Η EBRD στην Κύπρο – Ποιά είναι και τί μπορεί να κάνει για εσάς. Της Γαβριέλλας Καντούνα

H European Bank for Reconstruction and Development (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης - EBRD) δραστηριοποιείται στην Κύπρο από τα τέλη του 2014.

Τον Απρίλιο του 2015 ξεκίνησε στη χώρα το πρόγραμμά της «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για Μικρές Επιχειρήσεις». Έκτοτε περισσότερες από 85 κυπριακές επιχειρήσεις έχουν λάβει βοήθεια μέσα στα πλαίσια του προγράμματος. Τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας του το πρόγραμμα στη Δημοκρατία χρηματοδοτήθηκε από το Ειδικό Ταμείο Μετόχων της EBRD. Τον περασμένο Μάιο η Τράπεζα υπέγραψε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία με την οποία το πρόγραμμα επεκτείνεται για τρία ακόμα χρόνια, έως και το 2020, και ενισχύεται με περισσότερες δράσεις, με πόρους από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία.

Η EBRD, γνωρίζοντας ότι  οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν χρειάζονται όχι μόνο πρόσβαση σε χρηματοδότηση αλλά και σε τεχνογνωσία, «τρέχει» το πρόγραμμα από το 1993 σε περισσότερες από 30 χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης, της βόρειας Αφρικής και της κεντρικής Ασίας. Στο διάστημα αυτό έχει βοηθήσει περισσότερες από 14,000 επιχειρήσεις συνδέοντάς τες με τοπικούς συμβούλους και διεθνείς εμπειρογνώμονες και συνεισφέροντας μέρος του κόστους των περισσότερων από 18,000 έργων που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων η EBRD εξασφάλισε πάνω από 230 εκατομμύρια ευρώ ως εισφορές από θεσμικούς χορηγούς. Τα αποτελέσματα μέσα στο χρόνο είναι εντυπωσιακά καθώς 77% των επιχειρήσεων που «μπαίνουν» στο πρόγραμμα αυξάνουν τον τζίρο τους κατά περίπου ¼ μετά την ολοκλήρωση των έργων. 57% αυτών αυξάνουν τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας κατά 14% ενώ εξίσου σημαντική πρόοδος παρατηρείται σε δείκτες όπως η αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση αλλά και η μείωση των εκπομπών ρύπων. Το δίκτυο των επαγγελματιών που συνεργάζεται με την EBRD για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών μετρά σήμερα περισσότερους από 6,500 συμβούλους στις χώρες που η Τράπεζα δραστηριοποιείται και από 1,500 εμπειρογνώμονες διεθνώς.

Οι «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για Μικρές Επιχειρήσεις στην Κύπρο» χτίζουν πάνω σε αυτή την εμπειρία των 25 χρόνων, την τεχνογνωσία, το δίκτυο και τα αποτελέσματα του προγράμματος όπου εφαρμόστηκε. Αναμένεται ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, με πόρους από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, θα ενισχυθούν, μέσα από τις διάφορες δράσεις τους προγράμματος, τουλάχιστον 160 ακόμα κυπριακές επιχειρήσεις. Στόχος της ομάδας στη χώρα είναι να ξεκινήσουν, έως το 2020 και μεταξύ άλλων, 120 έργα με τοπικούς συμβούλους, με εταιρείες δηλαδή παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών εγκατεστημένες στην Κύπρο. Οι δικαιούχοι των έργων αυτών θα είναι αποκλειστικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα προσωπικό και ο τζίρος τους δεν ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ, και έχουν ανάγκη από συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσα σε ένα ευρύ φάσμα: από μια μελέτη σκοπιμότητας έως αρχιτεκτονικά πλάνα, από μια στρατηγική μάρκετινγκ έως την προετοιμασία για μια πιστοποίηση ISO, από έναν ενεργειακό έλεγχο έως το σχεδιασμό μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα. Οι επιχειρήσεις που θα εγκριθούν θα χρειαστεί να καλύψουν μόνο 25 – 35% του καθαρού κόστους του έργου από ιδίους πόρους.

Τα γραφεία της EBRD στην Κύπρο βρίσκονται στη Λευκωσία. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να απευθύνεστε στην Ομάδα Χρηματοδότησης και Ανάπτυξης και στην ιστοσελίδα www.ebrd.com/knowhow/cyprus.

 

 

Γράφει: Γαβριέλλα Καντούνα

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy