Το 5G, οι εφαρμογές του και ένας αθέατος πόλεμος (1ο & 2ο Μέρος). Του Γιάννη Μαρθάρη

Μέρος 1ο.

Με αυτή την ανάρτηση ξεκινά μια σειρά αναρτήσεων που στόχο έχει να εξηγήσει με απλά λόγια το τι είναι,πώς θα αλλάξει την ζωή μας με τις εφαρμογές του, αλλά και την πολιτική του προέκταση στο τέλος της σειράς.

Σύντομη ιστορική αναδρομή

Το 5G στέκει ως προς το 5ης γενιάς ασύρματα δίκτυα, το 1G που εμφανίστηκε το 90 ήταν αυτό που μας επέτρεπε να μιλάμε στα κινητά της 2ης γενιάς να στέλνουμε μηνύματα, της 3ης γενιάς να συνδέσουμε όλα τα κινητά/τάμπλετ μας με το ίντερνετ, της 4ης να ζητάμε όλο και περισσότερα MB. Σε πρακτικό επίπεδο κάθε γενιά έδινε την δυνατότητα μετάδοσης μέχρι και 100 φορές περισσότερη πληροφορία.

Η ειδοποιός διαφορά του 5G από το 4G

Κάποιος θα μου πει πως το 5G απλά θα ναι 100 φορές γρηγορότερο ίντερνετ, κάτι που ισχύει, είναι όμως η μισή αλήθεια. Η μαγεία του όμως δεν βρίσκεται εκεί, αλλά σε κάτι που όσοι έχουν παίξει παιχνίδια θα καταλάβουν απόλυτα, latency πολύ χαμηλό. Πιο πρακτικά θα ναι σαν να έχετε οπτική ίνα αλλά wireless.

Σκεφτείτε την στιγμή που πατάτε το κουμπί να ανάψει ο θερμοσίφωνας σας και αυτό γίνεται άμεσα. Φανταστείτε αυτό να μπορείτε να το κάνετε από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου βρίσκεστε με την ίδια ακριβώς αμεσότητα. Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό του είναι που θα αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Στo 2o μέρος θα εισαχθούν οι έννοιες του IoT (internet of things), και AI (Artificial intelligence) με παραδείγματα πρακτικών εφαρμογών.

Το 5G, οι εφαρμογές του και ένας αθέατος πόλεμος

 

Μέρος 2ο οι εφαρμογές.

Στο πρώτο μέρος της σειράς εξήγησα σε πρακτικό επίπεδο το τι είναι το 5G, τονίζοντας πως δεν είναι απλά πιο γρήγορο ίντερνετ και αναφέρθηκα στον όρο internet of things. Πάμε να δούμε τι σημαίνει αυτό.

Με απλά λόγια ένα αντικείμενο, είτε είναι άνθρωπος, είτε είναι ζώο, είτε είναι ο αισθητήρας ενός βηματοδότη είτε ο αισθητήρας της πίεσης των ελαστικών σας μπορεί να επικοινωνεί με ένα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο αποδέκτη, που αυτός μπορεί να ναι ο γιατρός μας, ο γεωργός, ο μηχανικός κλπ. Είναι για αυτό που δημιουργήθηκε η ανάγκη για την αύξηση των ΙΡ και την δημιουργία του πρωτοκόλλου IPv6 που είναι ουσιαστικά αυτό που δίνει την μοναδική ηλεκτρονική μας ταυτότητα.

Πως αυτή η τεχνολογία θα αλλάξει τον κόσμο;

Το βασικότερο είναι ο αυτοματισμός. Από την στιγμή που η πληροφορία μπορεί να δίνεται άμεσα, είναι φανερό πως και οι αποφάσεις θα μπορούν να παρθούν ανάλογα. Θα μπορεί ο καθένας να παρακολουθεί real time ανά πάσα στιγμή το τι γίνεται στον τομέα του ενδιαφέροντος του. Μερικά παραδείγματα

Τομέας υγείας
Ανά πάσα στιγμή θα μπορούν οι γιατροί να ξέρουν την κατάσταση των ασθενών τους, πχ τα επίπεδα του σακχάρου τους, αν ο βηματοδότης δουλεύει σωστά κλπ. Αυτό θα επιτρέψει την άμεση επέμβαση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Πχ έγινε ένα δυστύχημα,ένας γιατρός θα μπορεί να χειρουργήσει από μακριά γλυτώνοντας πολύτιμο, κρίσιμο χρόνο για την ζωή κάποιου.

Τροχαία κίνηση
Θα μπορεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα να μετράει την διέλευση των αυτοκινήτων και τα φανάρια να προσαρμόζονται ανάλογα. Θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε ποιοι δρόμοι έχουν μεγάλη συμφόρηση για να την αποφύγουμε. Θα γίνει δυνατή η ύπαρξη αυτόνομων οχημάτων που δεν θα χρειάζονται οδηγούς.

Επιχειρήσεις
Θα μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικές εφόσον θα ναι σε θέση να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που υπάρχει σπατάλη πόρων, όπως ενέργειας, χρόνου.

Αυτά είναι μερικά ενδεικτικά παραδείγματα και προφανώς όχι τα μόνα, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες, όπως είναι δεδομένο πως δεν θα συμβούν αύριο, ένα αύριο όμως που δεν είναι πολύ μακριά, σχεδόν όλοι χρησιμοποιείτε την Siri, Bixbie, Alexa, κλπ.

Γίνεται φανερό (ελπίζω) το μέγεθος της αλλαγής. Μια αλλαγή που φέρνει ανταγωνισμούς αλλά και συγκρούσεις. Αυτό είναι το κεφάλαιο που θα αναλύσω στο 3ο μέρος

Το 5G, οι εφαρμογές του και ένας αθέατος πόλεμος




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Σουόν, Νότια Κορέα: Τα αυτοκίνητα κινούνται αργά σε χιονισμένο δρόμο εν μέσω προειδοποίησης για έντονη χιονόπτωση. Yonhap/EPA

Ήξερες ότι...

Όταν τα κινούμενα σχέδια γίνονταν χωρίς τη βοήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι περισσότεροι ήρωες είχαν μόνο τρία ή τέσσερα δάχτυλα σε κάθε χέρι. Αυτή η επιλογή υπαγορευόταν από την ανάγκη να τελειώνουν γρήγορα τα σχέδια. Αφαιρώντας μερικά δάχτυλα, μειώνονταν αντίστοιχα οι χρόνοι παραγωγής.

Σήμερα


Σάββατο
30
Νοεμβρίου
2024

Γιορτάζουν : Ανδρέας, Αντρέας, Ανδρίκος, Αντρίκος, Ανδρούλα

1872
Ο πρώτος επίσημος διεθνής αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου διεξάγεται στη Γλασκώβη μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας (0-0).
1967
Ιδρύεται το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν
1982
O Μάικλ Τζάκσον κυκλοφορεί το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών,το Thriller.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy