Εταιρική Υπευθυνότητα και Δημοσιοποίηση Μη Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών. Του Γιάγκου Ζήνωνος

 


Πριν από μερικές βδομάδες ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με την αναθεώρηση της Οδηγίας 2014/95/ΕΕ που αφορά τη δημοσιοποίηση Mη Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών από μεγάλες επιχειρήσεις, οντότητες δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή τράπεζες, ασφαλιστικές και εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

 

Η εν λόγω οδηγία, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, ενσωματώθηκε στο κυπριακό δίκαιο το 2017 κατόπιν τροποποίησης του περί Εταιρειών Νόμου.

Σύμφωνα με το νόμο, τέτοιες οντότητες που έχουν στο δυναμικό τους περισσότερους από 500 εργαζόμενους, έχουν υποχρέωση να αποκαλύπτουν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζονται τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εργασιακά θέματα, το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την καταπολέμηση της διαφθοράς στη βάση μη χρηματοοικονομικών δεικτών που αφορούν τον συγκεκριμένο τομέα δραστηριοτήτων.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η πρόνοια για οντότητες δημοσίου συμφέροντος με περισσότερους από 500 εργαζόμενους, περιορίζει το εύρος εφαρμογής του νόμου και κατ’ επέκταση τη δημοσιοποίηση τέτοιων πληροφοριών από μεριάς επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ο αριθμός αυτών των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυμαίνεται στις 6000 ενώ στην Κύπρο περιορίζεται σε ένα πάρα πολύ μικρό, σχεδόν μηδενικό αριθμό. Το πνεύμα της δημόσιας διαβούλευσης για αναθεώρηση της οδηγίας, καλύπτει ακριβώς αυτές τις ανησυχίες καθώς στοχεύει στη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του νόμου, στην ενίσχυση της διαφάνειας αλλά και στο φιλτράρισμα και στην υποστήριξη των πραγματικά βιώσιμων επενδύσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Ανεξάρτητα από τις αλλαγές που σύντομα θα επέλθουν στο νομοθετικό πλαίσιο, οι κυπριακές επιχειρήσεις οφείλουν να προσεγγίσουν τα θέματα δημοσιοποίησης μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών ως αναπόσπαστο στοιχείο της εταιρικής υπευθυνότητας, κουλτούρας και πρακτικής που πρέπει να διέπει τη λειτουργία τους. Άλλωστε, οι αρχές που διέπουν τα θέματα λογοδοσίας και διαφάνειας τοποθετούνται ψηλά στη συνείδηση της κοινωνίας ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν θεμελιώδες κριτήριο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση επενδυτικών αποφάσεων από μέρους των επενδυτών.

Έτσι, είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές με θετική διάθεση και ως μέσο ενίσχυσης της αξιοπιστία τους, ως μέσο οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία, τα ενδιαφερόμενα μέρη και το επενδυτικό κοινό, ως μέσο διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό και εν τέλει ως μια ευκαιρία ανάδειξης του τρόπου με τον οποίο δημιουργούν αξία στην οικονομία και στην κοινωνία που δραστηριοποιούνται.

Παράλληλα και μέχρι τότε, είναι χρήσιμο όπως οι επιχειρήσεις αρχίσουν να καλλιεργούν από τώρα αυτή την κουλτούρα και να αρχίσουν να εφαρμόζουν καλές πρακτικές και σχετικά πρότυπα αναφορικά με τη δημοσίευση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Πρώτον, γιατί κάτι τέτοιο επιβάλλουν οι νόρμες της εποχής και οι απαιτήσεις της κοινωνίας, και δεύτερον, για να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά στις αλλαγές που θα επέλθουν στη σχετική νομοθεσία.

Γιάγκος Ζήνωνος
Υπεύθυνος Ομάδας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
Pafilia Property Developers


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Γρανάδα, Ισπανία: Ψηφιακή οθόνη δείχνει θερμοκρασία 47°C καθώς η νότια ισπανική πόλη συνεχίζει να υποφέρει από το κύμα ακραίου καύσωνα. Anadolu/Getty Images

Ήξερες ότι...

Τον 10ο αιώνα, ο Μεγάλος Βεζίρης της Περσίας έπαιρνε όλη την προσωπική του βιβλιοθήκη (117.000 τόμοι) μαζί του, όπου κι αν πήγαινε. Μάλιστα, τους τόμους μετέφεραν καμήλες, οι οποίες είχαν εκπαιδευτεί προηγουμένως να βαδίζουν με... αλφαβητική σειρά!

Newsletter

Σήμερα


Σάββατο
19
Ιουλίου
2025

Γιορτάζουν : Γαρυφαλλιά, Γαριφαλιά

711
Οι Άραβες υπό τον Ταρίκ ιμπν Ζιγιάντ νικούν τους Βησιγότθους στη μάχη της Γουαδαλέτε, στη νότια Ισπανία.
1333
Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου της Σκωτσέζικης Ανεξαρτησίας, οι Άγγλοι επιτυγχάνουν μία αποφασιστική νίκη εναντίον των Σκωτσέζων στη μάχη του Halidon Hill.
1608
Ο Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν, Γάλλος χαρτογράφος και εξερευνητής, με δύο Γάλλους στρατιώτες και 60 αυτόχθονες Χιούρον έρχονται αντιμέτωποι με μια ομάδα Ιροκέζων σε ένα σημείο της σημερινής πολιτείας της Νέας Υόρκης.
1870
Γάλλοπρωσικός Πόλεμος: Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία.