Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις σε ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Του Μάριου Χατζηρούσου

 


Παρά τις διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων χρόνων, η αγορά ακινήτων αποδεικνύεται γι’ ακόμη μια φορά ιδιαίτερα ανθεκτική στις αντιξοότητες. Κατά γενική ομολογία, κάποιες συγκυρίες ευνοούν περισσότερο τις επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων.

 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ειδικά, οι αξίες των εμπορικών ακινήτων κατά το 2022 επηρεάστηκαν σημαντικά από την αύξηση των επιτοκίων και την εντεινόμενη πολιτική αστάθεια. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα προηγήθηκαν διαδοχικές κρίσεις όπως το Brexit και μια περίοδος εφτά χρόνων με πολιτικές αναταραχές, στη διάρκεια της οποίας η χώρα άλλαξε πέντε πρωθυπουργούς. Εν μέσω αναταράξεων η αγορά ακινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου συνέχισε ωστόσο να προσελκύει κεφάλαια από όλο τον κόσμο.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, πάντως, διανοίγεται ένα παράθυρο ευκαιρίας για επενδύσεις σε εμπορικά και οικιστικά ακίνητα σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές, λόγω της αυστηρής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας με την αύξηση επιτοκίων και τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη ζήτηση και να πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω. Δημιουργούνται δηλαδή οι κατάλληλες συνθήκες για να κάνουν την κίνησή τους όσοι ψάχνουν επενδύσεις σε ακίνητα σε καλές τοποθεσίες στη βρετανική πρωτεύουσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο αναμένεται να αυξηθούν από το 2024. Εκτός Λονδίνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι τιμές κατέγραψαν ανοδική πορεία, ωστόσο η βασική αγορά παρέμεινε υποτονική. Στο κεντρικό Λονδίνο οι τιμές αναμένεται να περιοριστούν φέτος –μόλις 2% έως 3%– ενώ οι τιμές πέρα ​​από την πρωτεύουσα προβλέπεται να μειωθούν κατά 5%-8%. Είναι σημαντικό να αναδειχθεί πάντως ότι πρόκειται για βραχύβια διόρθωση, με όλες τις περιοχές να καταγράφουν αύξηση των τιμών από το 2024 και μετά.

Οι εν δυνάμει επενδυτές θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσεις ακίνητα στο κατώτατο σημείο του κύκλου της αγοράς. Με δεδομένο ότι οι αξίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 13,5% στο κεντρικό Λονδίνο τα επόμενα πέντε χρόνια, οι έξυπνοι επενδυτές θα πρέπει να κινηθούν με ταχύτητα σε αυτό το χρονικό σημείο για την αγορά ακινήτων.

Είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές να προσμετρήσουν το γεγονός ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα αποφέρουν και εισοδήματα και αύξηση κεφαλαίου. Ειδικότερα, τη δεδομένη χρονική στιγμή τα οικιστικά ακίνητα στο Λονδίνο αποφέρουν καθαρό εισόδημα από ενοίκια 3,5% έως 4,5%, ενώ τα εμπορικά ακίνητα στο Λονδίνο έχουν ετήσια απόδοση από 4,5% έως 6%. Εκτός Λονδίνου, οι αποδόσεις εμπορικών ακινήτων είναι ακόμη υψηλότερες, από 6% έως 9%. Σημειώνεται ωστόσο ότι η αξία των οικιστικών ακινήτων αναμένεται να αυξηθεί, ενώ των εμπορικών ακινήτων αναμένεται βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα να παραμείνει σταθερή. Πρόσθετα, οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η αγορά ενός διαμερίσματος σε καλή τοποθεσία στο κέντρο του Λονδίνου μπορεί να κοστίσει £600.000, αλλά το κόστος ενός εμπορικού ακινήτου με καλές προοπτικές ανάπτυξης είναι πιθανό να ξεπεράσει τις £1.500.000.

Οι ειδικοί της Consulco καθοδηγούν τους εν δυνάμει επενδυτές για το πού και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσουν τα χρήματά τους. Γενικότερα πάντως οι επενδυτές θα πρέπει να αποφεύγουν να βάζουν όλα τα αβγά τους σε ένα καλάθι και είναι προτιμότερο να εξετάζουν τα πλεονεκτήματα πολλών και διαφορετικών επιλογών.

*Διευθύνων Σύμβουλος Consulco



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Νότιο Ισραήλ: Ένας υπερ-ορθόδοξος Εβραίος μιλά με έναν στρατιώτη σε στάση λεωφορείου κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Abir Sultan/EPA

Ήξερες ότι...

Μπανγκόκ σημαίνει «Χωριό που βρίσκεται δίπλα σε ρυάκι».

Newsletter

Σήμερα


Παρασκευή
21
Νοεμβρίου
2025
Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης

Γιορτάζουν : Βιργινία, Μαρία, Μαργέτα, Μαριέττα, Μαργετίνα, Μάριος, Μάρω, Μαριώ, Μαριωρή, Μαρίκα, Μαριγώ, Μαριγούλα, Σουλτάνα, Σούζυ, Σούζη, Τάνια, Σουλτάνης

1272
Ο Εδουάρδος Α γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας.
1877
Ο Τόμας Έντισον ανακοινώνει ότι ανακάλυψε το φωνόγραφο, ένα μέσο καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου.
1953
Ινδοκίνα, Επιχείρηση Κάστωρ: Γάλλοι αλεξιπτωτιστές κυριεύουν το Ντιέν Μπιέν Φου και τα περίχωρα αυτού.