fbpx

Το Κυπριακό σήμερα. Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

«Η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου περνά μέσα από την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε και να το έχουμε συνεχώς κατά νου. Το άλλο που χρειάζεται να κατανοήσουμε είναι πως η επίλυση του Κυπριακού, στην βάση του πλαισίου Γκουτέρες θα είναι για την πατρίδα μας η ριζοσπαστικότερη μεταρρύθμιση που μπορούμε να κάνουμε για τον τόπο μας»

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο είναι ο στόχος της δικής μας πλευράς. Το επανέλαβε πολλές φορές τις προηγούμενες μέρες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με αφορμή το δείπνο της περασμένης Δευτέρας. Δεν είμαι εξ εκείνων που πιστεύουν πως το συγκεκριμένο δείπνο δεν πήγε καλά ή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος πιστεύω πως δεν ανέμενε να ξεκινούσαν οι συνομιλίες την Τρίτη, την επόμενη του δείπνου. Ήταν επόμενο στις ώρες της συνάντησης των δυο ηγετών, της πρώτης μετά τον Ιούλιο, να υπήρχε μια διαδικασία στην οποία να λέχθηκαν αρκετά. Το ζητούμενο είναι να καταφέρουμε να κάτσουμε ξανά στο τραπέζι της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης.

Ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ θα βοηθήσει. Δεν θα επιλύσει το Κυπριακό ο απεσταλμένος, αυτό το ξέρουμε καλά. Αλλά σίγουρα δεν πρέπει να υποτιμούμε και να υποβαθμίζουμε τον ρόλο αυτού του ανθρώπου. Πρώτα πρώτα επιδεικνύει ή και επαναβεβαιώνει το ενδιαφέρον και την θέληση του Γενικού Γραμματέα για να καταλήξουμε σε λύση. Την ίδια ώρα θα κάνει ουσιαστική δουλειά. Θα βολιδοσκοπήσει σε πρώτο χρόνο τις προθέσεις των δυο ηγετών, το απαραίτητο συστατικό, για να επιλύσουμε το Κυπριακό. Σε αυτή την φάση λοιπόν, ή ακόμα για να φτάσουμε στο σημείο αυτό η δική μας πλευρά χρειάζεται να είναι ξεκάθαρη ως προς την διαδικασία που θα φτάσουμε στον στόχο. Η αποδοχή του πλαισίου των έξι σημείων του Αντόνιο Γκουτέρες, και η συνέχιση της διαδικασίας από εκεί που μείναμε τον Ιούλιο αποδεικνύει την δική μας ξεκάθαρη βούληση για να καταλήξουμε σε λύση και την ίδια ώρα εκθέτει την τουρκοκυπριακή πλευρά αν επιμείνει στα όσα δημόσια διαλαλεί, βάζοντας νέα δεδομένα στην εξίσωση της διαπραγμάτευσης. Η τυχόν επιμονή του Μουσταφά Ακιντζί για πακετοποίηση της διαδικασίας επίλυσης με το φυσικό αέριο θα τινάξει στον αέρα την όποια πιθανότητα για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις αφού η δική μας πλευρά, πολύ σωστά, επιμένει στην συνέχιση της διαδικασία από εκεί που μείναμε παραπέμποντας  τα θέματα του φυσικού αερίου στις συγκλίσεις που σήμερα υπάρχουν.

Την ίδια ώρα χρειάζεται να έχουμε πάντα υπόψιν μας την κατάσταση στην Τουρκία. Όχι για να αναφερόμαστε στον κακό γείτονα που προκαλεί, αυτό είναι δεδομένο. Όχι για να καταλήγουμε πάντα στις αναλύσεις μας λέγοντας πως με αυτή την Τουρκία δεν μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό, αυτό είναι χιλιοειπωμένο. Χρειάζεται να ιχνηλατούμε καθημερινά τις δυναμικές στην Τουρκία για να προσπαθούμε ακριβώς να εντοπίζουμε τις πραγματικότητες πάνω στις οποίες πρέπει να κτίζουμε την δική μας στρατηγική. Κανείς δεν μπορεί σήμερα να προβλέψει τι θα προκύψει σε δύο μήνες από τις ταυτόχρονες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η τακτική της Τουρκίας μετά τις εκλογές. Υπάρχουν όμως δεδομένα που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Η ένταση και οι προκλήσεις πιθανόν να αυξηθούν στις επόμενες εξήντα μέρες, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης ενόψει των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση η ανάγνωση πρέπει να γίνεται με ανοικτό ολόκληρο τον χάρτη της περιοχής. Από την Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο και σίγουρα την Ευρώπη. Αν περιοριστούμε σε αναγνώσεις που αφορούν μόνο τα Ελληνοτουρκικά πολύ φοβάμαι πως αυτές θα είναι πολύ λανθασμένες.

Το θετικό βεβαίως των αστραπιαίων εκλογών στην Τουρκία σε ότι αφορά το Κυπριακό επίσης πρέπει να καταγράφεται. Αν οι εκλογές γίνονταν το 2019 όπως ήταν προγραμματισμένες, πολύ πιθανόν όποιες εξελίξεις και αν καταφέρναμε να είχαμε στην διαπραγμάτευση να κολλούσαμε στις εκλογές. Με αυτή την εξέλιξη τουλάχιστον θα ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος μετά τον Ιούνιο.

Η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου περνά μέσα από την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε και να το έχουμε συνεχώς κατά νου. Το άλλο που χρειάζεται να κατανοήσουμε είναι πως η επίλυση του Κυπριακού, στην βάση του πλαισίου Γκουτέρες θα είναι για την πατρίδα μας η ριζοσπαστικότερη μεταρρύθμιση που μπορούμε να κάνουμε για τον τόπο μας. 

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Για να μην ξεχνάμε...Οτι στην Συρία συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Στην φωτογραφία ένα αγόρι κλαίει τρομοκρατημένο μετά από κυβερνητικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Ariha της επαρχίας Idlib, με στόχο την αγορά και την βιομηχανική ζώνη της περιοχής. Απόλογισμός; Τουλάχιστον 15 άνθρωποι νεκροί και πολλοί στιγματισμένοι από τον τρόμο για πάντα. (AP Photo/Ghaith Alsayed)

Ήξερες ότι...

Το στρες καθυστερεί την επούλωση των τραυμάτων.

Σήμερα


Σάββατο
18
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Αθανάσιος, Αθανασία, Θανάσης, Νάσια, Νάνσυ, Νάσος, Σάκης, Θάνος, Θανάσος, Θανασάκης, Θανασία, Θανασούλα, Σούλα, Νάσα, Κύριλλος, Κυριλλία, Κυρίλλα, Κυρίλλη, Θεόδουλος, Θεοδούλιος, Θεοδούλης, Θεοδουλία, Θεοδούλα, Θεόδουλη

1923
Καθιερώνεται στην Ελλάδα το νέο Γρηγοριανό ημερολόγιο, που θα ίσχυε από 16 Φεβρουαρίου. Έτσι, η 16 Φεβρουαρίου θα ήταν 1 Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
1964
Οι Beatles βρίσκονται για πρώτη φορά στους πίνακες κατάταξης του περιοδικού Μπίλμπορντ
1965
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς
1977
Γίνεται στο Σίδνεϊ το καταστροφικότερο σιδηροδρομικό ατύχημα στην ιστορία της Αυστραλίας, στο οποίο 83 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
1996
Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός με 86 ψήφους έναντι 75 του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy