GuruPolitico: Είμαστε τραγικοί!

 


polemiko-naftiko-768x518.jpg

GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου…

 

Είμαστε τραγικοί!

Θα το θέσω ωμά, «ξικούτσουλα», όπως λεν και στο χωριό μας: Θέλουμε συμφωνημένη λύση στο κυπριακό; Θέλουμε ΕΝΑ ομοσπονδιακό κράτος κάτω από τη σημαία του οποίου θα ζούμε ειρηνικά Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και όσοι άλλοι απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα; Αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε τα περί ελληνικής ή τουρκικής Κύπρου πρέπει να τ αφήσουμε στην πάντα. Ο καθένας δικαιούται να νιώθει όπως θέλει: Έλληνας, Τούρκος, Κυπραίος, Ρώσος (μην τους ξεχνούμε κι αυτούς), άπατρις ή παγκόσμιος πολίτης. Η εθνική ταυτότητα του καθενός είναι εκεί και επ’ αυτής ουδεμία αντίρρηση. Προβληματικό και ασυμβίβαστο με την ιδέα και προοπτική του ομοσπονδιακού κι ανεξάρτητου κράτους, είναι όταν προτάσσουμε την καταγωγή και την εθνική μας ταυτότητα, προσπαθώντας να επιβάλλουμε τη δήθεν ανωτερότητα μας έναντι των άλλων. Σε ένα ομόσπονδο κράτος υπάρχει πολιτική ισότητα τόσο ανάμεσα στις συνιστώσες οντότητες, όσο και ανάμεσα στους πολίτες. Αυτο οφείλουμε να το συνειδητοποιήσουμε και να το χωνέψουμε όλοι.

Βέβαια αν η ιδέα της δημιουργίας ενός ομόσπονδου κράτους είναι μόνο μια κενή θέση που απλώς την καταθέτουμε στο τραπέζι των συνομιλιών για τα μάτια των ξένων χωρίς να την αντιλαμβανόμαστε ή έχοντας κάτι άλλο στο μυαλό, τότε οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς τόσο απέναντι στους άλλους, όσο και απέναντι στους εαυτούς μας. Αν δηλαδή θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να συμβιώσουμε μέσα σ ένα κοινό σπίτι, τότε ας το πούμε ευθαρσώς: θέλουμε διχοτόμηση , τελεία και παύλα. «Εσείς ποτζιεί τζιαι εμείς ποδά»! Όμως σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε και τις επιπτώσεις της ελεύθερης επιλογής μας. Πάντως οι μόνοι που θα κερδίσουν από την επιλογή αυτή, θα είναι τα γεράκια της Άγκυρας, αφού θα αναγνωριστεί και ντε γιούρε, με τον πιο επίσημο δηλαδή τρόπο, η κατοχή της μισής μας πατρίδας από τους Τούρκους.

Όσο δε αφορά τέλος εκείνα τα ψευτοπαλίκαρα που ονειρεύονται απελευθερωτικούς πολέμους και θέλουν να ξεδιψάσουν με αίμα τούρκικο, ας πάψουν να πίνουν ληγμένα κι ας δουν πού μας οδήγησαν οι πράξεις των παππούδων και των πατεράδων τους που προφανώς κουβαλούσαν τα ίδια μυαλά…

Μέρκελ



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Οτσοπί, Φλόριντα, ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις και η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του «Alligator Alcatraz», μιας νέας φυλακής κράτησης μεταναστών στην απομονωμένη περιοχή των Έβεργκλεϊντς της Φλόριντα. Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την επίσκεψη, ο Τραμπ απαξίωσε τις ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή, όπου ο δείκτης θερμότητας τον Ιούλιο συχνά ξεπερνά τους 37,8°C. «Μπορεί να είναι τόσο καλό όσο το αυθεντικό Αλκατράζ. Λίγο αμφιλεγόμενο, αλλά δεν με νοιάζει καθόλου», δήλωσε. Andrew Caballero-Reynolds/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Η πανούκλα, ο λιμός, το τέλος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και ο Μεσαίωνας οφείλονται στη διαστημική σκόνη ενός κομήτη που πέρασε κοντά από τη γη, σύμφωνα με τον Μάικ Μπέιλ, αυθεντία παλαιο-οικολογίας!

Newsletter

Σήμερα


Δευτέρα
7
Ιουλίου
2025

Γιορτάζουν : Κυριακή, Κική, Σάντυ, Κυριακιτσα, Κίκα, Κικίτσα, Κίτσα, Κορίνα, Κίτσος, Ντομένικα

1456
Η Γαλλίδα ηρωίδα Ζαν ντ Αρκ αθωώνεται από την Καθολική Εκκλησία, 25 χρόνια μετά το ρίξιμό στην πυρά ως αιρετική και μάγισσα.
1923
Στον Καναδά, η γαλλική γλώσσα εξισώνεται με την αγγλική και γίνεται μια από τις δύο επίσημες γλώσσες του κράτους.
1974
H Δυτική Γερμανία κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA.
2005
Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου, που αποδίδεται σε εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση, προκαλει το θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.