινή; Την ημικατεχόμενη δηλαδή; Με τους 40000 Τούρκους στρατιώτες μια ανάσα δρόμο; Με τους έποικους να αυξάνονται και να πληθύνονται; Αυτή που οι πρόσφυγες, πριν πεθάνουν όλοι στην προσφυγιά, θα έχουν προσφύγει πρώτα στην Επιτροπή Αποζημιώσεων έναντι πινακίου φακής; Την Κυπριακή Δημοκρατία του στάτους κβο δηλαδή που βολεύει μια χαρά όποιο θέλει να πουλά πατριωτισμό με τη σέσουλα.  

Ή μήπως την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960; Αυτή που η Τουρκία είχε μονομερές δικαίωμα επέμβασης ως εγγυήτρια δύναμη; Αυτή που το 18% εξέλεγε μόνο του τον Αντιπρόεδρο με δικαίωμα βέτο; Την Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία οι Τουρκοκύπριοι είχαν συμμετοχή 30% και βάλε στην κρατική δομή και χωρίς τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία; Σε αυτή την Κυπριακή Δημοκρατία θέλετε να επιστρέψουμε;

Δεν θέλω να σας το χαλάσω. Αλλά είναι και μια άλλη επιλογή. Να μην συμβιβαστούμε ούτε με τι μια, ούτε και με την άλλη. Αλλά να δώσουμε τη μάχη γι’ αυτή, που όπως και να τη λέμε, δεν θα έχει στρατούς κατοχής. Αυτή που οι έποικοι όχι μόνο δεν θα συνεχίσουν να αυξάνονται αλλά και θα φύγουν. Αυτή στην οποία οι πρόσφυγες θα έχουν 40 χρόνια μετά το δικαίωμα να επιλέξουν: να επιστρέψουν, να ανταλλάξουν, να αποζημιωθούν. Χωρίς τις εγγυήσεις του 1960. Πιο λειτουργική και από αυτή του 1960. Μια Κυπριακή Δημοκρατία πρότυπο συμφιλίωσης και ειρηνικής συνύπαρξης, ασφάλειας και ελπίδας.

Καλύτερη δεν είναι από τις άλλες δύο; Ή μήπως δεν σας βολεύει;

Υστερόγραφο.

40 χρόνια και βάλε. Η ίδια κουβέντα. Μπροστά σε κάθε προσπάθεια, η αναγνώριση κι η αναγνώριση κι αναγνώριση. Γιατί άμα ήθελαν να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος θα πήγαιναν για σκι στο Νταβός. Πάρτε το χαμπάρι. Μια είναι η σίγουρη οδός για την αναγνώριση. Αυτή που απορρίπτει τα πάντα και που οδηγεί στη διχοτόμηση.   

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

 Follow: @leontios_

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Φθινοπωρινό κουτάβι. Οι εργασίες τελείωσαν και οι σκαλωσιές θα φύγουν καθώς το «Τεριέ» μπροστά από το μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο απέκτησε καινούργιο τρίχωμα με λουλούδια για την νέα σεζόν. EPA/Luis Tejido

Ήξερες ότι...

Οι οδοντίατροι συνιστούν οι οδοντόβουρτσες να βρίσκονται 2 μέτρα μακριά από την λεκάνη της τουαλέτας για να αποφεύγεται η μετάδοση σωματιδίων μέσω του αέρα κάθε φορά που τραβιέται το καζανάκι.

Σήμερα


Τετάρτη
16
Οκτωβρίου
2019
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης

Παγκόσμια Ημέρα Άρτου

Γιορτάζουν : Κανένας

1906
Η Βρετανική Νέα Γουινέα γίνεται τμήμα της Αυστραλίας.
1912
Πραγματοποιείται ο πρώτος αεροπορικός βομβαρδισμός στην ιστορία, από τους Βουλγάρους πιλότους Ραντούλ Μίλκοφ και Πρόνταν Τοπρακτσίεφ.
1923
Ιδρύεται από το Ουόλτ Ντίσνεϊ η κινηματογραφική εταιρία Disney.
1931
Η Ισπανία νομιμοποιεί το διαζύγιο.
1945
Ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (από τον ΟΗΕ).
1949
Τελειώνει ο Εμφύλιος Πόλεμος. Ο Νίκος Ζαχαριάδης ανακοινώνει προσωρινή εκεχειρία.
1964
Η Κίνα πραγματοποιεί την πρώτη πυρηνική δοκιμή.
1991
Διεξάγονται για πρώτη φορά προεδρικές εκλογές στην Αρμενία.
1994
Σε δημοψήφισμα που γίνεται στη Φιλανδία, οι κάτοικοι τάσσονται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, με 56,5%.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy