fbpx

Το 5G, οι εφαρμογές του και ένας αθέατος πόλεμος (3ο & 4ο Μέρος). Του Γιάννη Μαρθάρη

Μπορείτε να διαβάσετε το 1ο & 2ο Μέρος ΕΔΩ

Μέρος 3ο ο αθέατος πόλεμος.

Από την προηγούμενη ανάρτηση ελπίζω να έγινε κατανοητό πως πλέον η τεχνολογία είναι έτοιμη να κάνει μια σημαντική μετάβαση. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό σε οποιονδήποτε τομέα είναι λογικό να δημιουργηθούν τρομεροί ανταγωνισμοί αφού τα λεφτά που παίζονται είναι τεράστια. Ας δούμε πως εκφράζεται αυτό.

Τα δεδομένα αυτή την στιγμή είναι το πιο πολύτιμο εμπορεύσιμο προϊόν του πλανήτη ξεπερνώντας το πετρέλαιο. Υπολογίζεται πως το 2020 θα ξεπεράσουν το 1 δις την ΜΕΡΑ. Καθόλου τυχαίο που η Ε.Ε. θέσπισε τον κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα γνωστό ως GDPR.

Η κόντρα Κίνας-Αμερικής και η Huawuei

Η Huawei μέχρι πριν 1 χρόνο είχε φτάσει στην 2η θέση των πωλήσεων κινητών, μέχρι που ο Τραμπ με διάταγμα απαγόρευσε στις Αμερικάνικες εταιρίες να έχουν συναλλαγές μαζί της. Την ίδια στιγμή την κατηγορούσε για κατασκοπία, την οποία όμως ποτέ δεν απέδειξε. Το πρόβλημα όμως δεν ήταν τα κινητά τηλέφωνα, παρότι εκεί άγγιξε την καθημερινότητα μας.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι όλος αυτός ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός που θα χρειαστεί για να λειτουργήσει το 5G. Και όταν μιλάμε για εξοπλισμό δεν μιλάμε μόνο για αντένες ή δρομολογητές (routers) αλλά και για data centers ( χώρος αποθήκευσης όλων αυτών των δεδομένων, το γνωστό σας cloud). H Huawuei αυτή την στιγμή έχει την πιο ανεπτυγμένη και καλύτερη τεχνολογία, ενδεικτικά να αναφέρω πως ΟΛΕΣ οι σχετικές Κυπριακές εταιρίες τις χρησιμοποιούν, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Αντίπαλος σε αυτή την κούρσα; Η Αμερικάνικη Cisco που αυτή την στιγμή είναι αρκετά πίσω, με την Ρωσία να παρακολουθεί ανήμπορη να αντιδράσει ή και να συμμετέχει σε όλο αυτό, αφού δεν έχει αναπτύξει σε εμπορικό βαθμό τέτοιες τεχνολογίες.

Αυτός ο πόλεμος δεν έχει ράμπο, αλλά γραβατωμένους και geeks που η δουλειά τους είναι να δώσουν το πλεονέκτημα στον κάθε μονομάχο, είτε ασκώντας πολιτικές πιέσεις, είτε παράγοντας τεχνολογία, είτε καταστρέφοντας την τεχνολογία του αντιπάλου, είτε εμποδίζοντας την εφαρμογή της. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνονται οι κυβερνοεπιθέσεις, (cyber attacks), αλλά και η διασπορά ψευδών ειδήσεων (fake news). Είναι ένας πόλεμος αντισυμβατικός που μας πιάνει όλους απροετοίμαστους, και εύκολα θύματα και των κυβερνοεπιθέσεων αλλά και των ψευδών ειδήσεων. Έχουμε το αποδεδειγμένο παράδειγμα της Cambridge Analytica data scandal που πιθανότατα καθόρισε και τις Αμερικάνικες εκλογές.

Για οικονομία χώρου θα υπάρξει και 4ο μέρος ως επίλογος που θα εξετάζει τους κινδύνους αλλά και τα ηθικά διλήμματα που δύναται να παρουσιαστούν στο μέλλον.

Το 5G, οι εφαρμογές του και ένας αθέατος πόλεμος

Μέρος 4ο ο επίλογος.

Το συμπέρασμα από τις προηγούμενες αναρτήσεις είναι πως πλέον μπαίνουμε σε μια εποχή που ο κόσμος όπως τον ξέρουμε θα αλλάξει. Αυτή η αλλαγή δεν θα έρθει βεβαίως χωρίς προκλήσεις δεν θα ναι χωρίς κόστος, και αυτές θα εξεταστούν στο τελευταίο μέρος

Οι χρήστες
Ένας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους που αντιμετωπίζουμε όσοι είμαστε επικεφαλείς τμημάτων πληροφορικής είναι κατά πόσον οι χρήστες μας θα μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες. Είναι γνωστό στον κάθε επαγγελματία της πληροφορικής πως πάντα ο αδύναμος κρίκος είναι οι χρήστες και οι κακές πρακτικές είναι πάντα η μεγαλύτερη τρύπα, όσο για την λειτουργία όσο και για την ασφάλεια, και πιστέψτε με παίζει σοβαρό ρόλο στην κάθε απόφαση. Αυτό μας φέρνει στον επόμενο μεγάλο κίνδυνο.

Η ασφάλεια των δεδομένων
Στο 3ο μέρος αναφέρθηκα στις κυβερνοεπιθέσεις. Εφόσον κάτι είναι τόσο πολύτιμο κάποιοι θα θέλουν να το κλέψουν. Εδώ είναι ο επόμενος μεγάλος πονοκέφαλος των ειδικών πληροφορικής. Πως θα τα προστατέψουν; Αυτός ο πόλεμος όμως δεν έχει βόμβες έχει προγραμματισμό, κώδικα και ατέλειωτες ώρες μπροστά από μια οθόνη. Αυτοί θα ναι και οι επόμενοι ράμπο.

Η απώλεια της ιδιωτικότητας μας
Υπάρχει μια αρχή που λέει πως αν κάτι είναι δωρεάν τότε το προϊόν είμαστε εμείς. Το Cambridge Analytica data scandal είναι ενδεικτικό, αλλά όχι το μόνο. Πρωταγωνιστής το ΦΒ, αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι και το google κλπ, και εδώ προκύπτει και ο κανονισμός GDPR, που ενώ για σας μια σέλφι μπορεί να ναι τρόπος επίδειξης, αυτόματα αυτή μας κάνει προϊόν. Οι διαφημίσεις προσαρμόζονται πάνω στις προτιμήσεις μας, και είναι ακριβώς αυτό το στοιχείο που εκμεταλλεύτηκε η analytica.

Τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence)
Νομοτελειακά κάποια στιγμή εφόσον οι μηχανές αποκτούν την ικανότητα να μαθαίνουν τις συνήθειες μας, τα θέλω μας, θα καταλήξουν να παίρνουν και αποφάσεις, κάτι που ήδη το κάνουν σε μικρό βαθμό, πχ τις διαφημίσεις που θα μας δείξουν, τις ειδήσεις που θα μας παρουσιάσουν. Εδώ προκύπτει ίσως και το πιο σοβαρό ηθικό δίλημμα της ανθρωπότητας σε σχέση με την τεχνολογία.

Εν κατακλείδι
Μέσα από αυτή την σειρά αναρτήσεων προσπάθησα να εξηγήσω ως μηχανικός πληροφορικής όσο πιο απλά μπορούσα το μέλλον που θεωρώ πως αναπόφευκτα θα έρθει. Αυτός που θα προσαρμοστεί γρηγορότερα και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από την σωστή επιμόρφωση θα έχει και το πλεονέκτημα ή έστω δεν θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση.


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τα ορφανά. Μωρά καγκουρό και γουάλαμπι που έχουν μείνει χωρίς γονείς από μια σειρά από ατυχή γεγονότα – τροχαία, επιθέσεις σκύλων, ξηρασία και τις πρόσφατες φωτιές- φροντίζονται όλα μαζί στο νοσοκομείο για την Αγρια Ζωή στο Beerwag της Αυστραλίας. AAP Image/Darren England/via REUTERS

Ήξερες ότι...

Το 1901, ο Τζόσουα Λάιονελ Κόουεν κατασκεύασε, για διαφημιστικούς λόγους, ένα τρένο που εκινείτο με μπαταρίες. Αλλά οι πελάτες ενδιαφέρονταν μονάχα για το τρενάκι και καθόλου για τα προϊόντα που διαφήμιζε, με αποτέλεσμα, μέσα σε λίγο χρόνο, να γεννηθεί η εταιρεία Λάιονελ Τρέινς.

Σήμερα


Σάββατο
25
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Γρηγόρης, Γρηγορία, Γρηγόριος, Γόλης, Μαργαρίτα

1835
Αρχίζει η ισχύς του Οργανισμού των Δικαστηρίων (εκδόθηκε ως νόμος το 1834).
1935
Ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος δίνει μία ιστορικά σημαντική διάλεξη «Περί συρρεαλισμού» στη Λέσχη Καλλιτεχνών, εισάγοντας ουσιαστικά τον υπερρεαλισμό στον ελληνικό χώρο.
1938
Μονογράφεται η τελική συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας Telefunken για την εγκατάσταση Ραδιοφωνικού Σταθμού στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.
1947
Ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1949
Λαμβάνει χώρα η πρώτη τελετή απονομής των τηλεοπτικών βραβείων Έμμυ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy