Η αβάσταχτη ελαφρότητα του δοκιμίου των Νέων Ελληνικών Παγκυπρίων. Της Κυριακής Στυλιανού

Ποιος είναι -αλήθεια- ο στόχος; Να φτιαχτεί ένα εξεταστικό δοκίμιο να γράψουν όλοι καλά να μην έχουμε κανένα στο κεφάλι μας;

Κάποια στιγμή αυτοί που νοιάζονται για το πού βαδίζει ο χώρος της εκπαίδευσης, θα πρέπει να ορίσουν τις προσδοκίες.

Σίγουρα Δεν θέλουμε ένα γραπτό ακαταλαβίστικο και δυσνόητο με ερωτήματα που μπερδεύουν και αποπροσανατολίζουν τους μαθητές. Σίγουρα, Δεν θέλουμε ένα γραπτό που να μην έχουν τον χρόνο οι μαθητές να λύσουν.

Θαρρώ, όμως, πως θα έπρεπε να θέλουμε ένα γραπτό που ανταποκρίνεται στο νοητικό επίπεδο αποφοίτων Λυκείου και αυριανών φοιτητών Πανεπιστημίου. Οπωσδήποτε, αναμένουμε ερωτήσεις σχετικά χαμηλού βαθμού δυσκολίας για όσους μαθητές επιθυμούν μόνο τον βαθμό απόλυσης, αλλά ένα δοκίμιο εξεταστικό πρόσβασης σε Πανεπιστήμιο προϋποθέτει επίπεδο ανάλογο και πρέπει να συμπληρώνεται με ερωτήματα που να ακονίσουν λιγάκι το μυαλό.

Δεν ήταν εύκολο το φετινό γραπτό. Ήταν προκλητικά α-νόητο και ά-στοχο. Ένα γραπτό που υποτιμούσε τη νοημοσύνη όσων έχουν κάποια σχέση με τον χώρο της εκπαίδευσης, αλλά κυρίως των μαθητών μας. Ένα γραπτό που στόχο είχε να καλυφθούν οι πολλές αδυναμίες μας με τη διασκέδαση της κοινής γνώμης και την αποτροπής οποιασδήποτε αντίδρασης.

Αφού έγραψαν όλοι καλά, σημαίνει πάμε όλοι καλά. Και η σκηνή συνεχίζει να έχει ανοικτή την αυλαία.

Κάποια στιγμή -μετά από πολλά πολλά χρόνια-, ένας σοβαρός ερευνητής θα μελετήσει το επίπεδο της τρέχουσας εκπαιδευτικής "μεταρρύθμισης " και τα συμπεράσματα που θα αφήσει στο χαρτί της αξιολόγησής του, Δεν θα είναι διόλου θετικά.

Υ. Γ. Η νεολαία μας αξίζει κάτι άλλο

Γράφει: Κυριακή Στυλιανού




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Νότιο Ισραήλ: Ένας υπερ-ορθόδοξος Εβραίος μιλά με έναν στρατιώτη σε στάση λεωφορείου κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Abir Sultan/EPA

Ήξερες ότι...

Μπανγκόκ σημαίνει «Χωριό που βρίσκεται δίπλα σε ρυάκι».

Newsletter

Σήμερα


Σάββατο
22
Νοεμβρίου
2025

Γιορτάζουν : Βαλέριος, Βαλεριανός, Βαλεριάνα, Βαλέρια, Βάλιος, Βάλια, Σεσίλια, Κεκίλια, Κικίλια, Φιλήμων, Φιλήμονας, Φιλημονή, Φιλημόνα, Φλημόνα

1699
Υπογράφεται η Συνθήκη του Πρεομπραζένσκογιε ανάμεσα στη Ρωσία, τη Δανία, τη Σαξονία και την Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία. Σε εφαρμογή της συνθήκης, ξεκινά τρεις μήνες αργότερα ο Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος.
1955
Ιδρύεται το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (Ν.Ν.Α.). Θεμελιώθηκε το 1948.
2005
Το γερμανικό κοινοβούλιο εκλέγει την Άνγκελα Μέρκελ στο αξίωμα του καγκελάριου της Γερμανίας. Είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, και πρώτος πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας που υπήρξε καγκελάριος της επανενωμένης Γερμανίας.