CyTalks: Η Ιθάκη του Οδυσσέα δεν είναι η Προεδρία - Οδυσσέας Φ. Μιχαηλίδης


Η ΙΘΑΚΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ…

 

Ο Γενικός Ελεγκτής ξεκαθαρίζει ότι δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία του Κράτους. Εξηγεί γιατί τους καλούς «τζιέφκουμε» τους και γιατί «βρίσκεται στα μαχαίρια» με τη Γενική Εισαγγελία.  Απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι έγινε «μαϊντανός» και απαντά σε ερωτήσεις κατά πόσο δέχεται απειλές…

Επίσης, αναφέρεται στην αναποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης,  σκιαγραφεί το πρόβλημα της διαφθοράς, και εξηγεί πως αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Τέλος, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απαντά σε ερωτήσεις σε σχέση με το ασυμβίβαστο του Προέδρου της ΚΟΠ και το πρόβλημα της διαφθοράς που ταλανίζει το άθλημα.

Του συνεργάτη μας Γιώργου Παυλίδη

 

————

CY TALKS: Πέραν του ονόματος, τι άλλα κοινά έχει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης με τον ομηρικό, πολυμήχανο Οδυσσέα;
- Αμφότεροι ψάχνουν την Ιθάκη!

CY TALKS: Η Ιθάκη του Οδυσσέα Μιχαηλίδη  βρίσκεται εκεί ψηλά στον λόφο του προεδρικού;

- Όχι βέβαια! Η διεκδίκηση της προεδρίας δεν μ απασχολεί, ούτε μ ενδιαφέρει.

CY TALKS: Αν όχι η προεδρία, τότε ποια είναι η Ιθάκη του Γενικού Ελεγκτή;

- Η υστεροφημία.  Ιθάκη είναι μια καλή απολογία όταν θα παραδίνει τη ψυχή του.

CY TALKS: Είστε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και φανατικούς επικριτές. Οι υποστηρικτές σας λίγο - πολύ σας παρουσιάζουν σαν τον σύγχρονο «Ρομπέν των δασών», τον άμεμπτο αξιωματούχο που «όλα τα σφάζει κι όλα τα μαχαιρώνει», ενώ αντίθετα οι επικριτές, σας θεωρούν άτομο με προσωπική πολιτική ατζέντα, με εξαρτήσεις και πολιτικές φιλίες, φιλόδοξο, εγωιστή, εμπαθή, συγκρουσιακό…

  • Οι επικριτές καλό είναι να πληροφορηθούν για τον βίο και την πολιτεία του Οδυσσέα όταν για δεκαέξι χρόνια υπηρετούσε στη Διεύθυνση Ελέγχου του Υπουργείου Συγκοινωνιών, για τις σοβαρές συγκρούσεις που είχε γύρω από μεγάλα σκάνδαλα που ταλάνιζαν τότε το εν λόγω Υπουργείο. Η προσήλωση του σε αρχές ξεκίνησε από την πρώτη μέρα που διορίστηκε στη Δημόσια Υπηρεσία. Είναι μια συμπεριφορά που διδάχτηκε από τους γονείς του.

CY TALKS: Ωστόσο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι πολιτικό ζώο. Μάλιστα στο παρελθόν είχε εμπλοκή στα κοινά…

- Σίγουρα είμαι πολιτικό ον. Ανέκαθεν με ενδιέφερε και παρακολουθούσα την πολιτική, είχα κι έχω άποψη για πολιτικά θέματα, ωστόσο ουδέποτε είχα ή έχω κομματικές εξαρτήσεις. Ιδιαίτερα μετά την ένταξη μου στη Δημόσια Υπηρεσία και ως παιδί ενός επί σαράντα χρόνια δημόσιου υπαλλήλου, το μόνο που νιώθω και υπηρετώ είναι το καθήκον που οφείλει να έχει κάθε δημόσιος υπάλληλος απέναντι στο Κράτος και στην πατρίδα. Τίποτε άλλο. 

CY TALKS: Εξαρτήσεις από το ΔΗΚΟ υπάρχουν;

  • Καμία απολύτως!

CY TALKS: Μπορείτε να πείτε το ίδιο και για τι πολιτικές σας φιλίες. Γράφτηκαν πολλά για την ιδιαίτερη σχέση που είχατε με τον τέως Γενικό Εισαγγελέα…

- Ο Κώστας Κληρίδης μου ήταν εντελώς άγνωστος. Το μόνο που ήξερα ήταν ότι διετέλεσε μαθητής του πατέρα μου στο Ελένειο Δημοτικό. Στ’ αρχικά μάλιστα στάδια, υπήρξαν ένα - δύο θέματα γύρω από τα οποία θα μπορούσε να υπάρξει προστριβή, ωστόσο σύντομα τα βρήκαμε κυρίως επειδή διαπιστώσαμε ότι και οι δύο βλέπαμε προς την ίδια κατεύθυνση. Αρχή μου είναι ότι τους καλούς «τζιέφκουμεν τους, δηλαδή είναι τουλάχιστον επιπόλαιο να διαπιστώνεις ότι ένας άλλος αξιωματούχος του Κράτους  είναι έντιμος και σωστός και εσύ να μην βρίσκεις τρόπο συνεννόησης μαζί του.

CY TALKS: Γιατί δεν κάνατε το ίδιο και με τον νυν Γενικό Εισαγγελέα και τον βοηθό του;

- Επειδή σχεδόν από το ξεκίνημα βρεθήκαμε απέναντι!

CY TALKS: Ωστόσο έγιναν προσπάθειες συνεννόησης.

- Έγιναν! Είχαμε συνάντηση, είχαμε δείπνο μαζί, βγάλαμε και κοινή ανακοίνωση. Μόλις όμως δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση μου για τις πολιτογραφήσεις, προφανώς ένεκα του ότι όταν λαμβάνονταν οι σχετικές αποφάσεις ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, άρχισε να με κατηγορεί καλώντας με σε τάξη!

CY TALKS: Να υποθέσω ότι θεωρείτε τον Γενικό Εισαγγελέα διαπλεκόμενο;

- Δεν ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο.

CY TALKS: Ο τρόπος διορισμού του Γενικού Εισαγγελέα δημιουργεί σκιές;

 -Ν’ απαντήσω διαφορετικά. Αυτό που φυσιολογικά αναμένει ένας πολίτης από έναν οποιονδήποτε ανεξάρτητο αξιωματούχο του Κράτους είναι να φαίνεται, αλλά και να είναι πολιτικά ουδέτερος. Οι θέσεις αυτές δεν επιτρέπουν πολιτικό χρωματισμό. Όταν ένα πολιτικό πρόσωπο διορίζεται σε θέση ανεξάρτητου αξιωματούχου έχει ν’ αντιμετωπίσει ένα επιπρόσθετο βάρος, μια επιπρόσθετη δυσκολία αφού πρέπει να πείσει για την πολιτική ουδετερότητα του. Αυτό συνέβηκε τόσο με τον Γιώργο Σαββίδη, όσο και από τον Σάββα Αγγελίδη. Τώρα αν τελικά έπεισαν για την ανεξαρτησία τους ή όχι, αυτό δεν θα το κρίνω εγώ, αλλά ο λαός.

CY TALKS: Έχει ανάγκη ο Γενικός Ελεγκτής από ομάδα στήριξης;

- Ο Γενικός ελεγκτής όχι. Εκείνο που ο θεσμός ως τέτοιος έχει ανάγκη, είναι τη διάχυση των ευρημάτων του. Με βάση τα διεθνή πρότυπα, ο πολίτης έχει δικαίωμα να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια τα πορίσματα των ερευνών που διεξαγάγει η Ελεγκτική Υπηρεσία. Άρα ο Γενικός Ελεγκτής είναι υποχρεωμένος ν’ ανταποκρίνεται με κάθε προσφερόμενο τρόπο σ αυτήν την υποχρέωση, διαφορετικά δεν έχει λόγο ύπαρξης.

CY TALKS: Δέχεστε ότι αυτό μπορεί να μετατρέψει τον Γενικό Ελεγκτή σε «μαϊντανό»;

- Κίνδυνος να γίνει ο θεσμός «μαϊντανός», δεν υπάρχει. Ο Γενικός Ελεγκτής ως άτομο όμως, ναι μπορεί να ξεφύγει…

CY TALKS: Αρκετοί πάντως λένε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ήδη έχει γίνει μαϊντανός…

Επειδή στα πρώτα στάδια ο κίνδυνος να γινόμουν μαϊντανός ήταν όντως ορατός, φρόντισα και βρήκα λύση. Με τον διορισμό εκπροσώπου τύπου της Υπηρεσίας, ως άτομο θεωρώ έχω περιορίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις μου στις απολύτως αναγκαίες.  Βέβαια αυτός που κρίνει είναι ο κόσμος.

CY TALKS: Με όλα αυτά που λέτε και βγάζετε στη φόρα, δεχθήκατε  ποτέ απειλές για τη ζωή σας;

  • Επειδή η δημόσια συζήτηση και μόνο του θέματος της ασφαλείας μπορεί να βλάψει την ασφάλεια ενός κρατικού αξιωματούχου, προτιμώ να μην απαντήσω την ερώτηση.

CY TALKS: Αντιλαμβάνεστε η άρνηση σας ν’ απαντήσετε δημιουργεί σκιές και ενισχύει τις υποψίες ότι πιθανόν να δεχθήκατε απειλές.

- Πιθανόν να έχω δεχθεί απειλές, ναι…

 

Κύπρος - η Κολομβία της Ευρώπης;

 

CY TALKS: Φαίνεται ότι σ αυτόν τον τόπο είναι αρκετοί εκείνοι που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς και εταιρείες εγγεγραμμένες στις Σεϋχέλλες και στις Παρθένες νήσους…

- Είναι αλήθεια ότι το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις διάφορες διαρροές. Τα Panama papers, τα Pandora papers και άλλα papers δείχνουν ότι στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν αρκετοί Κύπριοι.

CY TALKS: Που για σας σημαίνει τι;

- Ότι αφενός πρέπει να ενισχυθεί τόσο η παγκόσμια προσπάθεια για περιορισμό της ευχέρειας κάποιων να διατηρούν λογαριασμούς σε τέτοιους φορολογικούς παραδείσους και αφετέρου, ότι στην Κύπρο υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ελέγχου των εσόδων και των κερδών ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα φοροδιαφυγής δια της οδού αυτής…

CY TALKS: Έχουν άδικο όσοι μας θεωρούν διεφθαρμένο Κράτος;

Αν λάβουμε υπόψη τους δείκτες διαφθοράς, θα διαπιστώσουμε ότι ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ άσχημη θέση. Το πλέον μάλιστα ανησυχητικό εύρημα είναι ότι η κατρακύλα της Κύπρου παρατηρήθηκε κυρίως τα τελευταία δέκα χρόνια…

CY TALKS: Αν έβαζα τίτλο, «Κύπρος - η Κολομβία της Ευρώπης» τι θα μου απαντούσατε; 

- Ελπίζω να μην έχουμε πέσει τόσο χαμηλά. Όμως σημαντικό είναι να συγκρίνεσαι με τους καλύτερους, όχι με τους χειρότερους σου. Και στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι πλείστες χώρες είναι καλύτερες από εμάς…

CY TALKS: Γιατί κατά την άποψη σας και παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν, το μαχαίρι δεν φτάνει ποτέ στο κόκκαλο;. Μήπως ισχύει το γνωστό «κόρωνος κορώνου μάτι δεν φκάλει» ή φταίει η αναποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης;

- Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η ατιμωρησία. Για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία και κάποιος ή κάποιοι να οδηγηθούν στο δικαστήριο και από κει στη φυλακή, πρέπει να λειτουργήσουν σωστά οι ελεγκτικοί, οι ανακριτικοί και οι διωκτικοί μηχανισμοί του Κράτους. Αν ένας έστω από τους κρίκους αυτούς δεν λειτουργήσει σωστά, η προσπάθεια δεν θα ολοκληρωθεί. Και δυστυχώς από ό,τι φαίνεται κάποιος ή κάποιοι κρίκοι δεν δουλεύουν καλά. Σε ό,τι αφορά ειδικά τη Δικαιοσύνη, πρεπει να σημειώσω ότι ναι μεν στην Κύπρο παρατηρείται το φαινόμενο της βραδυδικίας, ωστόσο αυτή δεν φαίνεται να πάσχει από διαφθορά. Το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στον τρόπο που παρουσιάζονται οι υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων…

CY TALKS: Κακά τα ψέμματα, αλλά τόσο εντός, όσο εκτός, γίναμε ρεζίλι. Η λέξη Κύπρος κινδυνεύει να γίνει συνώνυμη μ’ αυτή της διαφθοράς. Ο Γενικός Ελεγκτής θα ήθελε να ηγηθεί μιας εκστρατείας «καθαρά χέρια», ανάλογης μ αυτή που είχαμε στην Ιταλία τη δεκαετία του 90;

Όχι! Δεν τίθεται θέμα ο Γενικός Ελεγκτής ή οποιοσδήποτε άλλος θεσμός να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας. Απλώς ο κάθε ένας από μόνος του, είτε σε συνεργασία με άλλους, οφείλει να κάνει σωστά τη δουλειά του. Και τότε το πρόβλημα θα λυθεί.

 

Το κυπριακό ποδόσφαιρο δεν ειναι…τάγμα αγγέλων!

 

CY TALKS: Θα θεωρούσατε υπερβολική την εκτίμηση ότι στο κυπριακό ποδόσφαιρο  υπάρχει και δρα μια καλά δικτυωμένη μαφία;

- Κατ’ αρχάς να διευκρινίσω ότι η σχέση μου με το ποδόσφαιρο δεν είναι καλύτερη απ’ αυτήν που έχω με την αστρονομία! Δεν ξέρω ούτε καν ποιες είναι οι ομάδες της Α Κατηγορίας. Μια φορά πήγα όλη κι όλη στο γήπεδο, συνοδεύοντας τον έφηβο γιό μου και σπατάλησα τον χρόνο μου παίζοντας με το κινητό μου…   

Απαντώντας όμως στην ερώτηση σας περί ύπαρξης ή όχι μαφίας στο ποδόσφαιρο, θα έλεγα ότι σε μια χώρα που υπάρχει κουλτούρα διαφθοράς και διαπλοκής, θα ήταν τουλάχιστον παράξενο το ποδόσφαιρο να αποτελούσε…τάγμα αγγέλων! Θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο είναι χώρος υψηλού κινδύνου και ως τέτοιος πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί. Η ύπαρξη μάλιστα ποδοσφαιρικού  στοιχήματος δημιουργεί περαιτέρω κινδύνους για διαφθορά, επειδή όπου υπάρχει χρήμα ο κίνδυνος διαφθοράς έξ ορισμού είναι μεγαλύτερος. 

CY TALKS: Οι καταγγελίες για το ασυμβίβαστο του Προέδρου της ΚΟΠ χρονολογούνται, σωστα;

- Ως Γενικός Ελεγκτής κυκλοφόρησα την πρώτη μου έκθεση στις 13 Ιουνίου του 2014.  Σ’ αυτήν αναφερόταν ρητώς η παρατήρηση ότι στέλεχος της ΚΟΠ - ο κ. Κούμας τότε δεν ήταν τότε Πρόεδρος - σχετιζόταν με εταιρείες με έδρα τις Σεϋχέλλες και τις Παρθένες νήσους, οι οποίες πωλούσαν ως μεσάζουσες περιεχόμενο ξένων πρωταθλημάτων στη ΣΥΤΑ! Άρα αποτελεί ύψιστη υποκρισία το ότι κάποιοι «πέφτουν από τα σύννεφα», ισχυριζόμενοι ότι δήθεν τώρα άκουσαν γι αυτό το θέμα. Σημειώνω ότι τα ευρήματα αυτά είχαν τότε αναπαραχθεί από τα Μέσα..

CY TALKS: Γιατί κατα την άποψη σας οι καταγγελίες αυτές δεν εξετάστηκαν όλο αυτό το διάστημα; Μήπως υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις;

- Δεν γνωρίζω. Το σίγουρο είναι ότι οι καταγγελίες είναι καταγραμμένες στις εκθέσεις μου από το 2014... 

CY TALKS: Επί της ουσίας ποια είναι άποψη σας, υπάρχει ή όχι ασυμβίβαστο;

- Υπάρχει! Η θεραπεία ή πιο σωστά ο χειρισμός που προβλέπει η νομοθεσία σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι η αποχώρηση του επηρεαζόμενου προσώπου από την αίθουσα κατα τη διάρκεια της συζήτησης θέματος που τον αφορούν προσωπικά. Τώρα αν ο κ. Κούμας αποχωρούσε από την αίθουσα, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και επιπρόσθετα είναι κάτι που δεν μας αφορά, αφού η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου της ΚΟΠ.

CY TALKS: Ειλικρινά θεωρείτε ότι η θεραπεία που προνοεί η νομοθεσία είναι αρκετή;

- Οι νομοθεσίες που αφορούν πρόσωπα δημοσίου δικαίου συνήθως είναι πιο αυστηρές και δεν επιτρέπουν σε άτομα που έχουν ασυμβίβαστο να κατέχουν τη συγκεκριμένη θέση. Όμως η νομοθεσία του ΚΟΑ που αφορά την ΚΟΠ δεν προνοεί κάτι τέτοιο!

CY TALKS: Η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν μπορεί ν’ αλλάξει;

- Θα μπορούσε. Όμως από τη στιγμή που η ΚΟΠ είναι εκτός της σφαίρας ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είναι ένα θέμα με το οποίο δεν μπορούμε να καταπιαστούμε, άρα δεν μας αφορά…

 

 



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ναϊρόμπι, Κένυα: Οι άνθρωποι συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Χρωμάτων, το οποίο γιορτάζει την ενότητα, τη διαφορετικότητα και την ένταξη. Anadolu/Getty Images

Ήξερες ότι...

Το παγωτό εφευρέθηκε στην Κίνα το 1000 π.Χ.

Σήμερα


Δευτέρα
25
Νοεμβρίου
2024
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Γιορτάζουν : Αικατερίνη, Αικατερίνα, Κατερίνα, Κατίνα, Κάτια, Ρίνα, Καλοτίνα, Μερκούριος, Μερκούρης, Μέρκουρας, Μάρκορας, Μερκουρία

1783
Αμερικανική Επανάσταση: οι τελευταίοι Βρετανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν τη Νέα Υόρκη, τρεις μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Παρισιού.
1936
Υπογράφεται μεταξύ Γερμανίας και Ιαπωνίας σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας, γνωστό ως «σύμφωνο κατά της Κομμουνιστικής Διεθνούς».
1942
Ανατινάσσεται η μεγάλη γέφυρα του Γοργοποτάμου από ομάδες ανταρτών του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ και Βρετανών δολιοφθορέων.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy