Νέα στρατηγική όπως λέμε Νέα Παιδαγωγική. Της Κυριακής Στυλιανού

Ο Καζαντζάκης -λίγο πριν πεθάνει- θυμάται έναν δάσκαλο της Τετάρτης Δημοτικού που έμαθε - λέει - στην Αθήνα τη "Νέα Παιδαγωγική" κι ήρθε στην Κρήτη να τους τη διδάξει.

Έπρεπε όσα μάθαιναν τα παιδιά να τα βλέπουν, να τα αγγίζουν, να τα ζωγραφίζουν. Και σε αυτό το σημείο αυτή η μέθοδος διδασκαλίας δικαιολογούσε τον επιθετικό προσδιορισμό της "νέας ". Ο δάσκαλος, βέβαια, δεν παρέλειπε να ξυλοφορτώνει τα παιδιά, αφού τους κατέβαζε τα παντελονάκια, να απαγορεύει να μιλούν, να γελούν, να έχουν απορίες.

Αυτός ο δάσκαλος με την ξεροκεφαλιά και τη σκληρότητα που τον διέκρινε, τυγχάνοντας μετεκπαίδευσης γύρω από ΝΕΕΣ προσεγγίσεις και μεθόδους διδασκαλίας, δεν κατόρθωσε να ανα-νεωθεί ουσιαστικά. Κατόρθωσε μόνο να εισάξει στον χώρο της εκπαίδευσης το "νέο" με τόσο διαστρεβλωμένο τρόπο, που επέστρεφε την εκπαίδευση σε μαθησιακό μεσαίωνα και καταδίκαζε τους μαθητές σε εκφραστική (λεκτική/κινησιολογική) αναπηρία.

Νέα. Επίθετο. Το "Νέο" είναι μια λέξη με συγκεκριμένο νοηματικό φορτίο. Απαιτεί επικαιροποίηση προσεγγίσεων και συγχρονισμό με τα τρέχοντα χωροχρονικά δεδομένα. Το να παίρνεις ιδέες βυθισμένες σε ναφθαλίνη και προσεγγίσεις που έχουν αποτύχει επανειλημμένως στην εφαρμογή στο παρελθόν και να τις βουτάς -σάπιες κάθως είναι - σε μπογιά με χρυσόσκονη, βαφτίζοντάς τες "νέες" , δεν σε γλυτώνει από την κατάρρευση και την κατολίσθηση...

Στρατηγική. Όνομα, δηλαδή ουσιαστικό. Εμπεριέχει τη λέξη "στρατός " και αποδεικνύει τη στρατοκρατική της πρόθεση και προσέγγιση δεδομένων.

"Νέα" και "Στρατηγική" είναι δύο λέξεις αντιφατικές στην ουσία τους, αν σήμερα στόχο έχουμε να ανανεώσουμε τα ιδεολογικά εργαλεία επίλυσης του κυπριακού και αν θεωρούμε ότι αυτό θα το πετύχουμε με στρατούς και άρματα.

Πόση επαφή με την πραγματικότητα, άραγε, έχουμε; Είναι ένα ζητούμενο.

Γράφει: Κυριακή Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy