fbpx

Με δώρα η κυβέρνηση στους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζα. Της Ειρήνης Χαραλαμπίδου

Η Κυβέρνηση να δώσει στην δημοσιότητα τους όρους του σχεδίου Asset Protection για την Ελληνική Τράπεζα.

Η Κυβέρνηση εγγυήθηκε  στην Ελληνική Τράπεζα και την ανακτησιμότητα των δανείων  ύψους 2,6 δις ευρώ, τα οποία  μεταφέρονται  σε αυτήν από την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Με άλλα λόγια, αν τα δάνεια  καταστούν επισφαλή θα τα πληρώσει ο φορολογούμενος. Αν ανακτηθούν, όλο το όφελος πάει στους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας.

Τι θα καταβάλει η Ελληνική Τράπεζα και οι μέτοχοι της, γι’ αυτήν την εγγύηση από το κράτος; Αν ο Υπ. Οικονομικών  κ. Χάρης Γεωργιάδης έκλεισε μια τέτοια συμφωνία χωρίς να ζητήσει ανταλλάγματα για την εγγύηση που προσέφερε, τότε για μια ακόμα φορά έχει επιβαρύνει με ανεπίτρεπτο τρόπο τον φορολογούμενο πολίτη.

Αν θέλει ας μας υποδείξει ο κύριος Γεωργιάδης και η κυβέρνηση του σε ποια άλλη χώρα η εγγύηση και η ασφάλιση παρέχονται δωρεάν.

Επι της ουσίας πρόκειται για δώρα στην κυριολεξία του κ. Γεωργιάδη και tης κυβέρνησησης του,στους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας.

Και αυτά τα δώρα είναι δύο:

Το πρώτο αφορά στα κεφαλαία που καλούνται να συνεισφέρουν οι μέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας αφού αυτά μειώνονται δεδομένου ότι η στάθμιση κινδύνου στα δάνεια που αποκτά η Ελληνική Τράπεζα είναι μικρότερη λόγω της ύπαρξης ακριβώς της κρατικής εγγύησης. Με τη συμφωνία αυτή δεν απαιτείται από τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας    να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη χαριν στον Κυπριο φορολογούμενο και τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση.

Το δεύτερο από τη στιγμή που η Ελληνική Τράπεζα δεν προσφέρει ένα δίκαιο οικονομικό ανταλλάγμα για την ασφάλεια δανείων  που της παρέχει η Κυβέρνηση τότε πάλιν αυξάνεται η κερδοφορία της Ελληνικής Τράπεζας  προς όφελος των ιδιωτών μετόχων της και σε βάρος του Κύπριου φορολογούμενου.

Η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει άμεσα να δώσουν στην δημοσιότητα τους όρους «προστασίας» των δανείων που μεταφέρονται  στην Ελληνική Τράπεζα ουτως ωστε να διαφανεί σε ποιο βαθμό εχουν δεσμεύσει και επιβαρύνει την Κυπριακή Οικονομία και κατ επέκταση τον Κύπριο πολίτη , του οποίου το μέλλον έχουν υποθηκεύσει προς όφελος των μετόχων της Ελληνικής Τραπεζας.

Να διαφανεί αν έχουν συμφωνήσει να πληρώνει η Ελληνική Τράπεζα ετήσιο ασφάλιστρο για την εγγύηση του Κράτους. Να διαφανεί επίσης αν η Ελληνική Τράπεζα έχει δεσμεύσεις και υποχρεώσεις στην ανάκτηση των δανείων και δεν θα στηρίζεται απλά στο ‘ότι και να γίνει είναι εκεί η δέσμευση του Κράτους.

 Τέλος, με αυτούς τους όρους και τα οφέλη που έδωσε τελικά ο Υπουργός Οικονομικών δεν έπρεπε να διερευνήσει αν όντως υπήρχαν και άλλοι πλέον ενδιαφερόμενοι επενδυτές για το Συνεργατισμό; Ίσως με  πολύ καλύτερες προτάσεις; 

Γράφει: Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Για να μην ξεχνάμε...Οτι στην Συρία συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Στην φωτογραφία ένα αγόρι κλαίει τρομοκρατημένο μετά από κυβερνητικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Ariha της επαρχίας Idlib, με στόχο την αγορά και την βιομηχανική ζώνη της περιοχής. Απόλογισμός; Τουλάχιστον 15 άνθρωποι νεκροί και πολλοί στιγματισμένοι από τον τρόμο για πάντα. (AP Photo/Ghaith Alsayed)

Ήξερες ότι...

Το στρες καθυστερεί την επούλωση των τραυμάτων.

Σήμερα


Σάββατο
18
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Αθανάσιος, Αθανασία, Θανάσης, Νάσια, Νάνσυ, Νάσος, Σάκης, Θάνος, Θανάσος, Θανασάκης, Θανασία, Θανασούλα, Σούλα, Νάσα, Κύριλλος, Κυριλλία, Κυρίλλα, Κυρίλλη, Θεόδουλος, Θεοδούλιος, Θεοδούλης, Θεοδουλία, Θεοδούλα, Θεόδουλη

1923
Καθιερώνεται στην Ελλάδα το νέο Γρηγοριανό ημερολόγιο, που θα ίσχυε από 16 Φεβρουαρίου. Έτσι, η 16 Φεβρουαρίου θα ήταν 1 Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
1964
Οι Beatles βρίσκονται για πρώτη φορά στους πίνακες κατάταξης του περιοδικού Μπίλμπορντ
1965
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς
1977
Γίνεται στο Σίδνεϊ το καταστροφικότερο σιδηροδρομικό ατύχημα στην ιστορία της Αυστραλίας, στο οποίο 83 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
1996
Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός με 86 ψήφους έναντι 75 του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy