fbpx

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του δοκιμίου των Νέων Ελληνικών Παγκυπρίων. Της Κυριακής Στυλιανού

Ποιος είναι -αλήθεια- ο στόχος; Να φτιαχτεί ένα εξεταστικό δοκίμιο να γράψουν όλοι καλά να μην έχουμε κανένα στο κεφάλι μας;

Κάποια στιγμή αυτοί που νοιάζονται για το πού βαδίζει ο χώρος της εκπαίδευσης, θα πρέπει να ορίσουν τις προσδοκίες.

Σίγουρα Δεν θέλουμε ένα γραπτό ακαταλαβίστικο και δυσνόητο με ερωτήματα που μπερδεύουν και αποπροσανατολίζουν τους μαθητές. Σίγουρα, Δεν θέλουμε ένα γραπτό που να μην έχουν τον χρόνο οι μαθητές να λύσουν.

Θαρρώ, όμως, πως θα έπρεπε να θέλουμε ένα γραπτό που ανταποκρίνεται στο νοητικό επίπεδο αποφοίτων Λυκείου και αυριανών φοιτητών Πανεπιστημίου. Οπωσδήποτε, αναμένουμε ερωτήσεις σχετικά χαμηλού βαθμού δυσκολίας για όσους μαθητές επιθυμούν μόνο τον βαθμό απόλυσης, αλλά ένα δοκίμιο εξεταστικό πρόσβασης σε Πανεπιστήμιο προϋποθέτει επίπεδο ανάλογο και πρέπει να συμπληρώνεται με ερωτήματα που να ακονίσουν λιγάκι το μυαλό.

Δεν ήταν εύκολο το φετινό γραπτό. Ήταν προκλητικά α-νόητο και ά-στοχο. Ένα γραπτό που υποτιμούσε τη νοημοσύνη όσων έχουν κάποια σχέση με τον χώρο της εκπαίδευσης, αλλά κυρίως των μαθητών μας. Ένα γραπτό που στόχο είχε να καλυφθούν οι πολλές αδυναμίες μας με τη διασκέδαση της κοινής γνώμης και την αποτροπής οποιασδήποτε αντίδρασης.

Αφού έγραψαν όλοι καλά, σημαίνει πάμε όλοι καλά. Και η σκηνή συνεχίζει να έχει ανοικτή την αυλαία.

Κάποια στιγμή -μετά από πολλά πολλά χρόνια-, ένας σοβαρός ερευνητής θα μελετήσει το επίπεδο της τρέχουσας εκπαιδευτικής "μεταρρύθμισης " και τα συμπεράσματα που θα αφήσει στο χαρτί της αξιολόγησής του, Δεν θα είναι διόλου θετικά.

Υ. Γ. Η νεολαία μας αξίζει κάτι άλλο

Γράφει: Κυριακή Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τα ορφανά. Μωρά καγκουρό και γουάλαμπι που έχουν μείνει χωρίς γονείς από μια σειρά από ατυχή γεγονότα – τροχαία, επιθέσεις σκύλων, ξηρασία και τις πρόσφατες φωτιές- φροντίζονται όλα μαζί στο νοσοκομείο για την Αγρια Ζωή στο Beerwag της Αυστραλίας. AAP Image/Darren England/via REUTERS

Ήξερες ότι...

Το 62 μ.Χ., ο Νέρωνας έστειλε σκλάβους στα Απέννινα Όρη, για να του φέρουν φρέσκο χιόνι. Όταν επέστρεψαν οι σκλάβοι, ο Νέρωνας πήρε το χιόνι, πρόσθεσε φρούτα και μέλι και το έφαγε ως παγωτό.

Σήμερα


Τετάρτη
22
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Αναστάσιος, Αναστασία, Τάσος, Αναστάσης, Ανέστης, Τιμόθεος, Τίμος, Τιμάς, Τίμης, Τιμοθέα, Τιμοθέη, Τίμα, Τίμη, Θέος, Θέα, Θέη

1771
Η Ισπανία παραχωρεί τις Νήσους Φώκλαντ στην Μεγάλη Βρετανία.
1830
Με τη Σύμβαση του Λονδίνου η Ελλάδα αναγνωρίζεται ανεξάρτητο κράτος.
1840
Οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι εγκαθίστανται στη Νέα Ζηλανδία.
1879
Οι Ζουλού αιφνιδιάζουν και συντρίβουν τις βρετανικές δυνάμεις στη Μάχη της Ισαντλουάνα.
1972
Εντάσσονται στην ΕΟΚ, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, και η Δανία.
1980
Οι Σοβιετικές Αρχές συλλαμβάνουν τον φυσικό και πολιτικό αγωνιστή Αντρέι Ζαχάρωφ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy