fbpx

Μεταρρύθμιση ή αλλαγή. Του Γιώργου Περδίκη

Την τελευταία εποχή γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση διάφορων σημαντικών τομέων της δημόσιας ζωής στη χώρα μας. Ακούμε για μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο δικαστικό σύστημα, στη δημόσια υπηρεσία κοκ.

 

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για να συζητήσουν το θέμα των μεταρρυθμίσεων και των σχετικών νομοσχεδίων που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής.

Ως Οικολόγοι στηρίζουμε τις χρήσιμες και ωφέλιμες για το λαό μας και την κοινωνία μεταρρυθμίσεις. Προς απόδειξη τούτου υπενθυμίζω τη στάση μας – στη Βουλή και την κοινωνία – σε κρίσιμα μεταρρυθμιστικά ζητήματα όπως π.χ. το ΓΕΣΥ, το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τη μεταρρύθμιση του συστήματος παροχής δημόσιου βοηθήματος (ΕΕΕ), την ίδρυση Υφυπουργείου Ναυτιλίας κ.ο.κ.

Έχουμε όλη την καλή διάθεση να συζητήσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης και αναλόγως να τοποθετηθούμε.

Άποψη μου όμως είναι ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται απλά μεταρρυθμίσεις αλλά μια μεγάλης έκτασης αλλαγή, σε ορισμένους τομείς μάλιστα θα έλεγα εκ βάθρων. Η μεταρρύθμιση του συστήματος, όπως πραγματοποιείται, κινδυνεύει να μετατραπεί εν τέλει, σε εξωραϊσμό του συστήματος, με στόχο τη συνέχιση και διατήρηση του μέσα στο ίδιο παρωχημένο πλαίσιο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε τις δικές μας προτάσεις για την αλλαγή, τις οποίες προωθούμε στη Βουλή και την Κοινωνία.

Επιτρέψετε μου να σας υπενθυμίσω ορισμένες απ’ αυτές:

 1. Νομοθετική θεσμοθέτηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Ενίσχυση του θεσμού με προσωπικό και μέσα (κατ’ ανάλογο τρόπο με άλλους θεσμοθετημένους Επίτροπους).

 

 1. Μετατροπή του Υπουργείου Γεωργίας σε Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής με μεταφορά αρμοδιοτήτων και Τμημάτων από άλλα Υπουργεία.

 

 1. Εφαρμογή σχεδίου απόσυρσης παλιών οχημάτων. Σχέδιο προώθησης της χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων και εναλλακτικών καυσίμων.

 

 1. Επέκταση του σχεδίου ΕΣΤΙΑ σε δάνεια που αφορούν την επαγγελματική στέγη των μικρών επιχειρήσεων.

 

 1. Επανεξέταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης.

 

 1. Ενίσχυση του πλαισίου αφερεγγυότητας για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

 

 1. Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την Κλιματική Αλλαγή, απερήμωση και ατμοσφαιρική ρύπανση.

 

 1. Εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Βαρκελώνης για την προστασία της παράκτιας ζώνης. Μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον από την ανάπτυξη των ψηλών κτιρίων.

 

 1. Νομοθεσία για τον Αστικό Πολεοδομικό Αναδασμό. Εφαρμογή των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

 

 1. Σχέδιο Ανάπτυξης Τηλλυρίας και άλλων απομακρυσμένων περιοχών.

 

 1. Υλοποίηση των Ευρωπαϊκών οδηγιών για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων και των αστικών λυμάτων.

 

 1. Δημιουργία Φορέα για τη διαχείριση των θεμάτων ευημερίας των ζώων.

 

Ο πιο πάνω κατάλογος των προτάσεων μας είναι ενδεικτικός και καθόλου εξαντλητικός. Είμαστε στη διάθεση της Κυβέρνησης για προώθηση αυτού του τύπου των πραγματικών αλλαγών, πέραν των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος δεν είναι μόνο μεταρρυθμίσεις. Χρειαζόμαστε αλλαγή εκ βάθρων, αλλαγή πορείας, στόχων και οράματος. Και αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο της Κυβέρνησης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Χριστουγεννιάτικη τέχνη. Κάθε του νέο έργο αποτελεί παγκόσμια είδηση. Ετσι και με τους φτερωτούς ταράνδους που σέρνουν ένα παγκάκι σε τοίχο του Μπίρμινγκχαμ που δημιούργησε ο φημισμένος Banksy. REUTERS/Henry Nicholls

Ήξερες ότι...

Τα μυρμήγκια δεν κοιμούνται ποτέ.

Σήμερα


Τετάρτη
11
Δεκεμβρίου
2019
Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

Γιορτάζουν : Κανένας

1931
Η Καταστατική Πράξη του Γουέστμινστερ δίνει πλήρη νομοθετική ανεξαρτησία στον Καναδά, την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία, την Νότια Αφρική, την Ιρλανδία και το Νιουφάουντλαντ.
1937
Η Ιταλία αποχωρεί από την Κοινωνία των Εθνών.
1941
Η Γερμανία και η Ιταλία κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ηνωμένες Πολιτείες
1946
Ο ΟΗΕ αποκλείει την Ισπανία απ΄ όλους τους οργανισμούς του.
1972
Το Apollo 17 ήταν η έκτη και τελευταία αποστολή που προσεληνώθηκε στην Σελήνη.
1994
Ο Μπόρις Γέλτσιν διατάσει την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Τσετσενία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy