Η ομοσπονδία στα σχολεία. Του Γιώργου Σταματίου

paideiastamatiouΚανείς δεν αμφιβάλλει ότι στο σχολείο ο μαθητής θα πρέπει να μαθαίνει, μεταξύ άλλων γνώσεων πολιτικής αγωγής, το τι σημαίνει ενιαίο κράτος, ομοσπονδία, συνομοσπονδία και άλλα.

 

Ενημέρωση πρέπει να γίνεται.Όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό στην κάθε κυβέρνηση και στο κάθε υπουργείο Παιδείας ότι πρώτα απ’ όλα σε μια ημικατεχόμενηπατρίδα οι μαθητές πρέπει να διδάσκονται πως θα απελευθερώσουν την πατρίδα τους. Να διδάσκονται την αγάπη για τα κατεχόμενά μας εδάφη ώστε να μην ξεχάσουμε ποτέ, ειδικά οι νέες γενιές, πως πρόκειται για τη μισή μας πατρίδα την οποία πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε από μια κατοχική δύναμη, την Τουρκία. Να διεκδικούμε ολόκληρη τη γη μας και όχι ασκήσεις επί χάρτου για το τι θα πάρουμε πίσω και τι όχι και κυρίως χωρίς να απεμπολούμε ανθρώπινα δικαιώματα αλλά αντίθετα να τα διεκδικούμε ως συστατικό κομμάτι της επιβίωσης ενός λαού. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται αυτονόητα αλλά δεν είναι.

Οι μαθητές θα πρέπει επίσης να μάθουν προστατεύουν και να υπερασπίζονται την Κυπριακή Δημοκρατία, την νομική υπόσταση του κράτους μας, ως βασική προϋπόθεση επιβίωσής μας. Να μάθουν δηλαδή ποια είναι η σημασία της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αφού εντρυφήσουν σ’ αυτά, γιατί όχι να μπουν και στη διαδικασία να μάθουν σε γενικές γραμμές τι σημαίνει και ενιαίο κράτος και ομοσπονδία αλλά και κάποια παραδείγματα ανά τον κόσμο, πετυχημένα ή αποτυχημένα. Όμως, οποιαδήποτε προσπάθεια για πιο βαθυστόχαστες αναλύσεις θα δημιουργήσει προβλήματα αφού υπάρχουν πολλά μοντέλα ομοσπονδίας. Άρα το περιεχόμενο του μαθήματος που προωθείται στα σχολεία έχει μεγάλη σημασία και πρέπει να γίνει γνωστό πριν καθιερωθεί το μάθημα.

Όπως επίσης μεγάλη σημασία έχει ποιοι θα διδάσκουν το μάθημα; Συνταγματολόγοι ή έστω νομικοί που ασχολούνται με τέτοια ζητήματα ή έστω πολιτικοί επιστήμονες; Διότι σε ένα σοβαρό κράτος μόνο αυτοί μπορούν να κάνουν βαθυστόχαστες αναλύσεις για την ομοσπονδία και διάφορα άλλα ζητήματα γύρω από αυτήν.

Η Κυβέρνηση πριν προχωρήσει στην καθιέρωση του μαθήματος θα πρέπει να συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα κόμματα και κυρίως να αντιληφθεί ότι δεν μπορούμε να παίζουμε με το τι διδάσκουμε στους μαθητές μας και κυρίως δεν πρέπει να εμπλέκουμε κομματικές απόψεις και στάσεις με τα σχολεία μας και την εκπαίδευση, ωραιοποιώντας ή δαιμονοποιώντας διάφορες μορφές λύσης σχετικά με το κυπριακό.

Γράφει: Γιώργος Σταματίου




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Οτσοπί, Φλόριντα, ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις και η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του «Alligator Alcatraz», μιας νέας φυλακής κράτησης μεταναστών στην απομονωμένη περιοχή των Έβεργκλεϊντς της Φλόριντα. Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την επίσκεψη, ο Τραμπ απαξίωσε τις ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή, όπου ο δείκτης θερμότητας τον Ιούλιο συχνά ξεπερνά τους 37,8°C. «Μπορεί να είναι τόσο καλό όσο το αυθεντικό Αλκατράζ. Λίγο αμφιλεγόμενο, αλλά δεν με νοιάζει καθόλου», δήλωσε. Andrew Caballero-Reynolds/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Η πανούκλα, ο λιμός, το τέλος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και ο Μεσαίωνας οφείλονται στη διαστημική σκόνη ενός κομήτη που πέρασε κοντά από τη γη, σύμφωνα με τον Μάικ Μπέιλ, αυθεντία παλαιο-οικολογίας!

Newsletter

Σήμερα


Τρίτη
8
Ιουλίου
2025
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας

Γιορτάζουν : Θεόφιλος, Φιλιώ, Προκόπιος, Προκόπης, Προκοπία

1497
Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Βάσκο ντα Γκάμα αποπλέει από τη Λισαβώνα με προορισμό την Ινδία.
1656
Κατά την Α Σταυροφορία, 15.000 Χριστιανοί στρατιώτες βαδίζουν γύρω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ.
1908
Συνάπτεται σκληρή μάχη μεταξύ 150 Βουλγάρων Κομιτατζήδων και των ανταρτικών σωμάτων των Εμμ. Νικολούδη, Βολάνη και Καραβίτη στο ύψ. Πιπερίτσα του όρους Καϊμακτσαλάν, με αποτέλεσμα την άτακτη υποχώρηση των Κομιτατζήδων που είχαν 28 νεκρούς. Μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής τους Πογόντσες.
1990
Η Δυτική Γερμανία (νυν Γερμανία) κατακτά το παγκόσμιο κύπελλο στο ποδόσφαιρο κερδίζοντας στη Ρώμη την Αργεντινή με 1-0. Το νικητήριο γκολ σημειώνει ο Αντρέας Μπρέμε με πέναλτι 5 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα.