GuruPolitico: Ο παράγοντας της οικονομίας σ’ έναν κόσμο που αλλάζει


GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου...

 

 

Ο παράγοντας της οικονομίας σ’ έναν κόσμο που αλλάζει 

Νομίζω δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός επιστήμονας για να καταλάβεις ότι η οικονομία της Δύσης πάει από το κακό στο χειρότερο. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση, ο ψηλός πληθωρισμός, το «ακριβό χρήμα», τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια του δημόσιου χρέους και ο κίνδυνος στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ, η ενίσχυση του ενδεχομένου πτώχευσης μεγάλου αριθμού τραπεζικών οργανισμών, τα σταθερά διψήφια ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στους νέους (στην Ευρωζώνη κυμαίνεται γύρω στο 14%), όπως επίσης και η εργατική αναταραχή σε αρκετές δυτικές χώρες, αποτελούν ορισμένα μόνο χαρακτηριστικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή. 

Η ανησυχία για την πορεία της οικονομίας του δυτικού κόσμου ήταν διάχυτη και στην πρόσφατη συνάντηση των χωρών της ομάδας των G7 (Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Γαλλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ) που πραγματοποιήθηκε στη Νιιγκίτα της Ιαπωνίας. Στην διατυπωμένη με διπλωματικό τρόπο ανακοίνωση τους οι κεντρικοί Τραπεζίτες και οι Υπουργοί οικονομικών της G7 τονίζουν μεταξύ άλλων, ότι «…πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να παραμείνουμε ευέλικτοι και ευπροσάρμοστοι στη μακροοικονομική μας πολιτική εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με τις  προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας».

Και ενώ οι οικονομικοί ηγέτες της ομάδας των G7 φαίνεται να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, οι αντίστοιχοι συνάδελφοι τους στην άλλη όχθη του ποταμού - οι ηγέτες δηλαδή του οικονομικού συνασπισμού BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) - τρίβουν με ικανοποίηση τα χέρια τους. Και αυτό επειδή  όσον αφορά τη συμβολή τους στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, οι χώρες - μέλη του συνασπισμού των χωρών του BRICS έχουν φτάσει τους G7 ήδη από το 2020. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ιστότοπος banking news gr., αυτήν τη στιγμή οι αριθμοί δείχνουν ότι έως το 2028 το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των χωρών - μελών του συνασπισμού  BRICS θα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 35% (κατά ορισμένες πηγές, περίπου 40%) σε σύγκριση με το 27,8% των χωρών της G7. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Bloomberg, το οποίο τονίζει ότι το 2023 τα μέλη του BRICS θα δώσουν το 32,1% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ενώ οι χώρες της G7 μόλις το 29,9%.

Επιπρόσθετα, οι αξιωματούχοι της G7 δεν κρύβουν την ανησυχία, αλλά και την έκπληξη τους για την αναποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας, όπως εξάλλου παραδέχεται και το ίδιο, αποδεικνύονται λανθασμένες. Ενώ αρχικά αναμενόταν ισχυρή συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ρωσίας για το 2022, στο 6%, τελικά η χρονιά ολοκληρώθηκε με ύφεση «μόνο» 2,1%. Για το 2023, η κατάσταση εμφανίζεται ακόμη καλύτερη: τον περασμένο Οκτώβριο το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,3% αλλά τον Ιανουάριο αναθεώρησε προς τα επάνω, προβλέποντας οριακή ανάπτυξη, της τάξης του 0,3%. Τώρα, στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ανάπτυξη προβλέπεται ότι φέτος θα ανέλθει στο 0,7%! Φαίνεται ότι τελικά οι κυρώσεις πλήττουν περισσότερο τις ευρωπαϊκές οικονομίες και δη τα λαϊκά στρώματα, παρά τη ρωσική…

Το σίγουρο είναι ότι ο οικονομικός χάρτης του πλανήτη αλλάζει. Οι ολοένα αυξανόμενες συγκρούσεις που παρατηρούνται - πολεμικές, οικονομικές, τεχνολογικές - στο τέλος της ημέρας θα δείξουν ποιες χώρες και ποιοι οικονομικοί συνασπισμοί θα έχουν το πάνω χέρι…

Ω.

*Η φωτογραφία δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Χάγη, Ολλανδία: Σχοινιά γεμάτα φορέματα δωρισμένα από επιζώντες σεξουαλικής βίας κρέμονται στη Lange Voorhout. Η καλλιτεχνική εγκατάσταση με τίτλο "Thinking of You 2024" της καλλιτέχνιδας Alketa Xhafa Mripa αποτελεί φόρο τιμής στις επιζώντες σεξουαλικής βίας σε όλο τον κόσμο. Hollandse Hoogte/Rex/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Τον 10ο αιώνα, ο Μεγάλος Βεζίρης της Περσίας έπαιρνε όλη την προσωπική του βιβλιοθήκη (117.000 τόμοι) μαζί του, όπου κι αν πήγαινε. Μάλιστα, τους τόμους μετέφεραν καμήλες, οι οποίες είχαν εκπαιδευτεί προηγουμένως να βαδίζουν με... αλφαβητική σειρά!

Σήμερα


Δευτέρα
24
Ιουνίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1497
Ο εξερευνητής Τζιοβάννι Καμπότο αποβιβάζεται στις ακτές της Νέας Γης.
1717
Ίδρυση της Premier Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας.
1798
Δολοφονούνται διά στραγγαλισμού, ύστερα από 40 ημέρες βασανιστηρίων, στις φυλακές Βελιγραδίου, ο πρωτεργάτης της ελληνικής εθνεγερσίας Ρήγας Βελεστινλής-Φεραίος και 7 συνεργάτες του.
1821
Ιδρύεται με απόφαση των Προκρίτων της Ύδρας η πρώτη Αστυνομία στην Ελλάδα.
1894
Η ΔΟΕ αποφασίζει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κάθε 4 χρόνια.
1947
Ο επιχειρηματίας Κένεθ Άρνολντ βλέπει ΑΤΙΑ στις ΗΠΑ οδηγώντας το αεροπλανάκι του, στην πρώτη τέτοια μαρτυρία που γνώρισε ευρεία δημοσιότητα: από την παρομοίωσή τους με «πιατάκια του καφέ» (flying saucers) που έκανε, δημιουργήθηκε η γνωστή φράση «ιπτάμενος δίσκος» για τα ΑΤΙΑ γενικώς.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy