fbpx

Σκέψεις στην εποχή του Κορωνοϊού. Του Λεόντιου Φιλοθέου


1. Όσοι θέλουν Σπιναλόγκες, μπορούν να παν να βρουν μια να ζήσουν. Ο στιγματισμός και η διαπόμπευση όποιου νοσεί θα οδηγήσει τους επόμενους, που μπορεί πιθανόν να είμαι κι εγώ, κι εσύ, στο να κρυφτούν ή να κρύψουν συμπτώματα για να αποφύγουν το διαδικτυακό κυρίως λιντσάρισμα. Κι εκεί να δείτε γλέντια. Όποιος νοσήσει, πρέπει να μπορεί να το πει. Αλλιώς, καήκαμε.

2. Οι αντιδράσεις των τοπικών αρχόντων για τη μεταφορά των ασθενών στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, αν δεν ήταν τραγικές, θα ήταν απλά γελοίες. Ο λόγος που γίνεται ακριβώς η απομόνωση είναι για να μπορούν να έχουν τουρίστες το καλοκαίρι, κι όχι για να διώξουμε τους τουρίστες. Αντιλαμβάνομαι ότι θέλει λίγο μυαλό για να γίνει κατανοητό, αλλά προσπαθήστε. Δεν είναι κακό.

3. Norovirus είναι ο ιός που προκαλεί διάρροια. Coronavirus είναι αυτό που περνούμε τώρα και δεν προκαλεί διάρροια. Ως εκ τούτου, είναι επιστημονικά ανεξήγητη η μανία για αγορά όλων των παγκόσμιων αποθεμάτων χαρτιού υγείας. Αλλά ας είναι. Αγοράστε όσο θέλετε. Αν όμως αγοράζετε 45 μπουκάλια αντισηπτικό, την ώρα που θα το χρειαστεί πραγματικά κάποιος συνάνθρωπος μας, δεν θα βρίσκει να αγοράσει. Κοινωνική αλληλεγγύη λέγεται.

4. Ας μην υποτιμούμε καθόλου την ανάγκη για περιορισμό όσο γίνεται των επαφών, μετακινήσεων, μαζώξεων και παντός είδους κοινωνικής δραστηριότητας έτσι για μερικές μέρες. Αυτό γίνεται για να μπορούμε να έχουμε όλα τα χρόνια μπροστά μας για να βρισκόμαστε, να αγκαλιαζόμαστε και να φιλιόμαστε. Αυτό γίνεται για να σπάσουμε την αλυσίδα, για να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες, για να μην έχουμε ταυτόχρονα πολλά κρούσματα και να κλατάρει το σύστημα. "Εκείνος που αποσύρθηκε, έσωσε όλους τους υπόλοιπους". Σκέψου το. Γίνεται.

5. Last thought, but not least.

Έχουμε τρολάρει πολλές φορές τα τεκταινόμενα στην Εκκλησία μας, τον Προκαθήμενο αυτής και τους άλλους Επισκόπους. Κομμένα όμως τα αστεία. Η άρνηση τους την ώρα που ο World Health Organization (WHO) ανακοινώνει πανδημία να συνδράμουν στην προσπάθεια για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, δεν είναι απλά ανευθυνότητα αλλά εγκληματική ενέργεια. Πόσο μάλλον δε, όταν καλούν και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες, σε εκκλησιασμό και μετάληψη. Υπό προϋποθέσεις είναι ανθρωποκτονία εκ προμελέτης. Κι αν έχουμε Κυβέρνηση που πραγματικά εννοεί τα μέτρα που λαμβάνει, τότε οφείλει να παρέμβει. Κι αν μας έμεινε κι όλους τους υπόλοπους λίγη κοινή λογική, τότε πρέπει να φροντίσουμε να φτάσει το μήνυμα παντού: άλλο Πίστη κι άλλο βλακεία που βάζει σε κίνδυνο όλη τη χώρα.

Στο κάτω-κάτω, κατά τον Χρυσόστομο, "Ο Θεός, δεν σώζει κανένα δωρεάν".

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Χρυσάφια. Θα είναι ο μεγαλύτερος της πόλης. Ο Buddha Dhammakaya Thep Mongkol φτιαγμένος από χαλκό με ύψος 69 μέτρα θα κοιτάζει παράγκες και λαμπερά κτίρια από τον ναό Wat Paknam Bhasicharoen της Μπανκόγκ φτιαγμένος αποκλειστικά από δωρεές. EPA/RUNGROJ YONGRIT

Ήξερες ότι...

Σε όλο τον κόσμο τυπώνονται κάθε χρόνο περισσότερα χαρτονομίσματα του παιχνιδιού Monopoly, συγκριτικά με τα αληθινά χαρτονομίσματα.

Σήμερα


Τρίτη
7
Ιουλίου
2020

Γιορτάζουν : Κυριακή, Κική, Σάντυ, Κυριακιτσα, Κίκα, Κικίτσα, Κίτσα, Κορίνα, Κίτσος, Ντομένικα

1456
Η Γαλλίδα ηρωίδα Ζαν ντ Αρκ αθωώνεται από την Καθολική Εκκλησία, 25 χρόνια μετά το ρίξιμό στην πυρά ως αιρετική και μάγισσα.
1923
Στον Καναδά, η γαλλική γλώσσα εξισώνεται με την αγγλική και γίνεται μια από τις δύο επίσημες γλώσσες του κράτους.
1974
H Δυτική Γερμανία κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA.
2005
Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου, που αποδίδεται σε εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση, προκαλει το θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy