GuruPolitico: Ο σώζων εαυτόν, σωθήτω!

 


62e23d140e21adb70fd2933c040d177b XL

GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου…

 

Ο σώζων εαυτόν, σωθήτω!

Με τους Ουκρανούς ν’ αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα στελέχωσης των στρατιωτικών τους μονάδων, η Κυβέρνηση Ζελένσκι αποφάσισε τη λήψη επιπρόσθετων, συγκεκριμένων μέτρων. Έτσι μετά την στρατολόγηση των 16χρονων, στα όπλα κλήθηκαν και όσοι άντρες έχουν διπλή υπηκοότητα! Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονη δυσφορία, αφού ένα σημαντικό ποσοστό του αντρικού πληθυσμού της χώρας είτε ένεκα καταγωγής, είτε ένεκα οικονομικών ή άλλων δραστηριοτήτων είναι ταυτόχρονα πολίτες κι άλλων χωρών. Ήδη το Τελ Αβίβ προέτρεψε όσους Ουκρανούς έχουν ισραηλινή υπηκοότητα ν’ αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και εγκύκλιος της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ, η οποία ξεκαθαρίζει ότι το μορατόριουμ για στρατολόγηση Ουκρανών με αμερικάνικο διαβατήριο,  δεν ισχύει πλέον!

Η πιο πάνω απόφαση μαρτυρεί την απόγνωση που επικρατεί στις τάξεις της ηγεσίας του ουκρανικού στρατού, ο οποίος από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα μετρά σχεδόν ένα εκατομμύριο νεκρούς και σοβαρά τραυματίες. Ολοένα και περισσότεροι Ουκρανοί αρνούνται να καταταγούν και να πολεμήσουν σ ένα πόλεμο χωρίς νόημα, όπου οι πιθανότητες επιβίωσης είναι περιορισμένες. Προκειμένου μάλιστα ν’ αποφύγουν την «κρεατομηχανή του πολέμου», πολλοί Ουκρανοί εγκατέλειψαν την εργασία τους, αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους και κρύβονται όπου μπορούν για να μην τους εντοπίσουν οι άντρες του γραφείου στρατολόγησης. Σύμφωνα με τη New York Times, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 400 χιλιάδες εντάλματα σύλληψης για άμεση και αναγκαστική στρατολόγηση!

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύσιμοι επιχειρούν να διαφύγουν στο εξωτερικό. Όπως αποκαλύπτει το Politico, από την έναρξη του πολέμου, 650 χιλιάδες Ουκρανοί κατάφεραν να διαφύγουν στο εξωτερικό. Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνει εμμέσως και ο επικεφαλής του Τμήματος συνοριακού ελέγχου της χώρας I. Matviychuk, ο οποίος παραδέχτηκε ότι καθημερινά πάνω από 100 στρατεύσιμοι επιχειρούν να περάσουν κρυφά τα σύνορα της χώρας…

Ω.





Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Φουτζίν, Κίνα: Ο Γαλαξίας πάνω από τη Φουτζίν, στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ της βορειοανατολικής Κίνας. Xinhua/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Η χειραψία παλιά γινόταν για να δείχνει κανείς πως είναι άοπλος!

Newsletter

Σήμερα


Κυριακή
26
Ιουλίου
2026

Γιορτάζουν : Ερμόλαος, Ερμολία, Λία, Έρση, Παρασκευή, Εύη, Εβίτα, Βούλα, Παρασκευάς, Πάρης, Πάρις, Βίβιαν, Βιβή, Βέτη, Βέττη, Παρασκευούλα, Ωραιοζήλη, Ωραιοζηλία, Ζήλια, Ζήλη, Ζέλια

1469
Πόλεμος των Ρόδων: Διεξάχεται η Μάχη του Έντζκοτ Μουρ ανάμεσα στον Οίκο των Λάνκαστερ και στον Οίκο της Υόρκης.
1822
Μάχη στα Δερβενάκια, κατά την οποία οι μικρές επαναστατικές δυνάμεις υπό το Θ. Κολοκοτρώνη διαλύουν τη Στρατιά του Δράμαλη, τρέποντας τα υπολείμματά της σε άτακτη φυγή.
1876
Αρχίζει η ανασκαφή των Μυκηνών από τον Schliemann.
1953
Το Τάγμα ΕΚΣΕ στην Κορέα αποκρούει ισχυρή κινεζική επίθεση στην τοποθεσία Πικέιομγ Νιόγκ.
1956
Αίγυπτος: Ο Νάσερ εθνικοποιεί την Διώρυγα του Σουέζ.
1974
Οι Τούρκοι, παρά την ανακωχή που υπογράφηκε, συνεχίζουν την ενίσχυση των δυνάμεών τους στην Κύπρο, μέσω του λιμένα της Κερύνειας.