Ο υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ στην Πάφο ο οποίος αντί εκτύπωσης προεκλογικού φυλλαδίου έδωσε τα χρήματα σε ιδρύματα της επαρχίας
Ο Λίνος Τσοκκάς είναι Επαρχιακός Γραμματέας του ΔΗΣΥ Πάφου και Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου. Διεκδικεί για πρώτη φορά θέση στη Βουλή, με κεντρικό σύνθημα «Δίπλα σε κάθε πολίτη». Θέτει την υποψηφιότητά του ενώπιον των συμπολιτών του, προτάσσοντας, μεταξύ άλλων, την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, την προώθηση των έργων υποδομής που χρειάζεται η Πάφος και τον επανασχεδιασμό της οικονομίας της επαρχίας. Όσον αφορά τη διαφθορά, υποστηρίζει ότι δεν είναι σημερινό φαινόμενο και δεν αφορά μόνο ένα κόμμα ή μια κυβέρνηση, αλλά και ότι κάνουν λάθος διάγνωση όσοι περιορίζουν την οπτική τους στο σήμερα.
-Η απόφασή σας να μην εκτυπώσετε προεκλογικό φυλλάδιο για διανομή σε όλη την Πάφο και αντί αυτού το ποσό που θα στοίχιζε η εκτύπωση να το δώσετε σε ιδρύματα της επαρχίας, έτυχε πολύ θετικής αντίδρασης από τους συμπολίτες σας.
-Είναι γεγονός ότι με τους συνεργάτες μου έχουμε αποφασίσει να μην εκτυπώσουμε το προεκλογικό μας φυλλάδιο και να το κυκλοφορήσουμε μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Το κάνουμε αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, τις τελευταίες ημέρες είδαμε αρκετά φυλλάδια κομμάτων και υποψηφίων πεταγμένα στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα να προκαλείται περιβαλλοντική επιβάρυνση και να επηρεάζεται αρνητικά η εικόνα και η καθαριότητα της πόλης μας. Δεύτερον, ζούμε στην εποχή των ηλεκτρονικών μέσων. Πιστεύουμε ότι όλοι σχεδόν οι πολίτες ενημερώνονται από τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ένα έγγραφο στο κινητό τους τηλέφωνο ή στον υπολογιστή τους. Συνεπώς, το φυλλάδιο μας θα αναρτηθεί σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα αποσταλεί με όλα τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι, κάποια στιγμή, όλοι οι υποψήφιοι ανεξαρτήτως εκλογικής αναμέτρησης, αλλά και εμπορικές επιχειρήσεις, να υιοθετήσουν αυτό τον τρόπο ενημέρωσης ή επικοινωνίας με τους πολίτες. Το ποσό που θα δαπανούσαμε για την εκτύπωση του φυλλαδίου θα διατεθεί για στήριξη του Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αρχάγγελος Μιχαήλ», του ΠΑΣΥΚΑΦ και του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.
-Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι σας εάν εκλεγείτε βουλευτής;
-Προτίθεμαι να επικεντρώσω την προσπάθειά μου σε τρεις άξονες: Την υγεία, τα έργα υποδομής που χρειάζεται η επαρχία Πάφου και στον επανασχεδιασμό της οικονομίας της επαρχίας για να αντέχει κρίσεις όπως η παρούσα και για να δίνει ευκαιρίες και προοπτική στους νέους μας. Όσον αφορά τον πρώτο άξονα, πρέπει να εργαστούμε για την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Τα Νοσοκομεία Πάφου και Πόλης Χρυσοχούς χρήζουν ουσιαστικής αναβάθμισης, όπως και το ιατρικό κέντρο Παναγιάς. Επιβάλλεται επίσης η δημιουργία ενός Κέντρου παροχής ιατρικής περίθαλψης για τους καρκινοπαθείς της πόλης μας. Ο δεύτερος άξονας, όπως ανέφερα, αφορά την προώθηση σημαντικών έργων υποδομής που θα δημιουργούν νέες ευκαιρίες και προοπτική. Τέτοια έργα είναι η μαρίνα Πάφου, ο δρόμος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, ο δρόμος από τα όρια Πάφου-Χλώρακας μέχρι τον Κόλπο των Κοραλλίων κ.ά.. Παράλληλα, απαραίτητη είναι η ήπια και ισορροπημένη ανάπτυξη του Ακάμα, με τρόπο που να διατηρείται ο χαρακτήρας και ο φυσικός πλούτος της περιοχής, αλλά και οι κάτοικοι να έχουν ευκαιρία να μείνουν στα χωριά τους και να αναπτύξουν τις περιουσίες τους.
-Ο τρίτος άξονας που αφορά το οικονομικό μοντέλο της επαρχίας Πάφου ακούγεται αρκετά δύσκολος.
-Η πανδημία ανέδειξε αδυναμίες της κυπριακής οικονομίας οι οποίες είναι ακόμη πιο έντονες στην επαρχία Πάφου. Η επαρχία μας έχει πολλές δυνατότητες και προοπτικές, γι’ αυτό μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει περισσότερα. Επιβάλλεται, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, να αναπτύξουμε νέους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, που θα δημιουργούν ευκαιρίες εργοδότησης των νέων μας όλο τον χρόνο. Μόνον έτσι θα οικοδομήσουμε μίαν κοινωνία που θα θέτει πραγματικά τη νέα γενιά στο επίκεντρο. Γι’ αυτό, μεταξύ άλλων, πιστεύω ότι πρέπει να διεκδικήσουμε, όλοι οι φορείς της επαρχίας, τη δημιουργία Σχολής Τουριστικών Σπουδών, κάτω από το ΤΕΠΑΚ και εγκατάστασή της στην Πάφο.
Απογοήτευση πολιτών και διαφθορά
-Οι πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι με την πολιτική κατάσταση και το ήδη ψηλό ποσοστό αποχής μάλλον θα αυξηθεί περαιτέρω.
-Είναι γεγονός ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί να ακούνε όλη μέρα τον ένα πολιτικό να κατηγορεί τον άλλο και τη μια πολιτική δύναμη να επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στην άλλη, αλλά λύσεις στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος να μην προωθούνται. Η αποστασιοποίηση των πολιτών και κυρίως των νέων από την πολιτική και τα κοινά είναι σίγουρα ένα ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο βαραίνει πρωτίστως το πολιτικό σύστημα, όχι τους πολίτες. Το ζητούμενο είναι να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και να επαναφέρουμε την αλήθεια και την ουσία στην πολιτική. Όσον αφορά το ερώτημά σας για την αποχή, οι πολίτες πρέπει να προβληματιστούν αν με αυτό τον τρόπο θα αλλάξουν τις νοοτροπίες που ταλαιπωρούν τον τόπο. Ενεργοί πολίτες σημαίνει συνδιαμόρφωση θέσεων και πολιτικών, σημαίνει πιο αποτελεσματική διεκδίκηση, σημαίνει κυρίως αυξημένος και πιο αποτελεσματικός έλεγχος του πολιτικού συστήματος.
-Ένα από τα σημαντικά προβλήματα της περιόδου που διανύουμε, για το οποίο επικρίνονται έντονα κυβέρνηση και ΔΗΣΥ, είναι αυτό της διαφθοράς.
-Η διαφθορά δεν είναι σημερινό φαινόμενο και δεν αφορά μόνο ένα κόμμα ή μια κυβέρνηση. Οι διάφορες λίστες και περιστατικά διαφθοράς που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν ότι τα φαινόμενα δεν έχουν χρώμα ή κόμμα. Συνεπώς, κάνουν λάθος διάγνωση όσοι περιορίζουν την οπτική τους στο σήμερα και πολύ φοβάμαι ότι με αυτή την προσέγγιση δεν μπορούν να είναι χρήσιμοι στην προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε, όλοι μαζί, για να διορθώσουμε την κατάσταση. Είναι ευθύνη των πολιτικών να εξουδετερώσουν οριστικά και στη ρίζα τους όλα εκείνα τα φαινόμενα που εδώ και δεκαετίες απογοητεύουν τους πολίτες και τους απομακρύνουν από την πολιτική ζωή.
-Πώς θα γίνει αυτό;
-Τα μέτρα αντιμετώπισης της διαφθοράς που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα από την Κυβέρνηση, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Θέλουμε να δούμε να υλοποιούνται με ταχύτητα και πολιτική συναίνεση, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Οι πολιτικοί οφείλουν να υπηρετούν τον τόπο και την κοινωνία με εντιμότητα και ανιδιοτέλεια. Να είναι οι πρώτοι που θα επιθυμούν και θα επιδιώκουν τη διαφάνεια, την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και πιο αυστηρούς κώδικες δεοντολογίας. Το ζητούμενο, όπως είπα και προηγουμένως, είναι να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και να επαναφέρουμε την αλήθεια και την ουσία στην πολιτική.
-Πώς κρίνετε τον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση και ποια η γνώμη σας για τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα;
-Είμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, με μεγάλη διάρκεια και σημαντικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς. Μέχρι σήμερα η χώρα μας διαχειρίζεται την πανδημία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Ευτυχώς προλάβαμε και εφαρμόσαμε το ΓεΣΥ, διαφορετικά τα πράγματα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολα. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές του δημόσιου τομέα, ο οποίος σηκώνει σχεδόν αποκλειστικά το βάρος διαχείρισης της πανδημίας, αξίζουν τα συγχαρητήριά μας.
-Συμφωνείτε με τα πρόσφατα μέτρα, όπως το corona pass;
-Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, αποτελούν σίγουρα θετική εξέλιξη που έχει ως στόχο, πέραν της οικονομικής πτυχής, και την ψυχολογική ανάταση των πολιτών. Είναι αποφάσεις που λήφθηκαν μετά από αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεικτών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες κατέγραψαν σταθεροποίηση, ενώ άρχισε σταδιακά η μείωση των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια. Ωστόσο, το ότι ανοίγει εκ νέου η χώρα δεν σημαίνει ότι είμαστε εκτός κινδύνου. Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση και σωστή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Θα έλεγα πως ο συνδυασμός της εφαρμογής των μέτρων προστασίας και του εμβολιασμού είναι το κλειδί για να εξέλθουμε από την παρούσα δύσκολη κατάσταση. Όσον αφορά το corona pass, πρόκειται για προσωρινό μέτρο το οποίο θα εφαρμοστεί για μεταβατική περίοδο. Σκοπός της εισαγωγής του είναι να διασφαλιστεί ότι οι μετακινήσεις και οι κοινωνικές μας επαφές θα γίνονται όσο το δυνατό με μεγαλύτερη ασφάλεια για την υγεία μας και τη Δημόσια Υγεία. Σίγουρα δεν είναι ένα μέτρο που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα γινόταν εύκολα αποδεκτό. Όμως οι συνθήκες που βιώνουμε εδώ και 15 μήνες δεν είναι σε καμιά περίπτωση φυσιολογικές. Είναι ένα μέτρο που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ το οποίο παρουσιάζει πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα και το ψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, την Εσθονία, τη Δανία και εξετάζεται στη Βρετανία.
Πρόβλεψη για άνοδο ποσοστών ΔΗΣΥ στην Πάφο
-Ποια η πρόβλεψή σας για τα ποσοστά του ΔΗΣΥ;
-Πρόκειται για μια δύσκολη εκλογική μάχη η οποία δίνεται μέσα σε πρωτόγνωρες και ιδιάζουσες συνθήκες. Ο ΔΗΣΥ, ως κυβερνών κόμμα, είναι φυσικό να βρίσκεται στο στόχαστρο όλων των άλλων κομμάτων. Οι πολίτες καλούνται να αξιολογήσουν το έργο που έχει επιτελέσει αυτή η κυβέρνηση μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, είτε κατά την πρώτη περίοδο με την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της είτε σήμερα με την πανδημία. Να αξιολογήσουν τις πολλές μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει σε μια σειρά από τομείς, με σημαντικότερη σίγουρα την εισαγωγή του ΓεΣΥ. Νομίζω είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το αποτέλεσμα. Όσον αφορά την επαρχία Πάφου πιστεύω ότι ο ΔΗΣΥ θα αυξήσει την εκλογική του δύναμη.