Η ελευθερία από τις θρησκείες και η εισβολή στην παιδική ψυχή. Της Κυριακής Στυλιανού

Ειδήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για μαθητές που επηρεάζονται δυσμενώς (σε βαθμό τραυματισμού της παιδικής ψυχής και σκέψης) από τον τρόπο που γίνεται το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, εγείρουν συζητήσεις και ανοίγουν χώρο διαλόγου και πεδίο μαχών για αντικρουόμενες απόψεις.

 

Κυρίως επιβάλλουν την αναγκαιότητα διεκδίκησης ενός κοσμικού σχολείου και κράτους.

Θα πρέπει να γίνει σαφές πως η πίστη σε ένα κοσμικό σχολείο και κράτος δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση αντιθρησκευτικότητα. Όσοι πιστεύουν σε ένα κοσμικό σχολείο δεν εχθρεύονται καμία θρησκεία. Αντιθέτως, δέχονται όλες τις θρησκείες και τους οπαδούς όλων των θρησκειών ή και αυτούς που δεν πιστεύουν σε καμία θρησκεία!

Πρέπει να γίνει σαφές πως η πίστη σε ένα κοσμικό σχολείο και κράτος ΔΕΝ διεκδικεί την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών, θεωρώντας το αχρείαστο! Επιδιώκει την αντικατάστασή του με το μάθημα της θρησκειολογίας, της διδασκαλίας όλων των θρησκειών.

Αν υπήρχε μάθημα για όλους, δεν θα χρειαζόταν να πάρει κανείς μαθητής απαλλαγή. Γιατί να στοχοποιείται χωρίς λόγο ένας μαθητής και να απομακρύνεται από τους υπόλοιπους, αφού πρώτα έχει συμπληρώσει αίτηση με προσωπικά δεδομένα /πληροφορίες για προσωπικές του πεποιθήσεις; Γιατί το σχολείο απαλάσσει τον μαθητή από το μάθημα και δεν τον απαλάσσει από τη διαδικασία της απαλλαγής, προσφέροντάς του ένα μάθημα προορισμένο για όλους τους οπαδούς κάθε θρησκείας; Είναι ανεκδιήγητη η αδιαφορία και η αναλγησία του σχολείου για την ψυχολογία του παιδιού που αναγκάζεται να ζητήσει απαλλαγή από το μάθημα!

Γιατί το σχολείο δεν σέβεται το διάταγμα των Μεδιολάνων του Κωνσταντίνου του Μέγα; Ένα διάταγμα που διατάζει την ανεξιθρησκεία;

Γιατί το σχολείο δεν σέβεται το ανθρώπινο δικαίωμα του κάθε παιδιού για ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη κι όλο και πληθαίνουν τα παράπονα από γονείς και από άλλα σύνολα για το περιεχόμενο της ύλης των σχολικών βιβλίων των θρησκευτικών; Αν υπάρχει κεφάλαιο για σατανολογία στο σχολικό βιβλίο του μαθήματος των θρησκευτικών, είναι ντροπή ακόμα και η ύπαρξή του σε χώρο εκπαίδευσης το 2020! Είναι ντροπή να βγαίνουν κάποιοι και να λένε “υπάρχει ναι μεν, μα δεν το διδάσκουμε το κεφάλαιο’’! Είναι ντροπή που σε τόσες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, δεν εξοβελίστηκε όλο το κεφάλαιο και δεν οδηγήθηκε το βιβλίο σε σκουπιδοκάλαθο!

Θα πρέπει να είμαστε σοβαροί και κριτικοί. Ακόμα και απέναντι σε ειδήσεις που μαρτυρούν ψυχική κακοποίηση μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών. Θα πρέπει να ελέγχουμε τις ακραίες τοποθετήσεις για πλήρη κατάργηση του μαθήματος και να επιμένουμε στην αναγκαιότητα αντικατάστασής του με το μάθημα της θρησκειολογίας. Βέβαια, εκεί και όπου διαπιστώνεται “εισβολή” και τραυματισμός της παιδικής ψυχής από αμαρτοφοβικά και σατανοφοβικά σύνδρομα που τυχόν αναπτύσσονται στο μάθημα των θρησκευτικών, εκεί πρέπει να υπάρχει άμεση επέμβαση λειτουργών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παιδιού.

Ως εκ τούτου, ήρθε η ώρα οι μετριοπαθείς άνθρωποι της κυπριακής κοινωνίας να αιτηθούν και να διεκδικήσουν ένα κοσμικό σχολείο και κράτος.

Πιστεύω σε ένα σχολείο

ΚΟΣΜΙΚΟ που δεν προκρίνει και δεν ευνοεί καμία θρησκεία πάνω από άλλες, 

πολυθρησκευτικό που αγαπά όλες τις θρησκείες που αγαπούν τον άνθρωπο και την ελευθερία του,

ελεύθερο από θρησκευτικό φανατισμό και πολυτροπική κατήχηση (πρωινή προσευχή, εκκλησιασμό και εξομολόγηση)

κριτικό και αμυντικό στην όποια εξουσία, στην όποια ιδεολογία και όποια ομάδα θέλει να επιβάλει τη θέληση, την άποψη και την υπεροχή της σε άλλη,

οικουμενικό και συμπεριληπτικό που παρέχει All-inclusive παιδεία με έργα κι όχι μόνο με λόγια,

σύγχρονο με σχολικά βιβλία χωρίς σατανολογίες και αμαρτιολογίες.


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy