Για το δικαίωμα της Σωτήρας σε ισότιμη ανάπτυξη. Του Γεώργιου Τάκκα


Η εποχικότητα σε ότι αφορά την εργασία στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα στα οποία καλούνται να δώσουν λύσεις τόσο η πολιτεία όσο και οι τοπικές Αρχές.

 

Κάθε χρόνο, ένα ποσοστό που αγγίζει μέχρι και το 90% των επιχειρήσεων, κέντρων αναψυχής και εστιατορίων, κλείνει εντός Νοεμβρίου και επαναλειτουργεί την περίοδο του Πάσχα. Ελάχιστες είναι άλλωστε οι ξενοδοχειακές μονάδες που παραμένουν ανοιχτές ολόχρονα. Αυτή η μακρά περίοδος απραξίας κάθε χρόνο επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις τόσο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζήσουν για αρκετούς μήνες, με μοναδικό τους έσοδο το ανεργιακό επίδομα, με την αβεβαιότητα για το κατά πόσο θα έχουν δουλειά την επόμενη χρονιά. Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής αναζητούν την τύχη τους αλλού. Σύμφωνα με έρευνα που έχουμε διεξαγάγει, τέσσερις στους πέντε νέους της περιοχής μας, φεύγουν στις μεγάλες πόλεις προς αναζήτηση εργασίας.

Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου δεν αρκούν μεμονωμένες και σπασμωδικές κινήσεις. Απαιτείται συγκεκριμένο πλάνο και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων της περιοχής και του κράτους. Χρειάζονται επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που να δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Η περιοχή έχει μεγάλη ανάγκη τα αναπτυξιακά έργα και τις ποιοτικές θέσεις εργασίας, καθώς διαθέτει μεγάλο αριθμό εργαζομένων με υψηλή ακαδημαϊκή και άλλη κατάρτιση.

Στην προσπάθεια αυτή, οφείλουμε όλοι να έχουμε τα μάτια και τις κεραίες μας ανοικτές, ώστε να έχουμε αίσθηση των διεθνών τάσεων και των προοπτικών που υπάρχουν για όσο το δυνατόν πιο βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία παράλληλα να σέβεται το περιβάλλον και τους περιβαλλοντικούς στόχους που τίθενται ανά περιοχή.

Μια από αυτές τις διεθνείς τάσεις, όπως καταγράφονται τα τελευταία χρόνια είναι και οι μικτές αναπτύξεις οι οποίες μπορούν να επιφέρουν σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την οικονομία. Η δημιουργία υποδομών υγείας υψηλών προδιαγραφών στην περιοχή σε συνδυασμό με την ανέγερση μονάδων φιλοξενίας και παροχής ποιοτικών υπηρεσιών που θα λειτουργούν ολόχρονα ή ακόμα και η περαιτέρω επένδυση σε τομείς όπως η εκπαίδευση, μέσα από συγκεκριμένες αναπτύξεις, αναβαθμίζουν αισθητά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τις δυνατότητες εργοδότησης.

Ο Δήμος Σωτήρας ίσως είναι ο πρώτος Δήμος παγκύπρια που σχεδιάζει το παραλιακό μέτωπο πριν καν ανεγερθούν ξενοδοχειακές μονάδες. Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει γίνει μεθοδική και επίμονη προσπάθεια από πλευράς του Δήμου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, προς όφελος ολόκληρης της επαρχίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ενδιαφέρον για υλοποίηση τεσσάρων αναπτύξεων, αξίας πέραν των €400 εκ., οι οποίες αναμένεται να λειτουργούν καθόλη τη διάρκεια του έτους. Πρόκειται για αναπτύξεις που θα παρέχουν εκατοντάδες ποιοτικές θέσεις εργασίας σε προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, όσο και για τους επισκέπτες της. Ήδη, στην παραλιακή περιοχή του Δήμου Σωτήρας τρεις αναπτύξεις έχουν υποβάλει αίτηση στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Με δεδομένο ότι το παραλιακό μέτωπο της Σωτήρας εντάσσεται σε μεγάλο βαθμό στο Natura 2000, επιδίωξη του Δήμου δεν είναι η άναρχη ανάπτυξη της περιοχής. Πρώτοι εμείς, άλλωστε, ως Τοπική Αρχή, ανησυχούμε για την προστασία του περιβάλλοντος και την έχουμε εντάξει ψηλά στις προτεραιότητές μας. Ωστόσο, βάσει του Τοπικού Σχεδίου για την περιοχή, όπως αυτό δημοσιοποιήθηκε το 2020, κατόπιν πολύχρονων διαβουλεύσεων με όλα τα αρμόδια κρατικά τμήματα, έχουν καθοριστεί πολύ συγκεκριμένα τεμάχια, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, τα οποία διαφυλάχθηκαν ακριβώς για την ανέγερση αναπτύξεων στην περιοχή. Στο Δήμο Σωτήρας, διεκδικούμε μόνο αυτά που δικαιούμαστε με βάση το Τοπικό Σχέδιο, σημαντικός πυλώνας του οποίου είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Διεκδικούμε βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος ολόκληρης της επαρχίας Αμμοχώστου, οι κάτοικοι της οποία δικαιούνται να ονειρεύονται ένα ευοίωνο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους και ισότιμες ευκαιρίες με τους κατοίκους των άλλων επαρχιών.

*Δήμαρχος Σωτήρας

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Shangluo, Κίνα: Μια κατεστραμμένη γέφυρα στην επαρχία Shaanxi στη βόρεια Κίνα. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι αναφέρθηκαν νεκροί και περισσότεροι από 30 αγνοούνται μετά την κατάρρευση, η οποία προκλήθηκε από καταρρακτώδεις βροχές. CNS/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Μέχρι τον 14ο αιώνα, τα ρολόγια είχαν μόνο ωροδείκτη. Έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον δύο αιώνες για να προστεθούν λεπτοδείκτες και δευτερολεπτοδείκτες!

Σήμερα


Δευτέρα
22
Ιουλίου
2024

Γιορτάζουν : Μαγδαληνή, Μάγδα, Μαγδούλα, Μαγδαλένα, Μαγδαλένια, Μαγδαλή, Μαγδάλω, Μαρκέλλα

1587
Μία δεύτερη ομάδα Άγγλων αποίκων φτάνει στο νησί Ρόανοκ στη Βόρεια Καρολίνα σε μια προσπάθεια επανίδρυσης της ερημωμένης αποικίας.
1613
Ενθρονίζεται ο Μιχαήλ Φιοντόροβιτς Ρομάνοβ στη Μόσχα ως «Μιχαήλ Α, τσάρος πάσης Ρωσίας».
1812
Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων διεξάγεται ο Πόλεμος των Χερσονήσων, στο πλαίσιο του οποίου οι αγγλικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Άρθουρ Γουέλσλι (μετέπειτα Δούκα του Ουέλλινγκτον) νικούν τις γαλλικές στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας.
1962
Κακή αρχή για το Πρόγραμμα Μάρινερ: το Μάρινερ 1 καταστρέφεται 293 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy