Κύπρος: Η Κολομβία της Ευρώπης;


ΚΥΠΡΟΣ - Η ΚΟΛΟΜΒΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ;

 

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρεται στην αναποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, σκιαγραφεί το πρόβλημα της διαφθοράς, και εξηγεί πως αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Του συνεργάτη μας Γιώργου Παυλίδη

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο CyTalks ΕΔΩ:


CY TALKS: Φαίνεται ότι σ αυτόν τον τόπο είναι αρκετοί εκείνοι που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς και εταιρείες εγγεγραμμένες στις Σεϋχέλλες και στις Παρθένες νήσους…

- Είναι αλήθεια ότι το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις διάφορες διαρροές. Τα Panama papers, τα Pandora papers και άλλα papers δείχνουν ότι στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν αρκετοί Κύπριοι.

CY TALKS: Που για σας σημαίνει τι;

- Ότι αφενός πρέπει να ενισχυθεί τόσο η παγκόσμια προσπάθεια για περιορισμό της ευχέρειας κάποιων να διατηρούν λογαριασμούς σε τέτοιους φορολογικούς παραδείσους και αφετέρου, ότι στην Κύπρο υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ελέγχου των εσόδων και των κερδών ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα φοροδιαφυγής δια της οδού αυτής…

CY TALKS: Έχουν άδικο όσοι μας θεωρούν διεφθαρμένο Κράτος;

Αν λάβουμε υπόψη τους δείκτες διαφθοράς, θα διαπιστώσουμε ότι ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ άσχημη θέση. Το πλέον μάλιστα ανησυχητικό εύρημα είναι ότι η κατρακύλα της Κύπρου παρατηρήθηκε κυρίως τα τελευταία δέκα χρόνια…

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο CyTalks ΕΔΩ:

CY TALKS: Αν έβαζα τίτλο, «Κύπρος - η Κολομβία της Ευρώπης» τι θα μου απαντούσατε;

- Ελπίζω να μην έχουμε πέσει τόσο χαμηλά. Όμως σημαντικό είναι να συγκρίνεσαι με τους καλύτερους, όχι με τους χειρότερους σου. Και στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι πλείστες χώρες είναι καλύτερες από εμάς…

CY TALKS: Γιατί κατά την άποψη σας και παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν, το μαχαίρι δεν φτάνει ποτέ στο κόκκαλο;. Μήπως ισχύει το γνωστό «κόρωνος κορώνου μάτι δεν φκάλει» ή φταίει η αναποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης;

- Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η ατιμωρησία. Για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία και κάποιος ή κάποιοι να οδηγηθούν στο δικαστήριο και από κει στη φυλακή, πρέπει να λειτουργήσουν σωστά οι ελεγκτικοί, οι ανακριτικοί και οι διωκτικοί μηχανισμοί του Κράτους. Αν ένας έστω από τους κρίκους αυτούς δεν λειτουργήσει σωστά, η προσπάθεια δεν θα ολοκληρωθεί. Και δυστυχώς από ό,τι φαίνεται κάποιος ή κάποιοι κρίκοι δεν δουλεύουν καλά. Σε ό,τι αφορά ειδικά τη Δικαιοσύνη, πρεπει να σημειώσω ότι ναι μεν στην Κύπρο παρατηρείται το φαινόμενο της βραδυδικίας, ωστόσο αυτή δεν φαίνεται να πάσχει από διαφθορά. Το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στον τρόπο που παρουσιάζονται οι υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων…

CY TALKS: Κακά τα ψέμματα, αλλά τόσο εντός, όσο εκτός, γίναμε ρεζίλι. Η λέξη Κύπρος κινδυνεύει να γίνει συνώνυμη μ’ αυτή της διαφθοράς. Ο Γενικός Ελεγκτής θα ήθελε να ηγηθεί μιας εκστρατείας «καθαρά χέρια», ανάλογης μ αυτή που είχαμε στην Ιταλία τη δεκαετία του 90;

Όχι! Δεν τίθεται θέμα ο Γενικός Ελεγκτής ή οποιοσδήποτε άλλος θεσμός να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας. Απλώς ο κάθε ένας από μόνος του, είτε σε συνεργασία με άλλους, οφείλει να κάνει σωστά τη δουλειά του. Και τότε το πρόβλημα θα λυθεί.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο CyTalks ΕΔΩ:



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Αμπιτζάν, Ακτή Ελεφαντοστού: Ένας πάγκος στο δρόμο εκθέτει χριστουγεννιάτικα στολίδια. Η χώρα έχει ένα ποικιλόμορφο θρησκευτικό τοπίο, χωρίς κάποια θρησκεία να ασκείται από την πλειοψηφία του πληθυσμού. Legnan Koula/EPA

Ήξερες ότι...

Ο όρος «Διαβήτης» αποδίδεται στο Έλληνας γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.

Σήμερα


Κυριακή
22
Δεκεμβρίου
2024

Γιορτάζουν : Αναστασία, Νατάσα, Νατάσσα, Τασία, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα, Ζωΐλος, Ζωΐλα

1807
Κατόπιν παρότρυνσης του Αμερικανού προέδρου Τόμας Τζέφερσον, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών εγκρίνει εμπάργκο, με το οποίο απαγορεύονται οι εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες.
1974
Τα νησιά Μεγάλες Κομόρες, Ανζουάν και Μοχέλι ψηφίζουν για να αποτελέσουν το ανεξάρτητο κράτος Κομόρες. Η Μαγιότ παρεμένει υπό Γαλλική διοίκηση.
1989
Πέφτει μετά από 42 χρόνια το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy