GuruPolitico: Ο Αρμένιος πρωθυπουργός ερωτοτροπεί με το ΝΑΤΟ


Arm Pash2

GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου…

 

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός ερωτοτροπεί με το ΝΑΤΟ

Ο Πασινιάν στο δρόμο του…Σακασβίλι!

Η απόφαση της Αρμενίας να μην συμμετάσχει στην πρόσφατη σύνοδο του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, προκάλεσε νέους τριγμούς στις σχέσεις Γερεβάν - Μόσχας. Το Κρεμλίνο εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη αυτή, ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δικαιολογώντας την στάση του, διερωτήθηκε γιατί οι Αρμένιοι πρεπει να συμμετάσχουν σ έναν οργανισμό «που δεν τους προσφέρει τίποτα και (…) αντίθετα δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα για την ασφάλεια τους». Η δήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών Πασινιάν να φορτώσει στη Ρωσία την ευθύνη για την απώλεια του Ναγκόρνο Καραμπαχ. Ο Αρμένιος πολιτικός έχει κατ’ επανάληψη ισχυριστεί ότι με βάση τις διμερείς συμφωνίες, η Μόσχα όφειλε να μην επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις των Αζέρων να καταλάβουν το Αρτσιάκ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Την άποψη όμως αυτή δεν συμμερίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγορούν ευθέως τον Πασινιάν ότι αυτός ήταν που με την όλη συμπεριφορά του ουσιαστικά παρέδωσε αμαχητί το Ναγκόρνο Καραμπαχ στους Αζέρους.

Πάντως η αλήθεια είναι ότι όσο εντείνονται οι φωνές κατά του πρωθυπουργού της Αρμενίας από τους ίδιους τους Αρμένιους, τόσο μεγαλύτερη είναι η στήριξη που ο Πασινιάν εξασφαλίζει από τις χώρες της Δύσης. Μάλιστα η στήριξη αυτή συνοδεύεται με υποσχέσεις για γενναιόδωρη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια. Πρόσφατα με συνοπτικές διαδικασίες, οι ΗΠΑ πρόσφεραν 50 εκατομμύρια δολάρια Γερεβάν στο πλαίσιο, όπως ειπώθηκε, της συνεργασίας των δύο χωρών. Την ίδια στιγμή η Γαλλία υποσχέθηκε να ενισχύσει στρατιωτικά την Αρμενία, ενώ πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι μονάδες του στρατού της Αρμενίας εκπαιδεύονται στη Γαλλία προκειμένου να συμμετάσχουν στο πόλεμο…κατά της Ρωσίας!

Φαίνεται ότι στο πρόσωπο του Πασινιάν ο Λευκός Οίκος και οι σύμμαχοι του βρήκαν ένα νέο φέρελπι και πολλά υποσχόμενο σύμμαχο στην περιοχή του Καυκάσου και προκειμένου να τον διατηρήσουν στην εξουσία παρουσιάζονται διατεθειμένοι να του προσφέρουν κάθε είδους βοήθεια. Αρκεί απλώς να συνεχίσει να γκρεμίζει τις γέφυρες με τη Μόσχα, ερωτοτροπώντας ταυτόχρονα με την ιδέα της συνεργασίας, ακόμη και της προσχώρησης της Αρμενίας στο ΝΑΤΟ. 

Την ίδια στιγμή, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Πασινιάν υποστηρίζουν ότι ο Αρμένιος πρωθυπουργός έχει από καιρό πάρει διαζύγιο με τον πολιτικό ορθολογισμό. Του υποδεικνύουν ότι η χώρα τους βρίσκεται στο υπογάστριο της Ρωσίας, η οποία όπως έγινε και με την Ουκρανία, δεν πρόκειται να επιτρέψει στη βορειαντλαντική συμμαχία να μεταφέρει τα στρατεύματα της έξω από την αυλή της. Επίσης, κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι ξεχνά τους στενούς πολιτικούς, πολιτισμικούς και θρησκευτικούς δεσμούς που συνδέουν εδώ και αιώνες τους Αρμένιους με τους Ρώσους. 

Επιχειρηματολογώντας ενάντια στη πολιτική προσέγγισης με το ΝΑΤΟ που ακολουθεί ο Πασινιάν, η αντιπολίτευση επισημαίνει ότι κυρίαρχη νατοϊκή δύναμη στην περιοχή του Καυκάσου είναι η Τουρκία, ο μεγαλύτερος δηλαδή εχθρός των Αρμενίων. Πως είναι δυνατόν, τονίζεται, οι δύο αυτές χώρες, οι δύο αυτοί λαοί που τους χωρίζουν θάλασσες αίματος να συγκατοικήσουν; Και πόση εμπιστοσύνη μπορεί να έχουν οι χριστιανοί Αρμένιοι στους ισλαμιστές της Άγκυρας;

Ο αντιπολιτευόμενος τύπος της Αρμενίας αναφέρεται συχνά στην περίπτωση του πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σιακασβιλι, ο οποίος πρέπει, όπως σημειώνεται, ν αποτελεί παράδειγμα αποφυγής και όχι μίμησης από πλευράς του Πασινιάν. Επί προεδρίας του άλλοτε αγαπημένου «πολιτικού παιδιού» των Αμερικανών, η Γεωργία απώλεσε την Αμπχαζία, τη Νότια Οσετία και την Ατζερία. Και όλα αυτά με την ανοχή του Λευκού Οίκου, ο οποίος μπορεί να κλείνει το μάτι σε όλους τους Καυκάσιους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να θέσει σε κινδυνο την στρατηγική συμμαχία που έχει με την Άγκυρα και δια μέσου αυτής με το Αζερμπαϊτζάν. 

Ο Πασινιάν καλείται να προβληματιστεί για την τύχη και την κατάληξη που είχε ο άλλοτε ήρωας της «βελούδινης επανάστασης». Αφού τα έκανε μαντάρα στη χώρα του, ο Σακασβίλι βρήκε καταφύγιο στην Ουκρανία, από την οποία, μετά την έκρηξη του πολέμου, επέστρεψε στην Τυφλίδα όπου σήμερα σήμερα εκτίει ποινή φυλάκισης για διαφθορά και όχι μόνο.

Λέτε ο Πασινιάν ν ακολουθήσει την ίδια πορεία; Ο χρόνος θα δώσει την απάντηση.

Ζορό

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Κυριακή
28
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία / Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών

Γιορτάζουν : Μάγνος, Μάγνα, Μαγνής, Βάια, Βάιος, Βάγια, Βαία, Δάφνη, Δάφνης

1926
Ίδρυση του Π.Α.Ο.Κ..
1932
Ανακοινώνεται η χρήση εμβολίου κατά του κίτρινου πυρετού σε ανθρώπους.
1992
Κάνει πρεμιέρα η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 Καλημέρα Ελλάδα.
1993
Το αεροπλάνο που μετέφερε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ζάμπια στο Ντακάρ της Σενεγάλης, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κύπελλου του 1994, εκρύγνηται στον αερά, κοντά στο Λιμπερβίλ της Γκαμπόν. Καί οι 30 επιβάτες της πτήσης βρήκαν τραγικό θάνατο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy