fbpx

Η ομοσπονδία στα σχολεία. Του Γιώργου Σταματίου

paideiastamatiouΚανείς δεν αμφιβάλλει ότι στο σχολείο ο μαθητής θα πρέπει να μαθαίνει, μεταξύ άλλων γνώσεων πολιτικής αγωγής, το τι σημαίνει ενιαίο κράτος, ομοσπονδία, συνομοσπονδία και άλλα.

 

Ενημέρωση πρέπει να γίνεται.Όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό στην κάθε κυβέρνηση και στο κάθε υπουργείο Παιδείας ότι πρώτα απ’ όλα σε μια ημικατεχόμενηπατρίδα οι μαθητές πρέπει να διδάσκονται πως θα απελευθερώσουν την πατρίδα τους. Να διδάσκονται την αγάπη για τα κατεχόμενά μας εδάφη ώστε να μην ξεχάσουμε ποτέ, ειδικά οι νέες γενιές, πως πρόκειται για τη μισή μας πατρίδα την οποία πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε από μια κατοχική δύναμη, την Τουρκία. Να διεκδικούμε ολόκληρη τη γη μας και όχι ασκήσεις επί χάρτου για το τι θα πάρουμε πίσω και τι όχι και κυρίως χωρίς να απεμπολούμε ανθρώπινα δικαιώματα αλλά αντίθετα να τα διεκδικούμε ως συστατικό κομμάτι της επιβίωσης ενός λαού. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται αυτονόητα αλλά δεν είναι.

Οι μαθητές θα πρέπει επίσης να μάθουν προστατεύουν και να υπερασπίζονται την Κυπριακή Δημοκρατία, την νομική υπόσταση του κράτους μας, ως βασική προϋπόθεση επιβίωσής μας. Να μάθουν δηλαδή ποια είναι η σημασία της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αφού εντρυφήσουν σ’ αυτά, γιατί όχι να μπουν και στη διαδικασία να μάθουν σε γενικές γραμμές τι σημαίνει και ενιαίο κράτος και ομοσπονδία αλλά και κάποια παραδείγματα ανά τον κόσμο, πετυχημένα ή αποτυχημένα. Όμως, οποιαδήποτε προσπάθεια για πιο βαθυστόχαστες αναλύσεις θα δημιουργήσει προβλήματα αφού υπάρχουν πολλά μοντέλα ομοσπονδίας. Άρα το περιεχόμενο του μαθήματος που προωθείται στα σχολεία έχει μεγάλη σημασία και πρέπει να γίνει γνωστό πριν καθιερωθεί το μάθημα.

Όπως επίσης μεγάλη σημασία έχει ποιοι θα διδάσκουν το μάθημα; Συνταγματολόγοι ή έστω νομικοί που ασχολούνται με τέτοια ζητήματα ή έστω πολιτικοί επιστήμονες; Διότι σε ένα σοβαρό κράτος μόνο αυτοί μπορούν να κάνουν βαθυστόχαστες αναλύσεις για την ομοσπονδία και διάφορα άλλα ζητήματα γύρω από αυτήν.

Η Κυβέρνηση πριν προχωρήσει στην καθιέρωση του μαθήματος θα πρέπει να συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα κόμματα και κυρίως να αντιληφθεί ότι δεν μπορούμε να παίζουμε με το τι διδάσκουμε στους μαθητές μας και κυρίως δεν πρέπει να εμπλέκουμε κομματικές απόψεις και στάσεις με τα σχολεία μας και την εκπαίδευση, ωραιοποιώντας ή δαιμονοποιώντας διάφορες μορφές λύσης σχετικά με το κυπριακό.

Γράφει: Γιώργος Σταματίου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Για να μην ξεχνάμε...Οτι στην Συρία συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Στην φωτογραφία ένα αγόρι κλαίει τρομοκρατημένο μετά από κυβερνητικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Ariha της επαρχίας Idlib, με στόχο την αγορά και την βιομηχανική ζώνη της περιοχής. Απόλογισμός; Τουλάχιστον 15 άνθρωποι νεκροί και πολλοί στιγματισμένοι από τον τρόμο για πάντα. (AP Photo/Ghaith Alsayed)

Ήξερες ότι...

Το στρες καθυστερεί την επούλωση των τραυμάτων.

Σήμερα


Κυριακή
19
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Ευφρασία, Ευφρασίτσα, Μακάριος, Μακάρης, Μακαράς, Μακαρία, Μακάρω, Μακαρίτσα, Μακαρούλα

1950
Ο Μάο Τσε Τουνγκ δηλώνει ότι αναγνωρίζει τη Δημοκρατική Κυβέρνηση του Βιετνάμ.
1952
Χιλιάδες φοιτητές διαδηλώνουν στους δρόμους της Αθήνας υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
1953
Οι Ελληνίδες ψηφίζουν για πρώτη φορά στις εκλογές της Θεσσαλονίκης
1955
Το επιτραπέζιο παιχνίδι «Σκραμπλ» κάνει την πρώτη του εμφάνιση. Εμπνευστής του, ο αρχιτέκτονας Άλφρεντ Μπατς.
1997
O Γιάσερ Αραφάτ γυρνά στη Χεβρώνα μετά από 30 χρόνια, προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς για την παράδοση της τελευταίας πόλης στη Δυτική Όχθη από τους Ισραηλινούς στους Παλαιστίνιους.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy