Σκύψε ευλογημένε! Του Λεόντιου Φιλοθέου

 

ant3493920004

…Γεύμα στην Αρχιεπισκοπή

…Ενημέρωση Ιεράς Συνόδου

…Άφιξη κάρας με τιμές αρχηγού κράτους

…Εορτασμοί 28ης Οκτωβρίου

…50χρονα του Αρχιεπισκόπου, 40χρονα του Κιτίου

Πάντως Πρόεδρε, εάν η είσοδος στον παράδεισο ήταν συνδεδεμένη με τις επικύψεις και τα χειροφιλήματα στον Αρχιεπενδύσεων Χρυσόστομο Β΄, τότε με βάση τη δράση σου τις τελευταίες ημέρες, τον παράδεισο τον έχεις στο τσεπάκι!

Να προσέχεις μόνο λίγο διότι, γερός να’ σαι, είναι και η ηλικία δύσκολη για τόσες επικύψεις. Ήταν και η επίκυψη τον Μάρτη στο Eurogroup βαθιά, πολύ βαθιά, μη μας μείνει καμιά ζημιά στο τέλος!

Είμαι σίγουρος ότι ο Αρχιαξιόγραφος ο Β΄, πολύ θα χάρηκε τις τελευταίες μέρες που περάσατε τόσο χρόνο μαζί. Είναι λες και συγκυβερνάτε. Από τον καιρό του Μακάριου έχει να δει η Αρχιεπισκοπή τόσες φορές Πρόεδρο. Με τη διαφορά ότι τότε ήταν ο ίδιος!

Χρυσόστομε… μη σου μπαίνουν ιδέες…

Μια και ο λόγος στο Μακάριο θυμήθηκα Πρόεδρε μου και το Κυπριακό. Σε καλό δρόμο είμαστε απ’ ότι αντιλαμβάνομαι. Με βάση και το τι συζητούμε, χρονικά μας τοποθετώ κάπου εκεί στις υψηλού επιπέδου του ‘77. Να φανταστείς, είναι στιγμές που φοβάμαι ότι θα ανοίξω την τηλεόραση και θα δω το μακαρίτη το Σπύρο!

Αλλά και αυτός ο Ντάουνερ είναι μεγάλο κουμάσι. Τελικά τι έστειλε στον Μπαρόζο; Επιστολή, φαξ, e-mail, Viber, WhatsApp, ταχυδρομικό περιστέρι; Ακόμα δεν κατάλαβα! Μάλλον θα είναι επειδή αυτή τη φορά δεν συντονίστηκαν οι δορυφόροι του Προεδρικού οπόταν και επήλθε σύγχυση στο φιλοθεάμων κοινό!

Λογικά, ο μόνος που χαίρεται για την όλη κατάσταση είναι ο Δημητριάδης. Με αυτή την υστερία για τον Ντάουνερ, όλοι αυτοί οι ογκόλιθοι της πολιτικής ζωής του τόπου άφησαν τον Πανίκο στην ησυχία του! Σειρά τώρα να τα ακούσει και ο Μπαν Κι-Μουν: από τον κύριο Συλλούρη μας, και από το Γιαννάκη και από τον Περδίκη. Τρέμε Μουν! 40 χρόνια φυσικά καλούμε τον κάθε Μουν να αναλάβει πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού και μόλις την αναλάβει τον καλούμε να σταματήσει!

Εσύ όμως βράχος! Σε χάρηκα τις προάλλες όταν βροντοφώναζες ότι δε δέχεσαι εκβιασμούς και χρονοδιαγράμματα. Ζούμε άλλωστε στον αστερισμό των εκλογών του ΔΗΚΟ και πρέπει να βοηθήσουμε και τον εταίρο μας το Μάριο να τις κερδίσει. Κρίμα είναι άλλωστε για ένα Κυπριακό και λίγο ανακοινωθέν να βρεθείς να συγκυβερνάς με το Νίκολα. 40 χρόνια άλλωστε περιμέναμε, αν περιμένουμε ακόμα τόσα και τι έγινε;

Ελπίζω μόνο να μην θυμηθεί κανείς ότι μόλις το 2010 έλεγες «…εκείνο που τους κουράζει (τα ΗΕ και την ΕΕ) είναι το γεγονός πως εδώ και 36 χρόνια συνεχώς μιλούμε για την επιθυμία μας για λύση, αλλά με όρους για μη αυστηρά χρονοδιαγράμματα ή τα διάφορα προσχήματα που φέρουμε κατά καιρούς."

Εμείς Πρόεδρε μου πάντως θα ακολουθήσουμε τις συμβουλές του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Ζήτησε τις προάλλες αρραγές εσωτερικό μέτωπο στο Κυπριακό και τα μεγάλα ζητήματα! Επειδή όμως δεν θυμάμαι πως ακριβώς χτίζεται αυτό το αρραγές μέτωπο, λέω να ανατρέξω 2-3 χρόνια πίσω. Στην Αλήθεια του κυρίου Χάσικου μας, στις δηλώσεις σου, στον κύριο Αβέρωφ μας, στο Λευτέρη και τον Πρόδρομο για να πάρω μια ιδέα του τι είναι κατά τη δική σας αντίληψη αρραγές μέτωπο. Στο κάτω-κάτω να εκπαιδευτούμε από τους πρώτους διδάξαντες και καλύτερους του χώρου!

Υστερόγραφο…

Υπάρχει κοινή βάση για έναρξη συνομιλιών κύριε Αναστασιάδη, με τα δύο κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια-Ταλάτ.

Υπάρχει και βάση για διαπραγματεύσεις με αυτά που εσείς δαιμονοποιήσατε ως «γενναιόδωρες προτάσεις» Χριστόφια όταν αποφασίσατε να ενδυθείτε ξανά της φουστανέλα σας προκειμένου να γίνετε αρεστός στο εσωτερικό μέτωπο. Όσα και να προσάπτετε στο Χριστόφια, με τις προτάσεις του άγγιξε την ουσία του Κυπριακού. Μέσα σε αυτές και η διασταυρούμενη ψήφος. Προτάσεις που επανενώνουν πραγματικά τις δύο κοινότητες!

Το Κυπριακό δεν προσφέρεται ούτε για πειραματισμούς, ούτε και για ακροβατισμούς κύριε Αναστασιάδη. Το ίδιο παιχνίδι το ζήσαμε και το ‘93 με την απόρριψη των Ιδεών Γκάλι! Είναι και κάτι άλλο που πρέπει να προβληματίζει: τα ίδια σθεναρά που λες τώρα για τα χρονοδιαγράμματα, έλεγες και για το κούρεμα. Και πολύ φοβάμαι ότι αν δεν το αντιληφθείς, σύντομα θα ζήσουμε ξανά τον ίδιο εφιάλτη. Μεταμεσονύχτιες ώρες, αφόρητη πίεση και μια λύση που θα διασφαλίζει κάθε τι άλλο παρά τα συμφέρονται και την επιβίωση του λαού μας!

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

Φωτογραφία της ημέρας

kararaavva

Υπερπολυτελές χαρακτηρίζουν το εικονιζόμενο σκάφος La Lanterna Bar οι ιδιοκτήτες του. Προσφέρει φαγητό και ποτό στα ανοιχτά της παραλίας Lido στο Μογκαντίσου της Σομαλίας. REUTERS/Feisal Omar

Ήξερες ότι...

Η παγωτοβιομηχανία Ben & Jerrys στέλνει τα απορρίμματά της στις τοπικές φάρμες, για τροφή στους χοίρους. Οι χοίροι φαίνεται να λατρεύουν όλες τις γεύσεις εκτός από τη «μέντα oreo».

Σήμερα


Κυριακή
26
Μαΐου
2019

Γιορτάζουν :Αλφαίος, Καρπός, Συνέσιος, Συνέσης, Συνεσία, Βηθεσδά

1805
Στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου ο Ναπολέων Βοναπάρτης στέφεται βασιλιάς της Ιταλίας.
1928
Το συνέδριο της FIFA εγκρίνει την πρόταση για διοργάνωση παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου.
1940
Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η Επιχείρηση Δυναμό, η εκκένωση της Δουνκέρκης από τα αγγλο-γαλλικά στρατεύματα.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy

Ακολουθήστε μας

facebook twiter