fbpx

Το Κυπριακό σήμερα. Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

«Η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου περνά μέσα από την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε και να το έχουμε συνεχώς κατά νου. Το άλλο που χρειάζεται να κατανοήσουμε είναι πως η επίλυση του Κυπριακού, στην βάση του πλαισίου Γκουτέρες θα είναι για την πατρίδα μας η ριζοσπαστικότερη μεταρρύθμιση που μπορούμε να κάνουμε για τον τόπο μας»

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο είναι ο στόχος της δικής μας πλευράς. Το επανέλαβε πολλές φορές τις προηγούμενες μέρες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με αφορμή το δείπνο της περασμένης Δευτέρας. Δεν είμαι εξ εκείνων που πιστεύουν πως το συγκεκριμένο δείπνο δεν πήγε καλά ή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος πιστεύω πως δεν ανέμενε να ξεκινούσαν οι συνομιλίες την Τρίτη, την επόμενη του δείπνου. Ήταν επόμενο στις ώρες της συνάντησης των δυο ηγετών, της πρώτης μετά τον Ιούλιο, να υπήρχε μια διαδικασία στην οποία να λέχθηκαν αρκετά. Το ζητούμενο είναι να καταφέρουμε να κάτσουμε ξανά στο τραπέζι της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης.

Ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ θα βοηθήσει. Δεν θα επιλύσει το Κυπριακό ο απεσταλμένος, αυτό το ξέρουμε καλά. Αλλά σίγουρα δεν πρέπει να υποτιμούμε και να υποβαθμίζουμε τον ρόλο αυτού του ανθρώπου. Πρώτα πρώτα επιδεικνύει ή και επαναβεβαιώνει το ενδιαφέρον και την θέληση του Γενικού Γραμματέα για να καταλήξουμε σε λύση. Την ίδια ώρα θα κάνει ουσιαστική δουλειά. Θα βολιδοσκοπήσει σε πρώτο χρόνο τις προθέσεις των δυο ηγετών, το απαραίτητο συστατικό, για να επιλύσουμε το Κυπριακό. Σε αυτή την φάση λοιπόν, ή ακόμα για να φτάσουμε στο σημείο αυτό η δική μας πλευρά χρειάζεται να είναι ξεκάθαρη ως προς την διαδικασία που θα φτάσουμε στον στόχο. Η αποδοχή του πλαισίου των έξι σημείων του Αντόνιο Γκουτέρες, και η συνέχιση της διαδικασίας από εκεί που μείναμε τον Ιούλιο αποδεικνύει την δική μας ξεκάθαρη βούληση για να καταλήξουμε σε λύση και την ίδια ώρα εκθέτει την τουρκοκυπριακή πλευρά αν επιμείνει στα όσα δημόσια διαλαλεί, βάζοντας νέα δεδομένα στην εξίσωση της διαπραγμάτευσης. Η τυχόν επιμονή του Μουσταφά Ακιντζί για πακετοποίηση της διαδικασίας επίλυσης με το φυσικό αέριο θα τινάξει στον αέρα την όποια πιθανότητα για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις αφού η δική μας πλευρά, πολύ σωστά, επιμένει στην συνέχιση της διαδικασία από εκεί που μείναμε παραπέμποντας  τα θέματα του φυσικού αερίου στις συγκλίσεις που σήμερα υπάρχουν.

Την ίδια ώρα χρειάζεται να έχουμε πάντα υπόψιν μας την κατάσταση στην Τουρκία. Όχι για να αναφερόμαστε στον κακό γείτονα που προκαλεί, αυτό είναι δεδομένο. Όχι για να καταλήγουμε πάντα στις αναλύσεις μας λέγοντας πως με αυτή την Τουρκία δεν μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό, αυτό είναι χιλιοειπωμένο. Χρειάζεται να ιχνηλατούμε καθημερινά τις δυναμικές στην Τουρκία για να προσπαθούμε ακριβώς να εντοπίζουμε τις πραγματικότητες πάνω στις οποίες πρέπει να κτίζουμε την δική μας στρατηγική. Κανείς δεν μπορεί σήμερα να προβλέψει τι θα προκύψει σε δύο μήνες από τις ταυτόχρονες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η τακτική της Τουρκίας μετά τις εκλογές. Υπάρχουν όμως δεδομένα που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Η ένταση και οι προκλήσεις πιθανόν να αυξηθούν στις επόμενες εξήντα μέρες, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης ενόψει των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση η ανάγνωση πρέπει να γίνεται με ανοικτό ολόκληρο τον χάρτη της περιοχής. Από την Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο και σίγουρα την Ευρώπη. Αν περιοριστούμε σε αναγνώσεις που αφορούν μόνο τα Ελληνοτουρκικά πολύ φοβάμαι πως αυτές θα είναι πολύ λανθασμένες.

Το θετικό βεβαίως των αστραπιαίων εκλογών στην Τουρκία σε ότι αφορά το Κυπριακό επίσης πρέπει να καταγράφεται. Αν οι εκλογές γίνονταν το 2019 όπως ήταν προγραμματισμένες, πολύ πιθανόν όποιες εξελίξεις και αν καταφέρναμε να είχαμε στην διαπραγμάτευση να κολλούσαμε στις εκλογές. Με αυτή την εξέλιξη τουλάχιστον θα ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος μετά τον Ιούνιο.

Η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου περνά μέσα από την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε και να το έχουμε συνεχώς κατά νου. Το άλλο που χρειάζεται να κατανοήσουμε είναι πως η επίλυση του Κυπριακού, στην βάση του πλαισίου Γκουτέρες θα είναι για την πατρίδα μας η ριζοσπαστικότερη μεταρρύθμιση που μπορούμε να κάνουμε για τον τόπο μας. 

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou


Φωτογραφία της ημέρας

tzitzikikkk

Καλοκαίρι. Τι θα ήταν η καυτή εποχή του χρόνου χωρίς αυτά. Πως θα εννοούσε κανείς το καλοκαίρι χωρίς τον ήχο των τζιτζικιών;. Στην φωτογραφία ένας μεγάλος τζίτζικας από την Γαλλία. EPA/SEBASTIEN NOGIER

Ήξερες ότι...

Ουρουγουάη σημαίνει Ποτάμι των Ζωγραφιστών Πουλιών.

Σήμερα


Κυριακή
25
Αυγούστου
2019

Γιορτάζουν : Βαρθολομαίος, Τίτος, Τίτης, Τίτα, Τίτη

1835
Η εφημερίδα The New York Sun αρχίζει να δημοσιεύει, σαν φάρσα, μία σειρά έξι κειμένων τα οποία μιλούν για τη ζωή στη Σελήνη.
1898
Οι Τούρκοι σφάζουν 700 Έλληνες και 15 Άγγλους στο Ηράκλειο Κρήτης.
1914
Διχασμός στην Ελλάδα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από την πρωθυπουργία.
1921
Η Γερμανία υπογράφει συμφωνία ειρήνης με τις ΗΠΑ, τερματίζοντας επίσημα την από 1917 εμπόλεμη κατάσταση.
1939
Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Αδόλφος Χίτλερ διατάζει επίθεση κατά της Πολωνίας.
1944
Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι Σύμμαχοι απελευθερώνουν το Παρίσι από τους Ναζί.
1980
Η Microsoft ανακοινώνει την έκδοση του Unix, Xenix.
1993
Στο Τόγκο, ο μακροβιότερος Πρόεδρος της Αφρικής (στην εξουσία από το 1967), Νασίγκμπε Εγιαντέμα, κερδίζει τις προεδρικές εκλογές για πολλοστή φορά
2007
Μια σειρά από μεγάλες δασικές πυρκαγιές ξεκινούν στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και άλλα σημεία της Ελλάδας, ξεκινώντας έτσι τη μεγαλύτερη καταστροφή δασών στην καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας, και μια από τις φονικότερες παγκοσμίως, αφού τα θύματα ανέρχονται σε δεκάδες.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy