fbpx

Η ομοσπονδία στα σχολεία. Του Γιώργου Σταματίου

paideiastamatiouΚανείς δεν αμφιβάλλει ότι στο σχολείο ο μαθητής θα πρέπει να μαθαίνει, μεταξύ άλλων γνώσεων πολιτικής αγωγής, το τι σημαίνει ενιαίο κράτος, ομοσπονδία, συνομοσπονδία και άλλα.

 

Ενημέρωση πρέπει να γίνεται.Όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό στην κάθε κυβέρνηση και στο κάθε υπουργείο Παιδείας ότι πρώτα απ’ όλα σε μια ημικατεχόμενηπατρίδα οι μαθητές πρέπει να διδάσκονται πως θα απελευθερώσουν την πατρίδα τους. Να διδάσκονται την αγάπη για τα κατεχόμενά μας εδάφη ώστε να μην ξεχάσουμε ποτέ, ειδικά οι νέες γενιές, πως πρόκειται για τη μισή μας πατρίδα την οποία πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε από μια κατοχική δύναμη, την Τουρκία. Να διεκδικούμε ολόκληρη τη γη μας και όχι ασκήσεις επί χάρτου για το τι θα πάρουμε πίσω και τι όχι και κυρίως χωρίς να απεμπολούμε ανθρώπινα δικαιώματα αλλά αντίθετα να τα διεκδικούμε ως συστατικό κομμάτι της επιβίωσης ενός λαού. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται αυτονόητα αλλά δεν είναι.

Οι μαθητές θα πρέπει επίσης να μάθουν προστατεύουν και να υπερασπίζονται την Κυπριακή Δημοκρατία, την νομική υπόσταση του κράτους μας, ως βασική προϋπόθεση επιβίωσής μας. Να μάθουν δηλαδή ποια είναι η σημασία της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αφού εντρυφήσουν σ’ αυτά, γιατί όχι να μπουν και στη διαδικασία να μάθουν σε γενικές γραμμές τι σημαίνει και ενιαίο κράτος και ομοσπονδία αλλά και κάποια παραδείγματα ανά τον κόσμο, πετυχημένα ή αποτυχημένα. Όμως, οποιαδήποτε προσπάθεια για πιο βαθυστόχαστες αναλύσεις θα δημιουργήσει προβλήματα αφού υπάρχουν πολλά μοντέλα ομοσπονδίας. Άρα το περιεχόμενο του μαθήματος που προωθείται στα σχολεία έχει μεγάλη σημασία και πρέπει να γίνει γνωστό πριν καθιερωθεί το μάθημα.

Όπως επίσης μεγάλη σημασία έχει ποιοι θα διδάσκουν το μάθημα; Συνταγματολόγοι ή έστω νομικοί που ασχολούνται με τέτοια ζητήματα ή έστω πολιτικοί επιστήμονες; Διότι σε ένα σοβαρό κράτος μόνο αυτοί μπορούν να κάνουν βαθυστόχαστες αναλύσεις για την ομοσπονδία και διάφορα άλλα ζητήματα γύρω από αυτήν.

Η Κυβέρνηση πριν προχωρήσει στην καθιέρωση του μαθήματος θα πρέπει να συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα κόμματα και κυρίως να αντιληφθεί ότι δεν μπορούμε να παίζουμε με το τι διδάσκουμε στους μαθητές μας και κυρίως δεν πρέπει να εμπλέκουμε κομματικές απόψεις και στάσεις με τα σχολεία μας και την εκπαίδευση, ωραιοποιώντας ή δαιμονοποιώντας διάφορες μορφές λύσης σχετικά με το κυπριακό.

Γράφει: Γιώργος Σταματίου


Φωτογραφία της ημέρας

tzitzikikkk

Καλοκαίρι. Τι θα ήταν η καυτή εποχή του χρόνου χωρίς αυτά. Πως θα εννοούσε κανείς το καλοκαίρι χωρίς τον ήχο των τζιτζικιών;. Στην φωτογραφία ένας μεγάλος τζίτζικας από την Γαλλία. EPA/SEBASTIEN NOGIER

Ήξερες ότι...

Ουρουγουάη σημαίνει Ποτάμι των Ζωγραφιστών Πουλιών.

Σήμερα


Κυριακή
25
Αυγούστου
2019

Γιορτάζουν : Βαρθολομαίος, Τίτος, Τίτης, Τίτα, Τίτη

1835
Η εφημερίδα The New York Sun αρχίζει να δημοσιεύει, σαν φάρσα, μία σειρά έξι κειμένων τα οποία μιλούν για τη ζωή στη Σελήνη.
1898
Οι Τούρκοι σφάζουν 700 Έλληνες και 15 Άγγλους στο Ηράκλειο Κρήτης.
1914
Διχασμός στην Ελλάδα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από την πρωθυπουργία.
1921
Η Γερμανία υπογράφει συμφωνία ειρήνης με τις ΗΠΑ, τερματίζοντας επίσημα την από 1917 εμπόλεμη κατάσταση.
1939
Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Αδόλφος Χίτλερ διατάζει επίθεση κατά της Πολωνίας.
1944
Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι Σύμμαχοι απελευθερώνουν το Παρίσι από τους Ναζί.
1980
Η Microsoft ανακοινώνει την έκδοση του Unix, Xenix.
1993
Στο Τόγκο, ο μακροβιότερος Πρόεδρος της Αφρικής (στην εξουσία από το 1967), Νασίγκμπε Εγιαντέμα, κερδίζει τις προεδρικές εκλογές για πολλοστή φορά
2007
Μια σειρά από μεγάλες δασικές πυρκαγιές ξεκινούν στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και άλλα σημεία της Ελλάδας, ξεκινώντας έτσι τη μεγαλύτερη καταστροφή δασών στην καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας, και μια από τις φονικότερες παγκοσμίως, αφού τα θύματα ανέρχονται σε δεκάδες.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy