Στρατηγικός σχεδιασμός. Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

strategyMedium1

Βέβαια, χωρίς την απαλλαγή της χώρας μας από τα πλοκάμια της διαπλοκής και της διαφθοράς δεν θα πείσουμε κανέναν. Ούτε νέους να επιστρέψουν ούτε επιχειρήσεις να έρθουν και να επενδύσουν εδώ. 

 

 

Την ερχόμενη βδομάδα θα συζητήσουμε στη Βουλή τον προϋπολογισμό για το 2017. Πέραν της σημαντικής ανάλυσης των αριθμών, των δαπανών όλων των υπουργείων και όλων των υπηρεσιών είναι πολύ σημαντικό, για μένα προσωπικά, να θέσουμε σε αυτή τη συζήτηση τους στρατηγικούς στόχους της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια. Αν περιοριστούμε σε μια συζήτηση για το 2017, κοντόφθαλμη και μονοδιάστατη, καταργούμε και τον δικό μας ρόλο αλλά και τη δυνατότητα της χώρας μας να θέτει μακροχρόνιους στόχους.

Ένας από τους σημαντικότερους στόχους για μένα είναι να κάνουμε την πατρίδα μας το κράτος εκείνο στο οποίο οι νέοι μας δεν θα θέλουν να μεταναστεύσουν. Να έχουν όλα εκείνα τα ζητούμενα για να μη χρειαστεί να φεύγουν από εδώ. Να έχουν όλους τους λόγους στα πόδια τους για να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει. Μόνο έτσι θα κρατήσουμε το τεράστιο δυναμικό της νέας γενιάς, αλλά και να φέρουμε πίσω τη μεγάλη μάζα των νέων που έφυγαν για το εξωτερικό. Να αντιστρέψουμε τα δεδομένα των τελευταίων ετών και να πάμε από το brain drain στο brain gain.

Χρειάζεται να κτίσουμε πάνω στα γερά θεμέλια των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας, στον τουρισμό και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Βέβαια, χωρίς την απαλλαγή της χώρας μας από τα πλοκάμια της διαπλοκής και της διαφθοράς δεν θα πείσουμε κανέναν. Ούτε νέους να επιστρέψουν, ούτε επιχειρήσεις να έρθουν και να επενδύσουν εδώ.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υπογραφής, θα κτυπήσει ταυτόχρονα και τη διαφθορά και την γραφειοκρατία. Το 65% των CEOs στην Κύπρο θεωρούν ότι η δωροδοκία και η διαφθορά είναι η μεγαλύτερη επιχειρηματική απειλή. Μόνο με αύξηση της διαφάνειας θα μειώσουμε αυτή την απειλή. Και ο τρόπος είναι να «ψηφιοποιηθούμε». Να έχουμε να κάνουμε με απροσπέλαστα πρωτόκολλα που θα λήξουν το πάρτι του κουμπαράτου στον τόπο μας.

Στον τουρισμό, μπορούμε, να αλλάξουμε την νοοτροπία, να εμπλουτίσουμε το προϊόν μας και να επεκτείνουμε την περίοδο με όλα τα πολύπλευρα οφέλη που μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει. Γιατί να μη λειτουργούν τα ξενοδοχεία μας για δέκα μήνες εφόσον η Κύπρος διαθέτει τις συνθήκες; Ποια κίνητρα δώσαμε στις αγορές να επενδύσουμε με πτήσεις και προγράμματα για τον χειμερινό τουρισμό;

Η μελέτη των Ισπανών εμπειρογνωμόνων μιλάει για πέντε εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, για 77,5 χιλιάδες επιπλέον θέσεις εργασίας, για συμβολή 30% του ΑΕΠ. Όλα αυτά με πλάνο μέχρι το 2030. Όχι μόνο μια φορά, ο τουρισμός είναι ένα προϊόν που δεν σηκώνει αρπαχτές! Για να μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις τόσο από ιδιώτες όσο και από το κράτος πρέπει να υπάρχει συνέπεια και συστηματική δουλειά.

Στον τομέα των υπηρεσιών δεν αρκεί να φιλοξενούμε τα κεφάλαια ξένων εταιρειών. Πρέπει να προωθήσουμε την αξιοποίηση κεφαλαίων και επενδύσεων στον τόπο μας σε τομείς των τεχνολογιών αιχμής. Θα πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα για να κτίσουμε κουλτούρα καινοτομίας τόσο για επενδύσεις όσο και για δραστηριοποίηση διεθνώς εδραιωμένων οργανισμών στην έρευνα και ανάπτυξη.

Οι φοροαπαλλαγές στους μισθούς του προσωπικού αυτών των εταιρειών, οι ελαφρύνσεις στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και στα πνευματικά δικαιώματα, οι φοροαπαλλαγές για αγορά μετοχών σε νεοφυείς επιχειρήσεις είναι κίνητρα που άλλες χώρες τα έχουν καθιερώσει εδώ και καιρό.

Το βασικότερο όμως όλων είναι να αποφασίσουμε να σχεδιάσουμε τον τόπο μας με ορίζοντα, με στρατηγικό σχεδιασμό. Να αποφασίσουμε ποια χώρα θέλουμε το 2030 και το 2040 και να βρούμε τους τρόπους να το πετύχουμε. Υπάρχει λόγος σοβαρός να το κάνουμε αυτό. Το χρωστάμε στα παιδιά μας, το χρωστάμε σε όλες τις επόμενες γενιές. Όσο και να κατανοούμε πως η χώρα μας, στα 56 της χρόνια, ποτέ δεν έζησε σε συνθήκες κανονικότητας, δεν μπορούμε να αναβάλλουμε την πορεία προς το μέλλον. Όσο και αν η φυσιολογική εξέλιξη της χώρας εξαρτάται από την επίλυση του Κυπριακού, χρειάζεται να σχεδιάσουμε σήμερα τη χώρα που θέλουμε για μας και τα παιδιά μας. 

 

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Επαρχία Λοπμπούρι, Ταϊλάνδη: Πίθηκοι τρώνε φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ πιθήκων. Patipat Janthong/Reuters

Ήξερες ότι...

Στον Άλμπερτ Αϊνστάιν προσφέρθηκε η προεδρία του Ισραήλ το 1952.

Σήμερα


Δευτέρα
25
Νοεμβρίου
2024
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Γιορτάζουν : Αικατερίνη, Αικατερίνα, Κατερίνα, Κατίνα, Κάτια, Ρίνα, Καλοτίνα, Μερκούριος, Μερκούρης, Μέρκουρας, Μάρκορας, Μερκουρία

1783
Αμερικανική Επανάσταση: οι τελευταίοι Βρετανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν τη Νέα Υόρκη, τρεις μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Παρισιού.
1936
Υπογράφεται μεταξύ Γερμανίας και Ιαπωνίας σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας, γνωστό ως «σύμφωνο κατά της Κομμουνιστικής Διεθνούς».
1942
Ανατινάσσεται η μεγάλη γέφυρα του Γοργοποτάμου από ομάδες ανταρτών του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ και Βρετανών δολιοφθορέων.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy