H Conchita και η ηθική μας. Του Λεόντιου Φιλοθέου

 

ant3493920004

Κι εκεί που όλα πήγαιναν τόσο ρολόι, εκεί που περνούσαμε όλοι τόσο όμορφα βρέθηκε ξαφνικά μπροστά μας αυτή η Conchita να μας σοκάρει και να διαταράξει την τάξη και την ηθική αυτής της τόσο αγγελικά πλασμένης μας κοινωνίας.

Για να μην παρεξηγηθώ.

Δεν αναφέρομαι φυσικά στην κοινωνία που το κέρατο πάει σύννεφο. Προς Θεού! Ούτε στην κοινωνία που ο μισός αντρικός πληθυσμός θεωρεί ότι μόνο αυτός μπορεί να ικανοποιήσει το ανατολικό μπλοκ και το μισό σκανδιναβικό μπλοκ!

Ούτε στην κοινωνία που «φτιάχνεται» διαβάζοντας τα περιοδικά με τις wannabe socialite της οποίας ο άντρας της μιας γκαστρώνει την άλλη την ώρα που αυτές ποζάρουν όλο botox κι ομορφιά. Δεν αναφέρομαι στην κοινωνία της ενδοοικογενειακής βίας, των βιασμών στις φυλακές και όχι μόνο. Ούτε στην κοινωνία που οι παιδόφιλοι κυκλοφορούν ελεύθεροι χωρίς να υπάρχει το αναγκαίο νομικό πλαίσιο.

Ούτε στην κοινωνία που ποζάρει περιχαρής δίπλα από έναν επιχειρηματία-ευεργέτη ο οποίος στην πορεία συλλαμβάνεται για εκμετάλλευση ανηλίκων. Ούτε στην κοινωνία όλων αυτών που φωνάζουν, βρίζουν και μιλούν υποτιμητικά ξεχειλίζοντας τεστοστερόνη μπροστά «από τους άλλους» την ώρα που οι μισοί εξ’ αυτών πολύ θα ήθελαν να φορέσουν το φόρεμα της Conchita.

Εγώ στη δική μας κοινωνία αναφέρομαι.

Την κοινωνία της τάξης και της ηθικής. Μιας κοινωνίας φιλάνθρωπης. Μιας κοινωνίας που σκύβει ευλαβικά το κεφάλι και ανάβει το κεράκι στην εκκλησία τις Κυριακές με τους «αδρώπους» να στέκονται -πολύ σωστά- στους μπροστινούς σκάμνους.

Την κοινωνία με τους αμέμπτου ηθικής πολιτικούς, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, ιεράρχες.

Μια κοινωνία, που η Βουλή με περισσή ευκολία αποφασίζει να πετάξει μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα 1.8δις σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο αλλά όταν είναι να συζητήσει το σύμφωνο συμβίωσης έχει μια σχετική δυσκοιλιότητα ζητώντας περισσότερο χρόνο για να το συζητήσει.

Και τι ακριβώς να συζητήσει; Το δικό μου δικαίωμα στη συμβίωση με τον ή την σύντροφο μου κάτω από ένα νομικά κατοχυρωμένο πλαίσιο το οποίο σε καμία περίπτωση δεν στερεί από κανένα το δικαίωμα να επιλέξει την παραδοσιακή οδό! Να συζητήσει δηλαδή το ανθρώπινο δικαίωμα της επιλογής.

«Τι θα πω στα παιδιά μου άμα δουν την Conchita;» διερωτάται διαδικτυακώς η άλλη. Να μου επιτρέψεις να σε ρωτήσω εγώ χρυσή μου. Τι ακριβώς τους έλεγες όταν τα παιδιά σου έβλεπαν Τατιάνα;

Όπως και να έχει, εγώ δεν θα σου πω τι θα πεις στα δικά σου παιδιά. Μπορώ όμως να σου πω, τι θα πω εγώ στα δικά μου παιδιά. Να μάθουν να σέβονται το διαφορετικό. Ακόμα και όταν αυτό είναι έξω από τα δήθεν καθωσπρέπει. Ακόμα και όταν αυτό είναι εκτός της δικής μας αισθητικής. Να μάθουν να φιλτράρουν. Να μάθουν να αναγνωρίζουν το καλό από το κακό, το δίκαιο από το άδικο. Αλλά πρωτίστως να μάθουν να σέβονται αλλά και να απαιτούν από όλους να σέβονται το δικαίωμα στην επιλογή. 

Υστερογραφο

Σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζομαι τις χαρές και τα πανηγύρια ότι λύσαμε το πρόβλημα της ομοφοβίας. Επειδή το θέμα της ομοφοβίας είναι πολύ πιο πολύπλοκο. Γιατί αν ήταν τόσο απλό όσο και η Eurovision θα είχε λυθεί από τον καιρό της Dana International.

Σε λίγες μέρες θα γίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο η πρώτη διοργάνωση Cyprus Pride. Θυμήθηκα ότι ένα περίπου χρόνο πριν, λίγο μετά την Athens Pride, καθώς έκανα τη βόλτα μου στο τουίτερ κόλλησα στο ακόλουθο τουίτ.

«Σήμερα, πήρα τα παιδιά μου στο Athens Pride. Για να μάθουν να σέβονται το δικαίωμα της αξιοπρέπειας, της επιλογής και της ταυτότητας»

Μπορούμε να το κάνουμε; Ρισπέκτ! 

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

Φωτογραφία της ημέρας

metrotrheatro

25 σκηνές. Το «Θέατρο κατεβαίνει στο Μετρό» αποφάσισε το Center Meyerhold και οι ηθοποιοί, χορευτές και τραγουδιστές του στήσαν τις σκηνές τους σε 25 σταθμούς της Ρωσικής πρωτεύουσας. EPA/YURI KOCHETKOV

Ήξερες ότι...

Τα σαρκοβόρα ζώα δεν τρώνε άλλο ζώο το οποίο έχει χτυπηθεί από αστραπή.

Σήμερα


Πέμπτη
20
Ιουνίου
2019
Παγκόσμια ημέρα για τους Πρόσφυγες

Γιορτάζουν : Κανένας

1214
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποκτά καταστατικό χάρτη.
1605
Ο πρώτος Ψευδοδημήτριος εισέρχεται θριαμβευτικά στη Μόσχα.
1840
Ο Σάμουελ Μορς κερδίζει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τηλέγραφο.
1938
Δημιουργείται η Σημαία της Αργεντινής.
1978
Στις 23:05 σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών Ρίχτερ συγκλονίζει τη Θεσσαλονίκη. Ο σεισμός είχε επίκεντρο 35 χλμ. Α-ΒΑ της Θεσσαλονίκης, στο χωριό Προφήτης στη λίμνη Βόλβη. Είχε διάρκεια 15 δευτερόλεπτα και προκάλεσε πολλές ζημιές στην πόλη με αποκορύφωμα την κατάρρευση της οικοδομής στην Πλατεία Ιπποδρομίου. Ο σεισμός άφησε πίσω του 40 περίπου νεκρούς και μια φοβισμένη πόλη.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy