fbpx

Η επόμενη μέρα. Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

cypruskerinia

«Σήμερα, αν ήμασταν μια φυσιολογική χώρα θα έπρεπε να καταστρώναμε την στρατηγική του 2020 και όχι του 2016».

Το 2015 ίσως να είναι η χρονιά με τις μεγαλύτερες ανατροπές και εξελίξεις που να αφορούν και την χώρα μας. Το πολιτικό στάτους της Κύπρου, η γειτνίαση με Συρία, Αίγυπτο και Τουρκία σε μια εν εξελίξει φωτιά που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε θα σβήσει, οι προοπτικές του φυσικού αερίου και σίγουρα η επόμενη μέρα μιας επανενωμένης Κύπρου μας δίνει την δυνατότητα να σχεδιάσουμε με ψυχραιμία αλλά με σβελτάδα μια στρατηγική για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν αναφέρομαι μόνο για σε σχεδιασμούς που να αφορούν την εξωτερική πολιτική αλλά και σχεδιασμούς που να αφορούν την καθημερινότητα και την διαχείριση των ευκαιριών που θα προκύψουν από αυτή όλη την αναμπουμπούλα. 

Οι τεταμένες σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία σίγουρα δεν θα κρατήσουν για πολύ. Τα συμφέροντα, ή οι σχέσεις αρχών όπως λέγονται στην διπλωματία, θα τους φέρουν ξανά και άμεσα σε συμφωνίες που σε αγαστή συνεργασία. Το μεσοδιάστημα όμως, από σήμερα και μέχρι να φτάσουμε στο επίπεδο αυτό, πρέπει να το αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες ψάχνουν ήδη το που θα περάσουν τις διακοπές τους μετά το εμπάργκο στην Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι να τους φιλοξενήσουμε ή έχουμε τα ξενοδοχεία μας κλειστά για ανακαίνιση και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους σε χειμερινές διακοπές; Έχουμε καταστρώσει ένα σχεδιασμό διαχείρισης αυτής της επόμενης μέρας; Πέραν από τον τουρισμό, θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες. Επιχειρηματικές πρωτίστως, θα αγγίξουν την οικοδομική βιομηχανία, θα φτάσουν μέχρι την εκπαίδευση και σίγουρα θα έχουμε και εισροή επενδύσεων στο τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που η ιστορία μας δικαιώνει. 

Μέσα στον χαμό των ημερών και το πανδαιμόνιο των εξελίξεων μπορούμε να πάρουμε αρκετές ανάσες από την σωστή αξιοποίηση αυτής της συγκυρίας. Το 2007 θα ήμασταν ευχαριστημένοι με λίγους επιπλέον τουρίστες και κάποια αύξηση των εσόδων στα χρηματοοικονομικά. Σήμερα όμως, με τις οικονομικές τρύπες να είναι ορατές σε όλους τους τομείς της οικονομίας χρειάζεται να έχουμε άλλη προσέγγιση. Σοβαρή και μετρημένη. Χρειάζεται να τραβήξουμε αυτή την συγκυρία, άσχετο αν δημιουργήθηκε με τραγικές συνθήκες, και να αξιοποιήσουμε ότι περισσότερο μπορούμε. Η πρώτη αντανάκλαση θα είναι σίγουρα στον τουρισμό. Θα είναι κρίμα να διώξουμε Ρώσους τουρίστες γιατί οι σχεδιασμοί μας και ο προγραμματισμός του ΚΟΤ και των ξενοδοχείων θα μας βρει ανέτοιμους. Σε δεύτερο επίπεδο, θα υπάρξουν επιχειρηματίες που θα θελήσουν να μεταφέρουν την βάση που σήμερα έχουν στην Τουρκία εκτός. Και εδώ χρειάζονται γερά αντανακλαστικά και άμεσες κινήσεις. 

Η εξέλιξη αυτή είναι και μια καλή ευκαιρία να αξιολογήσουμε ξανά το τουριστικό μας προϊόν, την νοοτροπία που κουβαλούμε και να τρέξουμε να αλλάξουμε ότι χρειάζεται να αλλάξουμε. Τη συζήτηση αυτή θα υποβοηθήσει και ο καλός καιρός που έχουμε φέτος στην Κύπρο. Που ακόμα και σήμερα, Νοέμβριο μήνα μπορούμε να κολυμπούμε με ηλιοφάνεια και ιδανικές θερμοκρασίες. Πόσοι από μας δεν είπαμε σε συζητήσεις, πόσο κρίμα είναι με τέτοιοι καιρό και τα ξενοδοχεία μας είναι κλειστά, και οι παραλιακές μας πόλεις ερημωμένες; Είναι καιρός να δούμε από την αρχή το πώς αξιοποιούμε όλα τα προτερήματα που έχουμε ως τόπος. Να κάτσουμε κάτω και να δούμε πως μπορούμε να αυξήσουμε δραματικά τον τζίρο του τουρισμού μας.

Κουράστηκα να ακούω για πτώση στο τουριστικό ρεύμα και για τον σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά μπαίνει στο χαρτί 5 μήνες μόλις προηγουμένως. Σήμερα, αν ήμασταν μια φυσιολογική χώρα θα έπρεπε να καταστρώναμε την στρατηγική του 2020 και όχι του 2016. Και τότε θα δικαιούμασταν να την ονομάσουμε στρατηγική. Το τι σχεδιάζεις όμως σήμερα για το τι θα κάνεις σε 6 μήνες δεν λέγεται στρατηγική, αλλά τρέξιμο πίσω από τις τρύπες. Και σίγουρα με τέτοια μυαλά, δεν μπορείς να κάνεις καμία σωστή διαχείριση καμίας έκτακτης κρίσης. Όλα τα άλλα είναι κουβέντες να αγαπιόμαστε..

Φωτογραφία: Ο ουρανός από τον Άγιο Αμβρόσιο στην Κερύνεια | CNN/Gokhan Saymaz 

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Νερό. Με κανόνια νερού προσπάθησαν να διαλύσουν οι δυνάμεις ασφαλείας την διαμαρτυρία για τις κατηγορίες για διαφθορά που βαραίνουν τον πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου, έξω από την κατοικία του στο Τελ Αβιβ. EPA/ABIR SULTAN

Ήξερες ότι...

Τα κύματα του ωκεανού μπορούν να ταξιδέψουν με την ταχύτητα ενός jet αεροσκάφους.

Σήμερα


Πέμπτη
16
Ιουλίου
2020

Γιορτάζουν : Κανένας

622
Αρχή του Μουσουλμανικού ημερολόγιου.
813
Οι Βούλγαροι εμφανίζονται μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως.
1826
Ο Γεώργιος Σαχτούρης και ο Κωνσταντίνος Κανάρης νικούν τον τουρκικό στόλο κοντά στην Σάμο.
1906
Καταστροφές Ελληνικών ιδρυμάτων, εκκλησιών και σχολείων της Φιλιππουπόλεως από τους Βουλγάρους.
1945
Αρχίζει να λειτουργεί το «Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας», που ιδρύθηκε με τη ΣΠ 54, με πρώτο διευθυντή τον Ηρ. Πετμεζά.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy