GuruPolitico: Το «πράσινο» συμφέρει!


GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου...

 

Το «πράσινο» συμφέρει!

Κάποτε είχε χαρακτήρα ρητορικού ερωτήματος. Σήμερα όμως, με τη βενζίνη να φθάνει τα €2 το λίτρο, είναι άκρως ρεαλιστικό και βασανιστικό: Πώς αντιμετωπίζουμε το τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα που φαίνεται να μας γονατίζει; 

Η επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσίμων μπορεί να προσφέρει προσωρινές ανάσες στους καταναλωτές, όμως όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν αποτελεί λύση. Θετικά είναι και τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όμως εννοείται ότι ούτε αυτά προσφέρουν λύση στο πρόβλημα.

Ριζική λύση  θ’ αποτελούσε η σταδιακή, πλήρης απεξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από το μαζούτ και τα υγρά καύσιμα. Και εδώ ακριβώς είναι που η Πολιτεία πρέπει να φανεί αποφασιστική και γενναιόδωρη. Διότι δεν γίνεται να έχουμε μια χώρα που να «πουλά» ήλιο στους τουρίστες και η ίδια να τον αφήνει στ’ αζήτητα. Επιβάλλεται το Κράτος να δημιουργήσει ή και ν’ αδειοδοτήσει μεγάλα φωτοβολταϊκά  πάρκα, προχωρώντας ταυτόχρονα σε πλήρη αναδιάρθρωση της ΑΗΚ έτσι ώστε αυτή να καταστεί καθόλα «πράσινη», φιλική προς το περιβάλλον. Παράλληλα θα πρέπει, ίσως και δια νόμου, να επιβάλει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πλαισίων σε όλες τις διαθέσιμες στέγες. Η κάθε οικιακή μονάδα θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες της σε ενέργεια «από μόνη της» και η ΑΗΚ από την πλευρά της, να διευκολύνει και όχι να εμποδίζει την όλη προσπάθεια. Εννοείται ότι το Κράτος, αναθεωρώντας τις προτεραιότητες του, έχει υποχρέωση να ενθαρρύνει κατά τρόπο γενναιόδωρο όλα τα νοικοκυριά για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στους χώρους τους…

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση θα πρέπει ποικιλοτρόπως να προωθήσει την αγορά νέων ηλεκτρικών ή έστω υβριδικών αυτοκινήτων με την ταυτόχρονη απόσυρση των παλιών ρυπογόνων αυτοκινήτων. Θα πρέπει να εξαγγείλει τέτοια κίνητρα που ο πολίτης να νιώθει στην πράξη ότι η χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας δεν συμφέρει απλώς γενικά στον τόπο, αλλά πρωτίστως τον ίδιο και την τσέπη του!

Έργα λοιπόν κύριοι, όχι απλώς ευχολόγια…

Ζορό

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Αστυνομία του νερού: Σε αγρούς και αυλές, σε κήπους και πλυντήρια αυτοκινήτων, οι Γάλλοι αστυνομικοί του περιβάλλοντος καραδοκούν για τους παραβάτες. Οχι αυτούς που φαντάζεστε, που μολύνουν, που βάζουν φωτιές, που χρησιμοποιούν χωρίς έλεγχο εντομοκτόνα. Οχι τουλάχιστον μόνο αυτούς, γιατί τον τελευταίο καιρό οι αστυνομικοί κάνουν αυστηρούς ελέγχους για την χρήση του νερού καταγγέλλοντας κάθε σπατάλη καθώς η Γαλλία βιώνει μια ιστορική περίοδο ξηρασίας. Η φωτό από καλλιέργειες στο Lesigny. REUTERS/Sarah Meyssonnier

Ήξερες ότι...

Τον 18ο αιώνα στη Αγγλία, στις παράνομες λέσχες, όπου ο τζόγος ανθούσε, υπήρχε ένας υπάλληλος που η μόνη δουλειά του ήταν να καταπιεί τα ζάρια σε περίπτωση που έκανε έφοδο η αστυνομία!

Σήμερα


Παρασκευή
12
Αυγούστου
2022
Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Γιορτάζουν : Κανένας

1323
Υπογράφεται η Συνθήκη του Νέτεμποργκ ανάμεσα στη Σουηδία και τη ρωσική Δημοκρατία του Νόβγκοροντ, που διευθετεί τα μεταξύ τους σύνορα.
1898
Η διοίκηση της Δημοκρατίας της Χαβάης περνά στις ΗΠΑ.
1933
Στην Ελλάδα εγκρίνεται νομοσχέδιο για τη λογοκρισία θεατρικών έργων και κινηματογραφικών ταινιών
1942
Στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Τόγιο γλιτώνει από δολοφονική απόπειρα εναντίον του.
1951
Στο Ανατολικό Βερολίνο, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νέοι διαδηλώνουν υπέρ της ειρήνης και του κομμουνισμού.
1953
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο 476 ατόμων σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο.
1964
Η Νότιος Αφρική αποκλείεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο λόγω του (απαρτχάιντ). Ο αποκλεισμός θα λήξει το 1992 με την κατάρρευση του καθεστώτος.
1981
Η ΙΒΜ παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή (PC) στην τιμή των 1.565 δολαρίων.
2004
Παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου (Χαρίλαος Τρικούπης), η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα έως τότε στον κόσμο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy