Με βιολογικά γεύματα θα τρέφονται 200 παιδιά από το ΤΕΠΑΚ (CyTalks)


bioΤο CyTalks έχει ως στόχο τη δημοσίευση συνεντεύξεων, με πρόσωπα που έχουν πράγματα να πουν...

Εντύπωση προκάλεσε εξ αρχής η δημοσίευση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στα Μέσα Επικοινωνίας για την αναζήτηση 200 Παιδιών που θα συμμετέχουν σε συγκεκριμένη έρευνα.

Σε συνάντηση μας με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Κωνσταντίνο Μακρή του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του ΤΕΠΑΚ μας εξήγησε ότι το πρόγραμμα αυτό αφορά παιδιά δημοτικού της Λεμεσού όπου για 40 μέρες (καθημερινές και σαββατοκύριακα) θα τρέφονται με συγκεκριμένα γεύματα βιολογικών προϊόντων. «Αυτό θα γίνει στα πλαίσια μεγάλου έργου που έχει θέμα τα βιολογικά προϊόντα και την καλλιέργεια τους, αλλά και πως αυτά θα βοηθήσουν στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Ο προϋπολογισμός του έργου που κέρδισε η συμμετοχή της Κύπρου, είναι περίπου 1 εκατομμύριο και θα έχει συνολική διάρκεια 4 χρόνια. Θα εμπεριέχει και άλλες δραστηριότητες, ενώ η έρευνα που έχει να κάνει με τα παιδιά είναι η αρχή όσον αφορά σχετικές ενέργειες. Γι’ αυτό και θα συμμετέχουν παιδιά μόνο από την Λεμεσό πέμπτης και έκτης Δημοτικού.»

Ο καθηγητής μας ανάφερε ότι «είναι εντυπωσιακό το ενδιαφέρον που επέδειξαν αρκετοί γονείς για να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα τα παιδιά τους, κάτι που δεν το περίμεναμε σε τόσο μεγάλο βαθμό». Ενώ μας εξήγησε ότι «όλο αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να καλλιεργηθεί η κουλτούρα των βιολογικών προϊόντων αλλά και να αναπτυχθεί ένα περισσότερο υγιεινό lifestyle ζωής». Σε ερώτηση αν στην Κύπρο έχουμε συμμεριστεί την υγιεινή διατροφή και διαλέγουμε τα προϊόντα μας ώστε να είναι βιολογικά, μας εξήγησε ότι είμαστε αρκετά πίσω και τώρα μόλις αρχίζουν να σημειώνονται βήματα προόδου. Ο κ. Μακρής θεωρεί επίσης, ότι το κόστος των βιολογικών προϊόντων δεν ξεπερνά το 30% της αξίας των μη βιολογικών προιόντων αλλά ίσως σε κάποιες περιπτώσεις είναι δύσκολο να έχουμε πρόσβαση σε αυτά. Σχολιάζοντας το γεγονός ότι έχουμε αρκετά αυξημένο ποσοστό παχυσαρκίας στην Κύπρο, τόσο σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά, μας εξήγησε ότι σύμφωνα με έρευνες πρέπει να γνωρίζουμε ότι η χημική επεξεργασία τροφίμων σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας (όπως η μη άσκηση), προκαλούν την παχυσαρκία και δεν είναι τόσο καίριος παράγοντας όσο πιστεύεται το αποτέλεσμα των γονιδίων.

Ο κ. Μακρής επισήμανε ότι κακώς θεωρούμε ότι η διατροφή και η άσκηση μπορούν να μην σταθούν αρκετά στην πιθανότητα να προσβληθεί ο οργανισμός μας από οποιαδήποτε αρρώστια, φέρνοντας ως παράδειγμα ανθρώπους που ενώ είχαν ένα σωστό τρόπο ζωής και παρόλαυτα αρρώστησαν, καθώς αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια. Επομένως η φράση «δεν έπινε, δεν κάπνιζε υγιής πέθανε» δεν μπορεί να ισχύσει καθώς όπως μας εξήγησε «όταν κάποιος έχει υγιεινό τρόπο ζωής και ασκείται αλλά για παράδειγμα στην δουλειά του εισπνέει κάτι που δεν πρέπει, δεν σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστεί» Άρα είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι γυμναστική σε συνδυασμό με την υγιεινή ζωή αλλά και την πρόσληψη βιολογικών προϊόντων μπορούν να κρατήσουν τον οργανισμό μας σε υψηλά επίπεδα χωρίς τον φόβο ασθενειών που μαστίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Όποιος γονέας στην Λεμεσό θέλει το παιδί του (Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού) να συμμετέχει στη συγκεκριμένη δράση μπορεί να συμπληρώσει το εξής ερωτηματολόγιο.

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Organiko Life+ project Εδώ

Της Χριστιάνας Μανώλη



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Ακτιβιστές ξεδιπλώνουν πανό διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα έξω από το Κοινοβούλιο, στη γέφυρα του Γουέστμινστερ. Dan Kitwood/Getty Images

Ήξερες ότι...

Τουλάχιστον άλλοι 9.000.000 άνθρωποι έχουν γενέθλια την ίδια μέρα με εσένα.

Newsletter

Σήμερα


Πέμπτη
5
Ιουνίου
2025
Παγκόσμια ημέρα Προστασίας Περιβάλλοντος

Γιορτάζουν : Δωρόθεος, Απόλλωνας, Απόλλων

1752
Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, με το πείραμά του με το χαρταετό και το κλειδί, αποδεικνύει, ότι η αστραπή είναι ηλεκτρισμός.
1925
Ψηφίζεται στην Βουλή των Ελλήνων ο ιδρυτικός νόμος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
1940
Η καναδική κυβέρνηση ανακηρύσσει παράνομους όλους τους ναζιστικούς, φασιστικούς και κομμουνιστικούς οργανισμούς και φυλακίζει όλους τους ηγέτες τους.
1961
Εφαρμόζεται το 3ποντο για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της American Basketball League και περιλαμβάνει όλα τα σουτ που εκτελούνται από απόσταση μεγαλύτερη των 22 ποδιών (6.71μ) από το καλάθι.
1968
Στο Λος Άντζελες ο Σιρχάν Σιρχάν πυροβολεί τον Ρόμπερτ Κένεντι, που πεθαίνει μία μέρα αργότερα.
2002
Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση του προγράμματος για περιήγηση στο διαδίκτυο, Mozilla 1.0.