GuruPolitico: Ο μεγάλος ασθενής…


GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου...

 

Ο μεγάλος ασθενής…

Αν οι αριθμοί λένε την αλήθεια, τότε οι ΗΠΑ έχουν το χειρότερο σύστημα δημόσιας υγείας ανάμεσα στα έντεκα πλουσιότερα κράτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.). Αυτό εξάλλου καταδεικνύει η έρευνα  του Ιδρύματος για την προώθηση της υγειονομικής περίθαλψης Commonwealth Fund. «Σε καμία άλλη χώρα, η ανισότητα των εισοδημάτων δεν περιορίζει τόσο ουσιαστικά την πρόσβαση στο σύστημα υγείας» σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Commonwealth Fund, εξηγώντας πως «σε πολλές κατηγορίες, όπως οι προσιτές τιμές, η αποτελεσματικότητα, η πρωταρχική φροντίδα, οι κοινωνικές υπηρεσίες, το αμερικανικό σύστημα βγήκε τελευταίο».

Το εξωφρενικό μάλιστα της υπόθεσης έγκειται στο ότι η εν λόγω χώρα δαπανά για τη υγεία, ούτε λίγο ούτε πολύ, κοντά στα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 20% του ΑΕΠ! Όμως, από το τεράστιο αυτό ποσό μόλις το 3% πηγαίνει στη δημόσια υγεία και μόλις το 5% στην προληπτική ιατρική!

Και αν διερωτάστε, όπως κι εγώ, που πάνε όλα τα υπόλοιπα χρήματα, η προαναφερθείσα έκθεση, όπως εξάλλου και άλλες αντίστοιχες εκθέσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, αλλά και του Αμερικανικού  Ιατρικού Συνδέσμου, κάνουν λόγο  σε τεράστιες σπατάλες σ ένα αδηφάγο γραφειοκρατικό σύστημα (!), στην αγορά αμφισβητούμενης αξίας φαρμάκων και αναλώσιμων, στην αγορά ιατρικών υπηρεσιών κοκ. Τεράστια ποσά διοχετεύονται επίσης στη φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία εν καιρώ πανδημίας κάνει τρελά κέρδη…

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι  οι ΗΠΑ παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας βρεφών και ότι ένας στους πέντε ανθρώπους που μέχρι σήμερα έχασαν τη ζωής τους από το Covid 19 είναι Αμερικανός πολίτης! Εξάλλου οι εικόνες που καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας έφθασαν κοντά μας από τα υπαίθρια «νοσηλευτήρια» της Νέας Υόρκης και από τις μαζικές ταφές των αγνώστων στοιχείων θυμάτων, ήταν χαρακτηριστικές…

Από ό,τι λοιπόν φαίνεται η διαφθορά και οι άσκοπες σπατάλες που υπονομεύουν τη δημόσια υγεία δεν είναι παρασιτικό φαινόμενο  που παρατηρείται μόνο στην περιοχή μας. Στον τομέα αυτό οι υπερατλαντικοί μας φίλοι, μας…βάζουν γυαλιά!

Ζορό

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy