Για το δικαίωμα της Σωτήρας σε ισότιμη ανάπτυξη. Του Γεώργιου Τάκκα


Η εποχικότητα σε ότι αφορά την εργασία στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα στα οποία καλούνται να δώσουν λύσεις τόσο η πολιτεία όσο και οι τοπικές Αρχές.

 

Κάθε χρόνο, ένα ποσοστό που αγγίζει μέχρι και το 90% των επιχειρήσεων, κέντρων αναψυχής και εστιατορίων, κλείνει εντός Νοεμβρίου και επαναλειτουργεί την περίοδο του Πάσχα. Ελάχιστες είναι άλλωστε οι ξενοδοχειακές μονάδες που παραμένουν ανοιχτές ολόχρονα. Αυτή η μακρά περίοδος απραξίας κάθε χρόνο επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις τόσο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζήσουν για αρκετούς μήνες, με μοναδικό τους έσοδο το ανεργιακό επίδομα, με την αβεβαιότητα για το κατά πόσο θα έχουν δουλειά την επόμενη χρονιά. Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής αναζητούν την τύχη τους αλλού. Σύμφωνα με έρευνα που έχουμε διεξαγάγει, τέσσερις στους πέντε νέους της περιοχής μας, φεύγουν στις μεγάλες πόλεις προς αναζήτηση εργασίας.

Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου δεν αρκούν μεμονωμένες και σπασμωδικές κινήσεις. Απαιτείται συγκεκριμένο πλάνο και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων της περιοχής και του κράτους. Χρειάζονται επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που να δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Η περιοχή έχει μεγάλη ανάγκη τα αναπτυξιακά έργα και τις ποιοτικές θέσεις εργασίας, καθώς διαθέτει μεγάλο αριθμό εργαζομένων με υψηλή ακαδημαϊκή και άλλη κατάρτιση.

Στην προσπάθεια αυτή, οφείλουμε όλοι να έχουμε τα μάτια και τις κεραίες μας ανοικτές, ώστε να έχουμε αίσθηση των διεθνών τάσεων και των προοπτικών που υπάρχουν για όσο το δυνατόν πιο βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία παράλληλα να σέβεται το περιβάλλον και τους περιβαλλοντικούς στόχους που τίθενται ανά περιοχή.

Μια από αυτές τις διεθνείς τάσεις, όπως καταγράφονται τα τελευταία χρόνια είναι και οι μικτές αναπτύξεις οι οποίες μπορούν να επιφέρουν σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την οικονομία. Η δημιουργία υποδομών υγείας υψηλών προδιαγραφών στην περιοχή σε συνδυασμό με την ανέγερση μονάδων φιλοξενίας και παροχής ποιοτικών υπηρεσιών που θα λειτουργούν ολόχρονα ή ακόμα και η περαιτέρω επένδυση σε τομείς όπως η εκπαίδευση, μέσα από συγκεκριμένες αναπτύξεις, αναβαθμίζουν αισθητά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τις δυνατότητες εργοδότησης.

Ο Δήμος Σωτήρας ίσως είναι ο πρώτος Δήμος παγκύπρια που σχεδιάζει το παραλιακό μέτωπο πριν καν ανεγερθούν ξενοδοχειακές μονάδες. Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει γίνει μεθοδική και επίμονη προσπάθεια από πλευράς του Δήμου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, προς όφελος ολόκληρης της επαρχίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ενδιαφέρον για υλοποίηση τεσσάρων αναπτύξεων, αξίας πέραν των €400 εκ., οι οποίες αναμένεται να λειτουργούν καθόλη τη διάρκεια του έτους. Πρόκειται για αναπτύξεις που θα παρέχουν εκατοντάδες ποιοτικές θέσεις εργασίας σε προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, όσο και για τους επισκέπτες της. Ήδη, στην παραλιακή περιοχή του Δήμου Σωτήρας τρεις αναπτύξεις έχουν υποβάλει αίτηση στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Με δεδομένο ότι το παραλιακό μέτωπο της Σωτήρας εντάσσεται σε μεγάλο βαθμό στο Natura 2000, επιδίωξη του Δήμου δεν είναι η άναρχη ανάπτυξη της περιοχής. Πρώτοι εμείς, άλλωστε, ως Τοπική Αρχή, ανησυχούμε για την προστασία του περιβάλλοντος και την έχουμε εντάξει ψηλά στις προτεραιότητές μας. Ωστόσο, βάσει του Τοπικού Σχεδίου για την περιοχή, όπως αυτό δημοσιοποιήθηκε το 2020, κατόπιν πολύχρονων διαβουλεύσεων με όλα τα αρμόδια κρατικά τμήματα, έχουν καθοριστεί πολύ συγκεκριμένα τεμάχια, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, τα οποία διαφυλάχθηκαν ακριβώς για την ανέγερση αναπτύξεων στην περιοχή. Στο Δήμο Σωτήρας, διεκδικούμε μόνο αυτά που δικαιούμαστε με βάση το Τοπικό Σχέδιο, σημαντικός πυλώνας του οποίου είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Διεκδικούμε βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος ολόκληρης της επαρχίας Αμμοχώστου, οι κάτοικοι της οποία δικαιούνται να ονειρεύονται ένα ευοίωνο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους και ισότιμες ευκαιρίες με τους κατοίκους των άλλων επαρχιών.

*Δήμαρχος Σωτήρας

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Με χάντρες μία μία είναι φτιαγμένος ο Γκανές με το κεφάλι ελέφαντα.Δέκα ημέρες τον γιορτάζουν σε όλη την Ινδία. Αφορμή τα γενέθλιά του όπου είδωλά του κατασκευάζονται λίγο πριν βυθιστούν μαζί με τους πιστούς στο νερό.EPA/DIVYAKANT SOLANKI

Ήξερες ότι...

Τα εξειδικευμένα μαγαζιά προφυλακτικών εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Άμστερνταμ, το 1700. Μέχρι τα μέσα του αιώνα η μόδα είχε μεταφερθεί στο Λονδίνο, όπου τα πολυτερέστερα καταστήματα πουλούσαν αρωματισμένα προφυλακτικά, σχηματισμένα πάνω σε γυάλινα καλούπια.

Σήμερα


Κυριακή
1
Οκτωβρίου
2023
Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας

Γιορτάζουν :Ανανίας, Νίνος, Θηρεσία, Ρωμανός, Ρωμάνα, Ρωμανή

331 π.Χ.
Ο Μέγας Αλέξανδρος νικά στα Γαυγάμηλα τον βασιλέα των Περσών Δαρείο.
1574
Καταιγίδα στο Λέιντεν της Ολλανδίας. Πνίγονται 20.000 Ισπανοί στρατιώτες.
1795
Η Γαλλία κατακτάει το Βέλγιο.
1931
Το ισπανικό Κοινοβούλιο χορηγεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες
1949
Ο Μάο τσε Τουνγκ ανακηρύσσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (εθνική εορτή) , έπειτα από αγώνες 2 ετών κατά των εθνικιστών του Τσανγκ Κάι Σεκ, ο οποίος καταφεύγει στην Ταϊβάν
1958
Εγκαινιάζεται η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, η NASA
1960
Η Κύπρος γίνεται ανεξάρτητη δημοκρατία (εθνική εορτή)
1963
Η Νιγηρία γίνεται δημοκρατία (εθνική εορτή). Πρώτος Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Ναμντί Αζικίουε
1976
Στο Μεξικό, ο τυφώνας Λίζι σκοτώνει 2.500, τραυματίζει 14.000 και αφήνει 40.000 αστέγους

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy