GuruPolitico: Ο μεγάλος ασθενής…


GuruPolitico.

 

Σχόλια, «καρφιά», πληροφορίες και ειδήσεις με την οπτική των Guru του πολιτικού παρασκηνίου...

 

Ο μεγάλος ασθενής…

Αν οι αριθμοί λένε την αλήθεια, τότε οι ΗΠΑ έχουν το χειρότερο σύστημα δημόσιας υγείας ανάμεσα στα έντεκα πλουσιότερα κράτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.). Αυτό εξάλλου καταδεικνύει η έρευνα  του Ιδρύματος για την προώθηση της υγειονομικής περίθαλψης Commonwealth Fund. «Σε καμία άλλη χώρα, η ανισότητα των εισοδημάτων δεν περιορίζει τόσο ουσιαστικά την πρόσβαση στο σύστημα υγείας» σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Commonwealth Fund, εξηγώντας πως «σε πολλές κατηγορίες, όπως οι προσιτές τιμές, η αποτελεσματικότητα, η πρωταρχική φροντίδα, οι κοινωνικές υπηρεσίες, το αμερικανικό σύστημα βγήκε τελευταίο».

Το εξωφρενικό μάλιστα της υπόθεσης έγκειται στο ότι η εν λόγω χώρα δαπανά για τη υγεία, ούτε λίγο ούτε πολύ, κοντά στα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 20% του ΑΕΠ! Όμως, από το τεράστιο αυτό ποσό μόλις το 3% πηγαίνει στη δημόσια υγεία και μόλις το 5% στην προληπτική ιατρική!

Και αν διερωτάστε, όπως κι εγώ, που πάνε όλα τα υπόλοιπα χρήματα, η προαναφερθείσα έκθεση, όπως εξάλλου και άλλες αντίστοιχες εκθέσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, αλλά και του Αμερικανικού  Ιατρικού Συνδέσμου, κάνουν λόγο  σε τεράστιες σπατάλες σ ένα αδηφάγο γραφειοκρατικό σύστημα (!), στην αγορά αμφισβητούμενης αξίας φαρμάκων και αναλώσιμων, στην αγορά ιατρικών υπηρεσιών κοκ. Τεράστια ποσά διοχετεύονται επίσης στη φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία εν καιρώ πανδημίας κάνει τρελά κέρδη…

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι  οι ΗΠΑ παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας βρεφών και ότι ένας στους πέντε ανθρώπους που μέχρι σήμερα έχασαν τη ζωής τους από το Covid 19 είναι Αμερικανός πολίτης! Εξάλλου οι εικόνες που καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας έφθασαν κοντά μας από τα υπαίθρια «νοσηλευτήρια» της Νέας Υόρκης και από τις μαζικές ταφές των αγνώστων στοιχείων θυμάτων, ήταν χαρακτηριστικές…

Από ό,τι λοιπόν φαίνεται η διαφθορά και οι άσκοπες σπατάλες που υπονομεύουν τη δημόσια υγεία δεν είναι παρασιτικό φαινόμενο  που παρατηρείται μόνο στην περιοχή μας. Στον τομέα αυτό οι υπερατλαντικοί μας φίλοι, μας…βάζουν γυαλιά!

Ζορό

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Στην δημοσιότητα βρέθηκαν και πάλι οι βίσονες για όλους τους λάθος λόγους καθώς δεύτερη επίθεση δέχθηκαν επισκέπτες του Yellowstone από τα τεράστια αυτά ζώα που κάθε λογική λέει να μην τα πλησιάζεις, ιδιαίτερα δε όταν βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. (AP Photo/Matthew Brown)

Ήξερες ότι...

Το 1800, στην Αγγλία, όποιος επιχειρούσε ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσει καταδικαζόταν σε θανατική ποινή!

Σήμερα


Τετάρτη
6
Ιουλίου
2022

Γιορτάζουν : Κανένας

1483
O Ριχάρδος Γ γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας.
1609
Στη Βοημία κατοχυρώνεται η ανεξιθρησκεία.
1785
Το δολάριο επιλέγεται ως η νομισματική μονάδα των Η.Π.Α.
1827
Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν τη Συνθήκη του Λονδίνου για τη σύσταση ελληνικού κράτους. Στην Τουρκία επιβάλλεται η αποδοχή της Αυτονομίας της Ελλάδας, η προστασία των Ελλήνων και η διμερής κατάπαυση των εχθροπραξιών. Η μη συμμόρφωση της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή των τριών Στόλων στα ελληνικά ύδατα και στη συνέχεια τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy