fbpx

Η στρατηγική της μιας ημέρας. Του Δημήτρη Μ. Δημητρίου

strategydem

Ήρθε η ώρα που πρέπει να σχεδιάσουμε μια μακροχρόνια στρατηγική. Που θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε με το άλυτο Κυπριακό και το μέλλον του τόπου μας.

Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα ως χώρα και ως τόπος είναι ίσως η έλλειψη στρατηγικής. Όλοι οι σχεδιασμοί εξαντλούνται στη διαχείριση, συνήθως την επικοινωνιακή και όχι της ουσίας, της επικαιρότητας. Τι θα απαντήσουμε, πώς θα επιτεθούμε στις αποκαλύψεις των πρωινών εφημερίδων και πάει τούμπαλιν. Έτσι τα βρήκαμε από τους προκατόχους και έτσι τα αφήνουμε, δεν τα πειράζουμε, άλλωστε μάλλον μας βολεύουν.

Η έλλειψη βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού, δεν τολμώ να μιλήσω για μακροπρόθεσμο, είναι θέμα νοοτροπίας. Άρα ως τέτοιο, θα πρέπει να εξεταστεί. Να μην ψάξουμε λοιπόν να διαχωρίσουμε τα θέματα σε ασήμαντα, λιγότερο και περισσότερο σημαντικά. Από το Κυπριακό, την οικονομία, την παιδεία, την πεζοδρόμηση της Μακαρίου και τη γέφυρα της πλατείας Ελευθερίας, αντιμετωπίζονται και διαχειρίζονται όλα «στο πόδι», στο «και πέντε».

Επίσης, θέμα νοοτροπίας είναι και η λανθασμένη προτεραιότητα που δίνουμε. Θωρούμε πιο σημαντικό το χάιδεμα των αφτιών, να λέμε όλα όσα θα αρέσουν, και δεν βλέπουμε την ουσία. Δεν τολμούμε να κάνουμε, άρα και να πούμε αυτά που δεν θα αρέσουν. Και αν δεν αποφασίσουμε πως ήρθε η ώρα να αναλάβουμε την ευθύνη για όσα γίνονται και όσα θα γίνουν θα είμαστε καταδικασμένοι. Είναι πολύ εύκολο να ρίχνουμε την ευθύνη σε άλλους. Είτε είναι η προηγούμενη κυβέρνηση, είτε είναι η Τρόικα και η Ευρώπη. είτε είναι οι μεγάλες δυνάμεις. Το δύσκολο είναι το ανάποδο.

Καταφέραμε, με την ατολμία, την έλλειψη στρατηγικής, το «όλα κάτω από το χαλί», να χάσουμε τον έλεγχο της χώρας μας. Και σήμερα να κάνουμε ό,τι κάνουμε ως επιβολή από τρίτους. ΓεΣΥ, ιδιωτικοποιήσεις, νοικοκύρεμα δημοσιονομικών, τράπεζες. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μετά που θα γίνουν όλα αυτά,  θα είμαστε ακόμα πάνω από το νερό και πόσο πάνω από το νερό ή αν θα βουλιάξουμε παρόλο που υπήρξαμε τυπικοί με τις υποχρεώσει μας. Ξεκάθαρη απάντηση δεν πρόκειται να πάρουμε σήμερα. Η μόνη εξέλιξη που θα μας διασφαλίζει θα είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Και ήρθε μάλλον η ώρα που πρέπει να σχεδιάσουμε μια μακροχρόνια στρατηγική. Που θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε με το άλυτο Κυπριακό και το μέλλον του τόπου μας. Και μόνο με πιστή εφαρμογή στρατηγικής δεν θα αγόμαστε και θα φερόμαστε ως χώρα από τις κινήσεις της Τουρκίας. Και είναι η ώρα της αλήθειας, της ωμής αλήθειας για όλους. Για όλους όσοι κρύβονται πίσω από μεγαλόστομες διακηρύξεις και φορούν φουστανέλες και για όλους όσοι δηλώνουν έτοιμοι για λύση. Και δυστυχώς δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Είτε θα το λύσουμε είτε θα πάμε σε διχοτόμηση. Και η διχοτόμηση, όσο και αν σήμερα όλοι οι θιασώτες της Κυπριακής Δημοκρατίας την υποτιμούν ως λύση, θα είναι και το τέλος της Κύπρου μας. Το ψευδοκράτος θα κυνηγήσει με στρατηγική την οικονομική αναβάθμιση, θα αυξήσει τόσο τον πληθυσμό όσο χρειάζεται για να καταστεί πλειοψηφία στην Κύπρο και θα χάσουμε το παιχνίδι κατά κράτος.

Κανένα καζίνο, κανένα φυσικό αέριο, κανένας κόμβος είτε ιατρικού είτε εκπαιδευτικού προορισμού, κανένα τουριστικό προϊόν και καμία αναβάθμιση υπηρεσιών, δεν πρόκειται να μας δώσει την ανάπτυξη που όλοι οι θετικά σκεπτόμενοι Κύπριοι  θέλουμε. Και όλα αυτά να μας πάνε πρίμα θα παραμείνουμε πάνω στο σχοινί και θα κάνουμε καθημερινά μαθήματα ισορροπίας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι φτιάξιμο της μεγάλης εικόνας. Και επειδή η μεγάλη εικόνα προνοεί και αλλαγή στη νοοτροπία και στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων, ας ξεκινήσουμε από τα μεγάλα. Ας τοποθετήσουμε στη σωστή βάση το Κυπριακό, με προτεραιότητα στην ουσία και όχι στο τι θέλουμε να ακούσουμε. Είναι η ώρα για να σχεδιάσουμε πέραν της μέρας…

Δημοσιεύτηκε και στην Καθημερινή της Κυριακής

Γράφει:  Δημήτρης Μ. Δημητρίου

Follow me: @dmdemetriou


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Μουσκεμένες λέξεις. Πλημμύρισε για μια ακόμη φορά η Βενετία φτάνοντας σε ύψη ρεκόρ των τελευταίων πενήντα χρόνων. Ενα από τα θύματα ήταν και το βιβλιοπωλείο με το σημαδιακό όνομα Acqua Alta. Στην φωτογραφία νεαρή επισκέπτρια κοιτά τα κατεστραμμένα πια βιβλία που πουλούσε από δεύτερο χέρι. (AP Photo/Luca Bruno)

Ήξερες ότι...

Στα κινεζικά, υπάρχει μία λέξη για τις λέξεις «crisis» (κρίση) και «opportunity» (ευκαιρία).

Σήμερα


Δευτέρα
18
Νοεμβρίου
2019
Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας

Γιορτάζουν : Πλάτωνας, Πλάτων, Πλατωνία, Πλατώνα

1928
Κάνει πρεμιέρα στο «Κόλονι» της Νέας Υόρκης ο διάσημος ήρωας των κινουμένων σχεδίων Μίκι Μάους, στην ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϊ Steamboat Willie «Το ατμόπλοιο του Γουίλι».
1964
Στο αίμα πνίγεται ο επίσημος εορτασμός στον Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας από αντιστασιακούς το 1942. Έκρηξη στον χώρο της εκδήλωσης προκαλεί τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy