fbpx

Εταιρική Υπευθυνότητα και Δημοσιοποίηση Μη Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών. Του Γιάγκου Ζήνωνος


Πριν από μερικές βδομάδες ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με την αναθεώρηση της Οδηγίας 2014/95/ΕΕ που αφορά τη δημοσιοποίηση Mη Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών από μεγάλες επιχειρήσεις, οντότητες δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή τράπεζες, ασφαλιστικές και εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

 

Η εν λόγω οδηγία, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, ενσωματώθηκε στο κυπριακό δίκαιο το 2017 κατόπιν τροποποίησης του περί Εταιρειών Νόμου.

Σύμφωνα με το νόμο, τέτοιες οντότητες που έχουν στο δυναμικό τους περισσότερους από 500 εργαζόμενους, έχουν υποχρέωση να αποκαλύπτουν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζονται τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εργασιακά θέματα, το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την καταπολέμηση της διαφθοράς στη βάση μη χρηματοοικονομικών δεικτών που αφορούν τον συγκεκριμένο τομέα δραστηριοτήτων.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η πρόνοια για οντότητες δημοσίου συμφέροντος με περισσότερους από 500 εργαζόμενους, περιορίζει το εύρος εφαρμογής του νόμου και κατ’ επέκταση τη δημοσιοποίηση τέτοιων πληροφοριών από μεριάς επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ο αριθμός αυτών των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυμαίνεται στις 6000 ενώ στην Κύπρο περιορίζεται σε ένα πάρα πολύ μικρό, σχεδόν μηδενικό αριθμό. Το πνεύμα της δημόσιας διαβούλευσης για αναθεώρηση της οδηγίας, καλύπτει ακριβώς αυτές τις ανησυχίες καθώς στοχεύει στη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του νόμου, στην ενίσχυση της διαφάνειας αλλά και στο φιλτράρισμα και στην υποστήριξη των πραγματικά βιώσιμων επενδύσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Ανεξάρτητα από τις αλλαγές που σύντομα θα επέλθουν στο νομοθετικό πλαίσιο, οι κυπριακές επιχειρήσεις οφείλουν να προσεγγίσουν τα θέματα δημοσιοποίησης μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών ως αναπόσπαστο στοιχείο της εταιρικής υπευθυνότητας, κουλτούρας και πρακτικής που πρέπει να διέπει τη λειτουργία τους. Άλλωστε, οι αρχές που διέπουν τα θέματα λογοδοσίας και διαφάνειας τοποθετούνται ψηλά στη συνείδηση της κοινωνίας ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν θεμελιώδες κριτήριο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση επενδυτικών αποφάσεων από μέρους των επενδυτών.

Έτσι, είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές με θετική διάθεση και ως μέσο ενίσχυσης της αξιοπιστία τους, ως μέσο οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία, τα ενδιαφερόμενα μέρη και το επενδυτικό κοινό, ως μέσο διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό και εν τέλει ως μια ευκαιρία ανάδειξης του τρόπου με τον οποίο δημιουργούν αξία στην οικονομία και στην κοινωνία που δραστηριοποιούνται.

Παράλληλα και μέχρι τότε, είναι χρήσιμο όπως οι επιχειρήσεις αρχίσουν να καλλιεργούν από τώρα αυτή την κουλτούρα και να αρχίσουν να εφαρμόζουν καλές πρακτικές και σχετικά πρότυπα αναφορικά με τη δημοσίευση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Πρώτον, γιατί κάτι τέτοιο επιβάλλουν οι νόρμες της εποχής και οι απαιτήσεις της κοινωνίας, και δεύτερον, για να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά στις αλλαγές που θα επέλθουν στη σχετική νομοθεσία.

Γιάγκος Ζήνωνος
Υπεύθυνος Ομάδας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
Pafilia Property Developers

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ολόλευκος σαν την μαμά του την Szamoca γεννήθηκε ο μικρός στον ζωολογικό κήπο του Dedrecen της Ουγγαρίας. Το γαϊδουράκι είναι μόλις δυο εβδομάδων και το σπάνιο χρώμα του θα φέρει περισσότερους επισκέπτες στο πάρκο. EPA/ZSOLT CZEGLEDI

Ήξερες ότι...

Κάθε χρόνο, καταγράφονται 90.000 εγκυμοσύνες από της αγγλίδες έφηβες. Από αυτές, οι 2.200 αφορούν κορίτσια κάτω των 14ων ετών...

Σήμερα


Σάββατο
26
Σεπτεμβρίου
2020
Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης,Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Γιορτάζουν : Κανένας

1815
Ίδρυση της Ιεράς Συμμαχίας
1887
Ο Εμίλ Μπερλίνερ πατεντάρει το γραμμόφωνο.
1907
Η Νέα Ζηλανδία γίνεται ανεξάρτητη από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1934
Το Αφγανιστάν γίνεται το 60ό μέλος της Κοινωνίας των Εθνών.
1953
Η Ισπανία με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια υπογράφει συμφωνία με τις ΗΠΑ και επιτρέπει την εγκατάσταση αεροπορικών και ναυτικών βάσεων στο έδαφός της.
1954
Βύθιση γιαπωνέζικου πορθμείου από τυφώνα στον Πορθμό Τσουγκάρου έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο 1.172 ανθρώπων.
1961
Ο Μπομπ Ντίλαν κάνει ντεμπούτο στη σκηνή.
1999
Επανεκλέγεται σε προεδρικό δημοψήφισμα χωρίς αντίπαλο με 93,8% ο Πρόεδρος Μουμπάρακ της Αιγύπτου.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy