fbpx

Με δώρα η κυβέρνηση στους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζα. Της Ειρήνης Χαραλαμπίδου


Η Κυβέρνηση να δώσει στην δημοσιότητα τους όρους του σχεδίου Asset Protection για την Ελληνική Τράπεζα.

Η Κυβέρνηση εγγυήθηκε  στην Ελληνική Τράπεζα και την ανακτησιμότητα των δανείων  ύψους 2,6 δις ευρώ, τα οποία  μεταφέρονται  σε αυτήν από την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Με άλλα λόγια, αν τα δάνεια  καταστούν επισφαλή θα τα πληρώσει ο φορολογούμενος. Αν ανακτηθούν, όλο το όφελος πάει στους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας.

Τι θα καταβάλει η Ελληνική Τράπεζα και οι μέτοχοι της, γι’ αυτήν την εγγύηση από το κράτος; Αν ο Υπ. Οικονομικών  κ. Χάρης Γεωργιάδης έκλεισε μια τέτοια συμφωνία χωρίς να ζητήσει ανταλλάγματα για την εγγύηση που προσέφερε, τότε για μια ακόμα φορά έχει επιβαρύνει με ανεπίτρεπτο τρόπο τον φορολογούμενο πολίτη.

Αν θέλει ας μας υποδείξει ο κύριος Γεωργιάδης και η κυβέρνηση του σε ποια άλλη χώρα η εγγύηση και η ασφάλιση παρέχονται δωρεάν.

Επι της ουσίας πρόκειται για δώρα στην κυριολεξία του κ. Γεωργιάδη και tης κυβέρνησησης του,στους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας.

Και αυτά τα δώρα είναι δύο:

Το πρώτο αφορά στα κεφαλαία που καλούνται να συνεισφέρουν οι μέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας αφού αυτά μειώνονται δεδομένου ότι η στάθμιση κινδύνου στα δάνεια που αποκτά η Ελληνική Τράπεζα είναι μικρότερη λόγω της ύπαρξης ακριβώς της κρατικής εγγύησης. Με τη συμφωνία αυτή δεν απαιτείται από τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας    να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη χαριν στον Κυπριο φορολογούμενο και τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση.

Το δεύτερο από τη στιγμή που η Ελληνική Τράπεζα δεν προσφέρει ένα δίκαιο οικονομικό ανταλλάγμα για την ασφάλεια δανείων  που της παρέχει η Κυβέρνηση τότε πάλιν αυξάνεται η κερδοφορία της Ελληνικής Τράπεζας  προς όφελος των ιδιωτών μετόχων της και σε βάρος του Κύπριου φορολογούμενου.

Η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει άμεσα να δώσουν στην δημοσιότητα τους όρους «προστασίας» των δανείων που μεταφέρονται  στην Ελληνική Τράπεζα ουτως ωστε να διαφανεί σε ποιο βαθμό εχουν δεσμεύσει και επιβαρύνει την Κυπριακή Οικονομία και κατ επέκταση τον Κύπριο πολίτη , του οποίου το μέλλον έχουν υποθηκεύσει προς όφελος των μετόχων της Ελληνικής Τραπεζας.

Να διαφανεί αν έχουν συμφωνήσει να πληρώνει η Ελληνική Τράπεζα ετήσιο ασφάλιστρο για την εγγύηση του Κράτους. Να διαφανεί επίσης αν η Ελληνική Τράπεζα έχει δεσμεύσεις και υποχρεώσεις στην ανάκτηση των δανείων και δεν θα στηρίζεται απλά στο ‘ότι και να γίνει είναι εκεί η δέσμευση του Κράτους.

 Τέλος, με αυτούς τους όρους και τα οφέλη που έδωσε τελικά ο Υπουργός Οικονομικών δεν έπρεπε να διερευνήσει αν όντως υπήρχαν και άλλοι πλέον ενδιαφερόμενοι επενδυτές για το Συνεργατισμό; Ίσως με  πολύ καλύτερες προτάσεις; 

Γράφει: Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Αφορμή για ξεσκόνισμα. Αν μη τι άλλο η καραντίνα αποδείχθηκε περίοδος καθαριότητας. Τόσο για τους ένοικους των σπιτιών που ποτέ δεν προλάβαιναν να τακτοποιήσουν συρτάρια και ντουλάπες όσο και για τα μουσεία που ήταν πάντα ανοιχτά. Στην φωτογραφία ο σκελετός μιας γαλάζιας φάλαινας ξεσκονίζεται με αφορμή το άνοιγμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου για το κοινό. REUTERS/Dylan Martinez

Ήξερες ότι...

Τα αντισυλληπτικά χάπια που παίρνουν οι γυναίκες κάνουν και για τους θηλυκούς γορίλες.

Σήμερα


Δευτέρα
10
Αυγούστου
2020

Γιορτάζουν : Ευλαμπία, Ηρώ, Ευλαμπή, Λαμπή, Λαμπία, Λάμπω, Ήρων, Ιππόλυτος, Ιππολύτη, Ιππολύτα, Λαυρέντιος, Λαυρέντης, Λώρα, Λωραίνη, Λάουρα, Λαυρεντία, Λαυρεντίνα

1793
Έναρξη λειτουργίας του Μουσείου του Λούβρου.
1904
Ναυμαχία του Πορτ-Άρθουρ. Οι Ιάπωνες καταστρέφουν το ρωσικό στόλο.
1914
Τα γερμανικά καταδρομικά Γκαίμπεν και Μπρεσλάου καταφεύγουν στα Δαρδανέλια καταδιωκόμενα από αγγλικά πολεμικά (Α Παγκόσμιος Πόλεμος).
1920
Συνθήκη των Σεβρών ανάμεσα στις νικήτριες δυνάμεις του Α Παγκοσμίου Πολέμου και την Οθωμανική Αυτοκρατορία
1949
Στο Στρασβούργο συνέρχεται στη 1η του Σύνοδο το κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρουσία 101 βουλευτών από 12 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάς.
1994
Η Εθνική Ελλάδος στην καλαθοσφαίριση κερδίζει την αντίστοιχη ομάδα της Κίνας και προκρίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στα ημιτελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy