fbpx

Η βία των γραφείων της παιδείας (και η παραδοχή αυτής). Της Κυριακής Στυλιανού

Είναι βία και παρωδία!

 

Πρώτον, είναι βία! Αυτό που έκαναν φέτος στα παιδιά μας είναι ψυχολογική βία. Τι άλλο απέμεινε, αλήθεια, να δούμε; Πόσες ακόμη φορές πρέπει να βγούνε οι μαθητές στον δρόμο για να χωνέψουμε όλοι το αυτονόητο; Το σύστημα των εξετάσεων των τετραμήνων είναι αποτυχημένο.  

Τα παιδιά που είναι στον δρόμο είναι σε άμυνα. Τα γραφεία της παιδείας έχουν κυριολεκτικά βιάσει και λεηλατήσει τον παράδεισο των μαθητικών τους χρόνων. Τα παιδιά διαδηλώνοντας φόρεσαν κουτιά στα κεφάλια παρωδώντας την προσπάθεια κάποιων να πειραματιστούν με τα εγκεφαλικά τους κύτταρα και με τις σωματικές τους αντοχές.

Τα παιδιά της πρώτης λυκείου φέτος δεν είχαν δικαίωμα να κοιμηθούν. Δεν είχαν δικαίωμα να μην έχουν εικοσάλεπτη και σαραντάλεπτη καθημερινή αξιολόγηση. Τα παιδιά μας αρχικά υποβλήθηκαν σε χιτλερικές εργαστηριακές συνθήκες εκμάθησης και κατάποσης φαστφουντάδικης γνώσης κι έπειτα πέρασαν από μηχανήματα σταστιστικών ελέγχων των αποτελεσμάτων.  Αντέδρασαν! Στο παράλογο, ο φυσιολογικός άνθρωπος αντιδρά. Κι, ευτυχώς, ακόμη τα παιδιά μας αντιδρούν. Τους κατηγορούμε ότι αποχαυνώθηκαν στους υπολογιστές και στα ίνσταγκραμ, μα ευτυχώς φαίνεται πως ακόμη δεν έπεσαν σε κώμα. Αντιδρούν!

Γιατί αντιδρούν; Αντιδρούν επειδή κανείς ακόμη δεν κατάλαβε ποιο είναι το νόημα τόσων αξιολογήσεων και εξετάσεων. Επειδή κανείς ακόμα δεν κατάλαβε γιατί συνεχίζουμε να αγνοούμε τις φωνές των παιδιών μας. Επειδή κανείς ακόμα δεν κατάλαβε γιατί να πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται ένα σύστημα που είναι αποτυχημένο.

Μέχρι τώρα βγάζαμε τρελά τα παιδιά της πρώτης λυκείου, όσοι δεν είχαν παιδιά στην πρώτη λυκείου ή όσοι καθηγητές δουλεύουν σε γυμνάσια. Μέχρι τώρα λέγαμε ότι υπερβάλλουν λιγάκι. Ότι λόγω ηλικίας τεμπελιάζουν. Ότι ίσως δεν είναι τόσο αποτυχημένο το σύστημα και πρέπει να το επανεξετάσουμε.

Μέχρι τώρα ήταν μόνο αναίσχυντη βία, δικτατορική επιβολή αυτοσχέδιων πειραματικών ασκήσεων στο νευρικό σύστημα των παιδιών.

Όταν πριν λίγες μέρες αποχώρησε πυροβολώντας ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Συντονισμού Εξετάσεων Τετραμήνων και ομολόγησε τον μακρύ κατάλογο όλων των “ιδιαίτερων δυσχερειών’’ της “επίπονης αποστολής” (στα εισαγωγικά λέξεις του αποχωρήσαντος προϊστάμενου), τις τραγικές ασάφειες της ισχύουσας νομοθεσίας, τον “μέγα πανικό που δημιουργήθηκε στα σχολεία, στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς’’, όταν εμμέσως πλην σαφώς υπαινίσσεται την πλήρη άγνοια περί του θέματος του νυν υπουργού που προδικάζει και το τι θα ακολουθήσει, τι άλλο απέμεινε -αλήθεια- να δούμε και να πούμε;

Βιάζουν τη νοημοσύνη όλων μας.

Χρειάζεται σοβαρότητα και σταθερότητα στις απόψεις των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα πρέπει να βρουν τη δύναμη να αντισταθούν στο παράλογο και βίαιο έργο των γραφείων της παιδείας και να μην προδώσουν την ετυμηγορία της βάσης των καθηγητών κατά της εφαρμογής των εξετάσεων τετραμήνων.

Χρειάζεται να ξεκινήσει ένας νέος διάλογος για εισαγωγή ενός ανθρώπινου συστήματος αξιολόγησης των μαθητών που να δίνει στα παιδιά δικαίωμα στην ουσιαστική μάθηση, στην ευτυχία και στην απόλαυση των μαθητικών τους χρόνων.


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Χρυσάφια. Θα είναι ο μεγαλύτερος της πόλης. Ο Buddha Dhammakaya Thep Mongkol φτιαγμένος από χαλκό με ύψος 69 μέτρα θα κοιτάζει παράγκες και λαμπερά κτίρια από τον ναό Wat Paknam Bhasicharoen της Μπανκόγκ φτιαγμένος αποκλειστικά από δωρεές. EPA/RUNGROJ YONGRIT

Ήξερες ότι...

Σε όλο τον κόσμο τυπώνονται κάθε χρόνο περισσότερα χαρτονομίσματα του παιχνιδιού Monopoly, συγκριτικά με τα αληθινά χαρτονομίσματα.

Σήμερα


Τρίτη
7
Ιουλίου
2020

Γιορτάζουν : Κυριακή, Κική, Σάντυ, Κυριακιτσα, Κίκα, Κικίτσα, Κίτσα, Κορίνα, Κίτσος, Ντομένικα

1456
Η Γαλλίδα ηρωίδα Ζαν ντ Αρκ αθωώνεται από την Καθολική Εκκλησία, 25 χρόνια μετά το ρίξιμό στην πυρά ως αιρετική και μάγισσα.
1923
Στον Καναδά, η γαλλική γλώσσα εξισώνεται με την αγγλική και γίνεται μια από τις δύο επίσημες γλώσσες του κράτους.
1974
H Δυτική Γερμανία κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA.
2005
Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου, που αποδίδεται σε εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση, προκαλει το θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy