fbpx

Η υστεροφημία του Προέδρου Αναστασιάδη. Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει μια χρυσή ευκαιρία. Να μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος που σχεδίασε και υλοποίησε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Που κατάφερε να εκσυγχρονίσει τη χώρα μας και να την μετατρέψει σε ένα κόμβο υπηρεσιών, εκπαίδευσης, τεχνολογίας, ενέργειας και σ’ ένα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Το επιβάλει η ιστορία του, το επιτάσσει η υστεροφημία του».

 

Η εντολή ήταν ισχυρή, ισχυρότατη. Σε αυτές τις εκλογές έχουμε ενθαρρυντικά δεδομένα για το πως μπορεί να κυλήσει η πενταετία αλλά και στοιχεία ενός πολιτικού πολιτισμού που αφήνουν ηλιαχτίδες φωτός για το πως πρέπει να συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που μεταξύ πρώτου και δεύτερου δεν είχαμε και δεν είδαμε παζάρια και συνδιαλλαγές, νερό στο κρασί στα προεκλογικά προγράμματα, ταξίματα για ψήφους και μεταλλάξεις κομμάτων, προσώπων και πολιτικών. 

Αυτό τιμά όλους. Τόσο τους δύο υποψηφίους που έτρεξαν στο δεύτερο γύρο όσο και τα κόμματα και τους υποψηφίους που έμειναν εκτός. Δεν θα σχολιάσω το λεκτικό της απόφαση που έσπρωχνε στην ουσία τους πολίτες προς την αποχή. Θα κρατήσω μόνο άλλο ένα ενθαρρυντικό στοιχείο. Πως για πρώτη φορά είχαμε αυξημένη προσέλευση σε δεύτερο γύρο σε σχέση με τον πρώτο. Και αυτό παρά τις αποφάσεις που αποθάρρυναν τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες. Και αυτό έχει τη δική του σημασία. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήρε λοιπόν μια ισχυρή εντολή. Να συνεχίσει με σταθερά βήματα προς τα μπρος, στον δρόμο της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης. Πήρε ποσοστό ρεκόρ με δεδομένο την στήριξη ενός μόνο κόμματος, του Δημοκρατικού Συναγερμού. Τώρα χρειάζεται να υλοποιήσουμε αυτά που προεκλογικά είπαμε. Τις πολιτικές για αύξηση της απασχόλησης, για προσέλκυση επενδύσεων. Να συνεχίσουμε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του ΓΕΣΥ, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, στον στρατό, στην κοινωνική πολιτική. Να υλοποιηθούν αυτές για την τοπική αυτοδιοίκηση, για τον δημόσιο τομέα, για την ψηφιακή διακυβέρνηση. Να καταπολεμήσουμε το τέρας της γραφειοκρατίας που γεννά και ξαναγεννά την διαπλοκή. Να κάνουμε όλες τις διαδικασίες διαφανείς, να μην υπάρχει μεμψιμοιρία πως κάποιοι τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης από κάποιους άλλους. 

Όλα αυτά, και άλλα πολλά, χρειάζεται να μπουν σε ένα οδικό χάρτη, σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό. Να προετοιμαστούν καλά όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Να είναι σε τέτοιο βαθμό υλοποίησης σε λίγα χρόνια που να καταστούν αυτόματα πολιτικές που θα ακολουθηθούν από όποια επόμενη διακυβέρνηση. Οι μεγάλες, οι σοβαρές πολιτικές δεν μπορούν αν έχουν βάθος μόνο πέντε χρόνια. Είναι πολιτικές δεκαετίας, δεκαπενταετίας και βάλε. 

Χρειάζεται όμως να αντιμετωπίσουμε και τα ανοικτά ζητήματα που δεν μπορούν να περιμένουν. Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μια καυτή πατάτα που πρέπει να την ξεφλουδίσουμε πριν μας κάψει τα χέρια. Τα εργαλεία που σήμερα έχουμε απέδωσαν ό,τι μπορούσαν να αποδώσουν. Χρειαζόμαστε νέα εργαλεία που ίσως να ευνοούν και την δημιουργία ενός οργανισμού. Την ίδια ώρα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ιδιαιτερότητα του συντάγματος μας. Κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν έχουμε, και πρέπει να βρίσκουμε την σύνθεση και την συναίνεση που απαιτείται για να μπορέσει να λειτουργήσει το κράτος μας. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει μια χρυσή ευκαιρία. Να μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος που σχεδίασε και υλοποίησε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Που κατάφερε να εκσυγχρονίσει τη χώρα μας και να την μετατρέψει σε ένα κόμβο υπηρεσιών, εκπαίδευσης, τεχνολογίας, ενέργειας και σ’ ένα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Το επιβάλει η ιστορία του, το επιτάσσει η υστεροφημία του. 

Βέβαια, όσες μεταρρυθμίσεις και αν γίνουν, όσο ψηλοί και αν είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, όσο αυξημένη και αν είναι η απασχόληση, θα έχουμε πάντα ένα ταβάνι πάνω από το κεφάλι μας. Η καλύτερη υστεροφημία του Προέδρου Αναστασιάδη θα είναι συνδεδεμένη με την πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που έχουμε ανάγκη. Την επίλυση του κυπριακού. Προσωπικά είμαι σίγουρος πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να την υλοποιήσει. 

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τα ορφανά. Μωρά καγκουρό και γουάλαμπι που έχουν μείνει χωρίς γονείς από μια σειρά από ατυχή γεγονότα – τροχαία, επιθέσεις σκύλων, ξηρασία και τις πρόσφατες φωτιές- φροντίζονται όλα μαζί στο νοσοκομείο για την Αγρια Ζωή στο Beerwag της Αυστραλίας. AAP Image/Darren England/via REUTERS

Ήξερες ότι...

Το 1901, ο Τζόσουα Λάιονελ Κόουεν κατασκεύασε, για διαφημιστικούς λόγους, ένα τρένο που εκινείτο με μπαταρίες. Αλλά οι πελάτες ενδιαφέρονταν μονάχα για το τρενάκι και καθόλου για τα προϊόντα που διαφήμιζε, με αποτέλεσμα, μέσα σε λίγο χρόνο, να γεννηθεί η εταιρεία Λάιονελ Τρέινς.

Σήμερα


Σάββατο
25
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Γρηγόρης, Γρηγορία, Γρηγόριος, Γόλης, Μαργαρίτα

1835
Αρχίζει η ισχύς του Οργανισμού των Δικαστηρίων (εκδόθηκε ως νόμος το 1834).
1935
Ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος δίνει μία ιστορικά σημαντική διάλεξη «Περί συρρεαλισμού» στη Λέσχη Καλλιτεχνών, εισάγοντας ουσιαστικά τον υπερρεαλισμό στον ελληνικό χώρο.
1938
Μονογράφεται η τελική συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας Telefunken για την εγκατάσταση Ραδιοφωνικού Σταθμού στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.
1947
Ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1949
Λαμβάνει χώρα η πρώτη τελετή απονομής των τηλεοπτικών βραβείων Έμμυ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy