Ωρομίσθιοι... δημοσιογράφοι. Του Λεωνίδα Χατζηλοΐζου

  

0000000000000084

Τις τελευταίες μέρες ζήσαμε μια ανελέητη επίθεση της κοινωνίας προς τους δασκάλους, με αφορμή την εξαγγελία και την υλοποίηση δίωρης στάσης εργασίας για το καθεστώς εργασίας των αντικαταστατών δασκάλων.  

Πρωτεργάτες και υποκινητές αυτής της επίθεσης, τα Μέσα. «The media's the most powerful entity on earth. They have the power to make the innocent guilty and to make the guilty innocent, and that's power. Because they control the minds of the masses» (Malcolm X). Για άλλη μια φορά τα Μέσα, με τη στάση τους, τους τίτλους ειδήσεών τους και με το ύφος τους, ώθησαν την κοινωνία στην καταδίκη αυτής της στάσης των δασκάλων, χωρίς καν να δώσουν σημασία στο δίκαιο των αιτημάτων τους.

Έως την περσινή χρονιά, οι αντικαταστάτες εκτελούσαν όλα τα καθήκοντα του εκπαιδευτικού που αντικαθιστούσαν και πληρώνονταν τον πλήρη μισθό του πρωτοδιόριστου δασκάλου. Φέτος, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να αλλάξει αυτό το καθεστώς και να τους μετατρέψει σε ωρομίσθιους υπαλλήλους. Τι σημαίνει αυτό; Πληρώνονται μόνο τις ώρες που βρίσκονται στην τάξη και όχι για τα εξωδιδακτικά τους καθήκοντα: παιδονομία, διόρθωση εργασιών, επικοινωνία με γονείς, προετοιμασία, προγραμματισμός, αναπληρώσεις, οργάνωση σχολικού περιβάλλοντος, στόλισμα πινακίδων, συλλογή ταμιευτηρίου, συνοδεία παιδιών σε εκδρομές και επισκέψεις, επιμορφώσεις και σεμινάρια, συνεργασία και συντονισμός με συναδέλφους, πρόβες και συμμετοχή σε γιορτές, εκδηλώσεις και παρελάσεις, τακτοποίηση αποθηκών, καταμέτρηση και καταγραφή σχολικής περιουσίας, συνεδρίες προσωπικού, συγκεντρώσεις, συμπλήρωση ερωτηματολογίων, χειρισμός περιστατικών παραβατικότητας κ.ά. 

Αφού τα Μέσα και οι δημοσιογράφοι συμφωνούν με την προαναφερθείσα απόφαση του Υπουργείου και κατακρίνουν τους δασκάλους για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους, τότε υποθέτω πως θα ήταν δίκαιο οι δημοσιογράφοι να πληρώνονται μόνο για τον χρόνο τον οποίο βρίσκονται στον «αέρα». Για παράδειγμα, οι παρουσιαστές να μην πληρώνονται για την προεργασία τους στο θέμα που θα παρουσιάσουν, την προετοιμασία τους για την τηλεοπτική τους εμφάνιση, την επικοινωνία που κάνουν με διαφόρους φορείς και άτομα εκτός «αέρα», πρόβες κ.α. 

Αν φυσικά οι παρουσιαστές αποφασίσουν, και με το δίκαιό τους αφού δεν θα πληρώνονται, να μην εκτελούν αυτά τα καθήκοντα και να βγαίνουν στον «αέρα» άβαφτοι, αχτένιστοι και απροετοίμαστοι, απλά θα μειωθεί η ακροαματικότητά τους και θα πληγεί η εικόνα τους. Αν οι αντικαταστάτες αποφασίσουν να μην εκτελούν τα προαναφερθέντα καθήκοντα, θα κινδυνεύσει η ασφάλεια των μαθητών και θα πληγεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Γράφει:  Λεωνίδας Χατζηλοΐζου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Σάββατο
20
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος

1862
Πραγματοποιείται το πρώτο πείραμα παστερίωσης από τους Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1902
Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.
1920
Έναρξη των 7ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αμβέρσα του Βελγίου.
1999
Σημειώνεται ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός του Κοσόβου από τις ΗΠΑ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy