fbpx

Το 5G, οι εφαρμογές του και ένας αθέατος πόλεμος (1ο & 2ο Μέρος). Του Γιάννη Μαρθάρη

Μέρος 1ο.

Με αυτή την ανάρτηση ξεκινά μια σειρά αναρτήσεων που στόχο έχει να εξηγήσει με απλά λόγια το τι είναι,πώς θα αλλάξει την ζωή μας με τις εφαρμογές του, αλλά και την πολιτική του προέκταση στο τέλος της σειράς.

Σύντομη ιστορική αναδρομή

Το 5G στέκει ως προς το 5ης γενιάς ασύρματα δίκτυα, το 1G που εμφανίστηκε το 90 ήταν αυτό που μας επέτρεπε να μιλάμε στα κινητά της 2ης γενιάς να στέλνουμε μηνύματα, της 3ης γενιάς να συνδέσουμε όλα τα κινητά/τάμπλετ μας με το ίντερνετ, της 4ης να ζητάμε όλο και περισσότερα MB. Σε πρακτικό επίπεδο κάθε γενιά έδινε την δυνατότητα μετάδοσης μέχρι και 100 φορές περισσότερη πληροφορία.

Η ειδοποιός διαφορά του 5G από το 4G

Κάποιος θα μου πει πως το 5G απλά θα ναι 100 φορές γρηγορότερο ίντερνετ, κάτι που ισχύει, είναι όμως η μισή αλήθεια. Η μαγεία του όμως δεν βρίσκεται εκεί, αλλά σε κάτι που όσοι έχουν παίξει παιχνίδια θα καταλάβουν απόλυτα, latency πολύ χαμηλό. Πιο πρακτικά θα ναι σαν να έχετε οπτική ίνα αλλά wireless.

Σκεφτείτε την στιγμή που πατάτε το κουμπί να ανάψει ο θερμοσίφωνας σας και αυτό γίνεται άμεσα. Φανταστείτε αυτό να μπορείτε να το κάνετε από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου βρίσκεστε με την ίδια ακριβώς αμεσότητα. Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό του είναι που θα αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Στo 2o μέρος θα εισαχθούν οι έννοιες του IoT (internet of things), και AI (Artificial intelligence) με παραδείγματα πρακτικών εφαρμογών.

Το 5G, οι εφαρμογές του και ένας αθέατος πόλεμος

 

Μέρος 2ο οι εφαρμογές.

Στο πρώτο μέρος της σειράς εξήγησα σε πρακτικό επίπεδο το τι είναι το 5G, τονίζοντας πως δεν είναι απλά πιο γρήγορο ίντερνετ και αναφέρθηκα στον όρο internet of things. Πάμε να δούμε τι σημαίνει αυτό.

Με απλά λόγια ένα αντικείμενο, είτε είναι άνθρωπος, είτε είναι ζώο, είτε είναι ο αισθητήρας ενός βηματοδότη είτε ο αισθητήρας της πίεσης των ελαστικών σας μπορεί να επικοινωνεί με ένα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο αποδέκτη, που αυτός μπορεί να ναι ο γιατρός μας, ο γεωργός, ο μηχανικός κλπ. Είναι για αυτό που δημιουργήθηκε η ανάγκη για την αύξηση των ΙΡ και την δημιουργία του πρωτοκόλλου IPv6 που είναι ουσιαστικά αυτό που δίνει την μοναδική ηλεκτρονική μας ταυτότητα.

Πως αυτή η τεχνολογία θα αλλάξει τον κόσμο;

Το βασικότερο είναι ο αυτοματισμός. Από την στιγμή που η πληροφορία μπορεί να δίνεται άμεσα, είναι φανερό πως και οι αποφάσεις θα μπορούν να παρθούν ανάλογα. Θα μπορεί ο καθένας να παρακολουθεί real time ανά πάσα στιγμή το τι γίνεται στον τομέα του ενδιαφέροντος του. Μερικά παραδείγματα

Τομέας υγείας
Ανά πάσα στιγμή θα μπορούν οι γιατροί να ξέρουν την κατάσταση των ασθενών τους, πχ τα επίπεδα του σακχάρου τους, αν ο βηματοδότης δουλεύει σωστά κλπ. Αυτό θα επιτρέψει την άμεση επέμβαση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Πχ έγινε ένα δυστύχημα,ένας γιατρός θα μπορεί να χειρουργήσει από μακριά γλυτώνοντας πολύτιμο, κρίσιμο χρόνο για την ζωή κάποιου.

Τροχαία κίνηση
Θα μπορεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα να μετράει την διέλευση των αυτοκινήτων και τα φανάρια να προσαρμόζονται ανάλογα. Θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε ποιοι δρόμοι έχουν μεγάλη συμφόρηση για να την αποφύγουμε. Θα γίνει δυνατή η ύπαρξη αυτόνομων οχημάτων που δεν θα χρειάζονται οδηγούς.

Επιχειρήσεις
Θα μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικές εφόσον θα ναι σε θέση να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που υπάρχει σπατάλη πόρων, όπως ενέργειας, χρόνου.

Αυτά είναι μερικά ενδεικτικά παραδείγματα και προφανώς όχι τα μόνα, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες, όπως είναι δεδομένο πως δεν θα συμβούν αύριο, ένα αύριο όμως που δεν είναι πολύ μακριά, σχεδόν όλοι χρησιμοποιείτε την Siri, Bixbie, Alexa, κλπ.

Γίνεται φανερό (ελπίζω) το μέγεθος της αλλαγής. Μια αλλαγή που φέρνει ανταγωνισμούς αλλά και συγκρούσεις. Αυτό είναι το κεφάλαιο που θα αναλύσω στο 3ο μέρος

Το 5G, οι εφαρμογές του και ένας αθέατος πόλεμος


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τα ορφανά. Μωρά καγκουρό και γουάλαμπι που έχουν μείνει χωρίς γονείς από μια σειρά από ατυχή γεγονότα – τροχαία, επιθέσεις σκύλων, ξηρασία και τις πρόσφατες φωτιές- φροντίζονται όλα μαζί στο νοσοκομείο για την Αγρια Ζωή στο Beerwag της Αυστραλίας. AAP Image/Darren England/via REUTERS

Ήξερες ότι...

Το 1901, ο Τζόσουα Λάιονελ Κόουεν κατασκεύασε, για διαφημιστικούς λόγους, ένα τρένο που εκινείτο με μπαταρίες. Αλλά οι πελάτες ενδιαφέρονταν μονάχα για το τρενάκι και καθόλου για τα προϊόντα που διαφήμιζε, με αποτέλεσμα, μέσα σε λίγο χρόνο, να γεννηθεί η εταιρεία Λάιονελ Τρέινς.

Σήμερα


Σάββατο
25
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Γρηγόρης, Γρηγορία, Γρηγόριος, Γόλης, Μαργαρίτα

1835
Αρχίζει η ισχύς του Οργανισμού των Δικαστηρίων (εκδόθηκε ως νόμος το 1834).
1935
Ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος δίνει μία ιστορικά σημαντική διάλεξη «Περί συρρεαλισμού» στη Λέσχη Καλλιτεχνών, εισάγοντας ουσιαστικά τον υπερρεαλισμό στον ελληνικό χώρο.
1938
Μονογράφεται η τελική συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας Telefunken για την εγκατάσταση Ραδιοφωνικού Σταθμού στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.
1947
Ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1949
Λαμβάνει χώρα η πρώτη τελετή απονομής των τηλεοπτικών βραβείων Έμμυ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy