Μίρλα. Γκρίνια. Ξινίλα… Του Λεόντιου Φιλοθέου

 


 

leontimuppet

Άκουσα την είδηση στο πρωινό ραδιόφωνο.

Ότι τα βρήκαν οι επιτροπές στη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας. Και είπα να πάρω τον father τηλέφωνο να μου εξηγήσει. Ποιος δρόμος είναι αυτός που πάει από τη Δερύνεια στην Αμμόχωστο; Γνώριζα ότι περνάει από το πατρικό μου, κι είπα να καταλάβω κι εγώ λίγο τι γίνεται.

Δεν χρειάστηκε να πως κάτι παραπάνω. Και ξαφνικά τον άκουγα από το τηλέφωνο να περπατάει το δρόμο μέτρο προς μέτρο. Που έχει στρίψιμο. Που έχει στροφή. Που είναι η δεξαμένη. Που ο Άγιος Μέμνωνας. Που η εκκλησία. Που είναι το σπίτι. Ξανά. Στα πόσα μέτρα. Που οδηγεί. Που είναι το αλτ. Πως ο δρόμος εφάπτεται του κήπου. Τι κάγκελα έχει το σπίτι. Πως ανεβαίνει κάποιος πάνω. Και που μπαίνεις. Λέξη προς λέξη. Μέτρο προς μέτρο. 41 χρόνια μετά. Στα 71 του. Περπάτησε νοητά το δρόμο μέτρο προς μέτρο. Κι εγώ ρε φίλε δεν θυμάμαι τι έφαγα χθες. 41 χρόνια. Θυμάται και το τελευταίο καντούνι.

Παράνοια

Θέλουν λέει οι άλλοι λύση. Αλλά το ένα τους βρωμάει. Το άλλο τους ξινίζει. Όταν ο Ακκιντζί τα λέει καλά, μας κοροϊδεύει. Όταν τα μασάει και λίγο είναι χειρότερος από τον  Έρογλου. Αλλά κι αυτός ο Έρογλου να μην απολογηθεί που δεν εκλέγηκε; Έλεος δηλαδή. Έστω ένα συγγνώμη.

Θέλουν λέει λύση αλλά τους ενοχλούν οι συναντήσεις. Και οι επαφές. Και κάθε νέο οδόφραγμα που ανοίγει. Θέλουν αποχώρηση όλου του κατοχικού στρατού χθες. Αλλά βάζουν τέτοιες θέσεις έτσι ώστε αν υιοθετηθούν ως στρατηγική θα μας μείνει ο στρατός για πάντα. Την ίδια ώρα είναι λέει ο άλλος «κοκκαλάκι» η αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Παράνοια κανονική.

Πίσω από κάθε ΜΟΕ βλέπουν αναγνώριση. Ανησυχούν μπροστά σε κάθε θετική εξέλιξη. Και παρακαλούν να στραβώσει το κλίμα. Μίρλα. Γκρίνια. Ξινίλα. Ο άλλος φωνάζει γιατί πάει να μας κλέψει το ευρώ ο Ακκιντζί! Και βλέπει αναγνώριση γιατί περπάτησε λέει στο κόκκινο χαλί του Chateau Status. Να καταγγείλουμε τον Φωκίωνα στα διεθνή φόρα καλέ μου. Να του κάνουμε κι ένα διάβημα. Κι άκου. Την επόμενη φορά που θα πάει στο Chateau o Ακκιντζί, να τον στείλουμε από τη χωράφα στο πλάι. Μην ενοχλείσαι που μπήκε από την κύρια είσοδο.

Δεν θέλουν εγγυήσεις. Fair enough. Κανείς δεν θέλει. Αλλά με τις θέσεις που βάζουν, θα μείνουμε ως είμαστε. Μισοί, μοιρασμένοι και με τις εγγυήσεις του 60. Τις μονομερείς δηλαδή. Πουλούν αντιστάσεις. Και πατριωτισμούς. Να φύγουν λέει οι έποικοι. Αλλά μπροστά σε κάθε παράθυρο ελπίδας για λύση μέσα από την οποία θα φεύγουν έποικοι, μας λένε ότι έχουμε χρόνο. Έτσι για να αυξάνονται και να πληθύνονται οι έποικοι.

Να πάνε όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους. Δεκτόν. Να πάνε. Μα για να πάνε πρέπει να ζούνε. Για να μας πούνε κι εμάς ποιο δρόμο να πάρουμε. Ποιο καντούνι. Διότι το δρόμο προς τη Δευτέρα, τη Λεμεσό, την Παναγιά, μια χαρά τον ξέρετε εσείς. Είμαστε κι εμείς, που δεν ξέρουμε πώς να πάμε στο πατρικό μας.

Υστερόγραφο

Λίγο μετά με πήρε αυτός. O father. Όταν θα ανοίξει μου λέει, το δρόμο θα τον περπατήσουμε. Δεν χρειαζόμαστε αμάξι. Όλοι μαζί. Δεν είναι μακριά. 300 μέτρα μόνο. Θα τον περπατήσουμε. Σαν τάμα μου ακούστηκε. Και κάπου εκεί άκουσα και την ελπίδα.  

Θα τον περπατήσουμε. Υπόσχομαι. Και θα το παλέψουμε. Για να περπατήσουμε το δρόμο μια και καλή. 

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

 Follow: @leontios_



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ο νικητής στην κατηγορία Φωτοειδησεογραφία: Πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα επιχειρεί να σώσει τον βόρειο λευκό ρινόκερο από την εξαφάνιση μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), στο Ol Pejeta στο Nanyuki της Κένυας. Αυτό το έμβρυο νότιου λευκού ρινόκερου, το οποίο δυστυχώς δεν επέζησε λόγω μόλυνσης, ήταν το αποτέλεσμα της πρώτης επιτυχούς μεταφοράς εμβρύου ρινόκερου σε παρένθετη μητέρα μέσω εξωσωματικής. Η επιστημονική αυτή ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για τη διάσωση του σπάνιου βόρειου λευκού ρινόκερου από την εξαφάνιση, καθώς οι επιστήμονες μπορούν πλέον να προχωρήσουν στο επόμενο κρίσιμο βήμα: τη μεταφορά του πρώτου εμβρύου βόρειου λευκού ρινόκερου σε παρένθετη μητέρα νότιου λευκού ρινόκερου. Jon A Juarez/Wildlife Photographer of the Year/PA

Ήξερες ότι...

Το σάντουιτς δεν ήταν εφεύρεση του λόρδου Σάντουιτς. Επινοήθηκε, όμως, για χάρη του, για να μη λερώνει τα χέρια του όταν έπαιζε χαρτιά και για να μπορεί να τρώει χωρίς να διακόπτει το παιγνίδι.

Newsletter

Σήμερα


Παρασκευή
14
Νοεμβρίου
2025
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη

Γιορτάζουν : Γρηγόρης, Γρηγορία, Γρηγόριος, Γόλης, Φίλιππος, Φιλιππία, Φίλιππας, Φιλιώ, Φιλίππα

1908
Παρουσιάζεται από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν η κβαντική θεωρία του φωτός.
1918
Η Τσεχοσλοβακία ανακηρύσσεται δημοκρατία.
1926
Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ).
1935
Οι Φιλιππίνες αποκτούν την αυτονομία τους απο τις ΗΠΑ. Πρώτος πρόεδρος στη χώρα ορκίζεται ο Μανουέλ Λουίς Κεζόν.
1989
Ο Μάνος Χατζιδάκις ιδρύει την "Ορχήστρα των Χρωμάτων".
1991
Ύστερα από 13 χρόνια στην εξορία, επιστρέφει στην Καμπότζη ο Βασιλιάς Νοροντόμ Σιχανούκ.
1993
Δημοψήφισμα στο Πουέρτο Ρίκο αποβαίνει αρνητικό για την ένταξή του στις ΗΠΑ, ως 51η πολιτεία.
2000
Το Βατικανό αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων.
2006
To Κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής νομιμοποιεί του γάμους μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου.