fbpx

Τι μας ζητούν να ψηφίσουμε; Της Ειρήνης Χαραλαμπίδου


20050814-0-c-d-5-500Η σημερινή ψηφοφορία είναι ιστορικής σημασίας. Ο κάθε πολιτικός θα είναι υπόλογος στο λαό για την ψήφο του. Πρόκειται για ψήφο ευθύνης. 

Η απόφαση για κούρεμα καταθέσεων , πρωτοφανής και καταστροφική . Ο Πρόεδρος την αποδέχτηκε. Είναι πολλά αυτά που παρέλειψε να πει ψες στο διάγγελμα. Πιστεύουμε ότι όποια και να είναι η απόφαση της Βουλής σήμερα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα . Ο λαός έχει κάθε δικαίωμα να έχει άποψη για το μέλλον του και να προστατευτεί ή να ενδώσει σε αποφάσεις της ηγεσίας του. Με την απόφαση του προεδρου να συγκατανεύσει στο κούρεμα θα υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις:

1. Οι ξένοι καταθέτες δεδομένων των αρχικών διαβεβαιώσεων για μη κούρεμα και την αποδοχή στη συνέχεια ,με μαθηματική ακρίβεια θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους αφού η κυβέρνηση δεν μπορεί αξιόπιστα να τους διαβεβαιώσει οτι δεν θα υπάρξει δεύτερο κούρεμα. Το ίδιο θα πράξουν και πολλοί Κύπριοι καταθέτες.

2. Ουδείς μας εξηγεί πως όλα αυτά τα δις , άνω των 20, που θα αποσυρθούν απο τις τράπεζες με αποτέλεσμα να στερέψουν τη δανειοδοτική τους ικανότητα, θα αναπληρωθούν.

3. Τα παραρτήματα των ξένων τραπέζων που εργοδοτούν περισσότερους από δυο χιλιάδες Κύπριους , και υφίστανται συνέπειες ένεκα των προβλημάτων ανακεφαλαιοποίησης των δυο τραπεζών, δηλαδή κουρέματα λογαριασμών πελατών τους , προειδοποιούν οτι θα μεταφέρουν την έδρα τους , με αποτέλεσμα να βρεθούν και πάλι χιλιάδες συμπατριώτες μας στην ανεργία.

4. Ο εταιρικός φόρος αυξάνεται στο 12,5% , αύξηση και στους φόρους για την άμυνα , 25% .Εισάγεται και νέος φόρος επι των τόκων των καταθέσεων καπου 10%. Δηλαδή Κύπριοι και ξένοι θα έχουν 30 - 35% επι των επιτοκίων επιπλέον επιβάρυνση.

5. Ουδεμία εγγύηση δίνεται ,  είδαμε τι έγινε στην Ελλάδα και άλλες χώρες, οτι  αυτό το Β μνημόνιο θα είναι το τελευταίο, η ότι το πρώτο κούρεμα δεν θα ακολουθήσει δεύτερο . Με κάθε εκταμίευση ποσού η Τρόικα θα έχει νέες απαιτήσεις . Απολύσεις , περικοπές ,νέα μετρα λιτότητας .

6. Οι ημικρατικοί οργανισμοί με πρώτη την ΑΤΗΚ, ιδιωτικοποιούνται .

7. Επι της ουσίας αναλαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι το κόστος της διάσωσης της οικονομίας μας και παραδίδουμε τον έλεγχο του κράτους μας στους δανειστές μας .

 

Υπάρχουν και άλλα επιχειρήματα  που δεν είναι της παρούσης . Καταληκτικά :

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να επιβεβαιώσει η να διαψεύσει την τοποθέτηση  του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Βολφκανγκ Σόιμπλε ότι  ο πρόεδρος οχι μόνο αποδέχτηκε αυτή την καταστροφική προοπτική αλλά επέλεξε να πέσει το βάρος στους μικροκαταθέτες .

Να σταματήσουν να προβάλλουν στο λαό ψευτοδιλήμματα , (όπως έκαναν και στο παρελθόν),για έγκριση του νομοσχεδίου ή χρεοκοπία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γνωρίζει πως με τη διαπραγμάτευση που έκανε  αφαίρεσε την Κύπρο από το χάρτη οριστικά ως επιχειρηματικό κέντρο και αυτό που έχουμε μπροστά μας σήμερα είναι χρεοκοπία με υποτέλεια. Και αν είναι να γίνουν υπέρτατες θυσίες , αυτές που επιχειρούν να μας επιβάλoυν, να τις κάνουμε αλλά να έχουμε εμείς οι ίδιοι τον έλεγχο της  χώρα μας .

Στους σχεδιασμούς των Ευρωπαίων , ως φαίνεται , είναι να περάσει ο έλεγχος του Φυσικού αερίου στα χέρια τους. Το χειρότερο σενάριο δε , είναι η προοπτική να επιχειρήσουν να επιβάλουν , μετά απο μια οδυνηρή και εξευτελιστική πορεία λόγω οικονομίας, απαράδεκτη λύση του Κυπριακού η οποία να εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Ψες παρακολούθησα κάποιους να επιστρατεύουν το μεγάλο κεφάλαιο της Κύπρου να εκφοβίσει τους πολίτες . Το θεωρώ ανή θικο να επενδύεις στον φόβο. Ας διάβαζαν τα δημοσιεύματα στον ξένο τύπο που παρουσιάζουν με ακρίβεια το έγκλημα που έγινε κατα της Κύπρου αλλά και τις μηδαμινές προοπτικές που θα έχουμε σε περίπτωση υπογραφής του μνημονίου .

 

Γράφει: Ειρήνη Χαραλαμπίδου

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Αν και νωρίς για τα Ελληνικά δεδομένα, οι περισσότεροι από εμάς έχουν αρχίσει να στολίζουν τα σπίτια τους εν μέσω lockdown. Για να ομορφύνουν, μιας και μένουμε μέσα αλλά και σαν υπόσχεση μιας γιορτής που μας περιμένει όταν και αυτή η δοκιμασία θα έχει τελειώσει. Αν και τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης οι βιτρίνες έχουν στολιστεί και τα ελατάκια έχουν κοπεί για την γιορτή. Η φωτογραφία είναι από το Redon της Γαλλίας. REUTERS/Stephane Mahe

Ήξερες ότι...

Βιετνάμ σημαίνει Κράτος του Νότου.

Σήμερα


Δευτέρα
23
Νοεμβρίου
2020

Γιορτάζουν : Αμφιλόχιος, Αμφιλοχία, Έλενος, Λένος

1826
Σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ,ισοπεδώνει την πόλη Έμπολι της Ιταλίας αφήνοντας πίσω του 4500 νεκρούς και πάνω από 9000 χιλιάδες τραυματίες.Πρόκειται για τον δεύτερο καταστροφικότερο σεισμό της Ιταλίας μετά από αυτόν που ισοπέδωσε την Τοσκάνη στίς αρχές του προηγούμενου αιώνα με πάνω από 30000 χιλιάδες νεκρούς.
1989
Δόθηκε στο κινηματοθέατρο Παλλάς η πρώτη συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Μάνου Χατζιδάκι.
1996
Το μοντέλο Ειρήνη Σκλήβα κατακτά τον παγκόσμιο τίτλο ομορφιάς Μις κόσμος στην Ινδία. Αντιδρασεις από τον Ινδικό λαό για την διοργάνωση των καλλιστείων

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy