Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις σε ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Του Μάριου Χατζηρούσου


Παρά τις διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων χρόνων, η αγορά ακινήτων αποδεικνύεται γι’ ακόμη μια φορά ιδιαίτερα ανθεκτική στις αντιξοότητες. Κατά γενική ομολογία, κάποιες συγκυρίες ευνοούν περισσότερο τις επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων.

 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ειδικά, οι αξίες των εμπορικών ακινήτων κατά το 2022 επηρεάστηκαν σημαντικά από την αύξηση των επιτοκίων και την εντεινόμενη πολιτική αστάθεια. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα προηγήθηκαν διαδοχικές κρίσεις όπως το Brexit και μια περίοδος εφτά χρόνων με πολιτικές αναταραχές, στη διάρκεια της οποίας η χώρα άλλαξε πέντε πρωθυπουργούς. Εν μέσω αναταράξεων η αγορά ακινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου συνέχισε ωστόσο να προσελκύει κεφάλαια από όλο τον κόσμο.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, πάντως, διανοίγεται ένα παράθυρο ευκαιρίας για επενδύσεις σε εμπορικά και οικιστικά ακίνητα σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές, λόγω της αυστηρής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας με την αύξηση επιτοκίων και τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη ζήτηση και να πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω. Δημιουργούνται δηλαδή οι κατάλληλες συνθήκες για να κάνουν την κίνησή τους όσοι ψάχνουν επενδύσεις σε ακίνητα σε καλές τοποθεσίες στη βρετανική πρωτεύουσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο αναμένεται να αυξηθούν από το 2024. Εκτός Λονδίνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι τιμές κατέγραψαν ανοδική πορεία, ωστόσο η βασική αγορά παρέμεινε υποτονική. Στο κεντρικό Λονδίνο οι τιμές αναμένεται να περιοριστούν φέτος –μόλις 2% έως 3%– ενώ οι τιμές πέρα ​​από την πρωτεύουσα προβλέπεται να μειωθούν κατά 5%-8%. Είναι σημαντικό να αναδειχθεί πάντως ότι πρόκειται για βραχύβια διόρθωση, με όλες τις περιοχές να καταγράφουν αύξηση των τιμών από το 2024 και μετά.

Οι εν δυνάμει επενδυτές θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσεις ακίνητα στο κατώτατο σημείο του κύκλου της αγοράς. Με δεδομένο ότι οι αξίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 13,5% στο κεντρικό Λονδίνο τα επόμενα πέντε χρόνια, οι έξυπνοι επενδυτές θα πρέπει να κινηθούν με ταχύτητα σε αυτό το χρονικό σημείο για την αγορά ακινήτων.

Είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές να προσμετρήσουν το γεγονός ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα αποφέρουν και εισοδήματα και αύξηση κεφαλαίου. Ειδικότερα, τη δεδομένη χρονική στιγμή τα οικιστικά ακίνητα στο Λονδίνο αποφέρουν καθαρό εισόδημα από ενοίκια 3,5% έως 4,5%, ενώ τα εμπορικά ακίνητα στο Λονδίνο έχουν ετήσια απόδοση από 4,5% έως 6%. Εκτός Λονδίνου, οι αποδόσεις εμπορικών ακινήτων είναι ακόμη υψηλότερες, από 6% έως 9%. Σημειώνεται ωστόσο ότι η αξία των οικιστικών ακινήτων αναμένεται να αυξηθεί, ενώ των εμπορικών ακινήτων αναμένεται βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα να παραμείνει σταθερή. Πρόσθετα, οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η αγορά ενός διαμερίσματος σε καλή τοποθεσία στο κέντρο του Λονδίνου μπορεί να κοστίσει £600.000, αλλά το κόστος ενός εμπορικού ακινήτου με καλές προοπτικές ανάπτυξης είναι πιθανό να ξεπεράσει τις £1.500.000.

Οι ειδικοί της Consulco καθοδηγούν τους εν δυνάμει επενδυτές για το πού και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσουν τα χρήματά τους. Γενικότερα πάντως οι επενδυτές θα πρέπει να αποφεύγουν να βάζουν όλα τα αβγά τους σε ένα καλάθι και είναι προτιμότερο να εξετάζουν τα πλεονεκτήματα πολλών και διαφορετικών επιλογών.

*Διευθύνων Σύμβουλος Consulco

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Θεσσαλονίκη, Ελλάδα: Διαδηλωτές συγκρούονται με τα ΜΑΤ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης. Συνδικάτα κάλεσαν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία ταυτόχρονα με την πρώτη θλιβερή επέτειο του δυστυχήματος του μοιραίου τρένου στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Achileas Chiras/EPA

Ήξερες ότι...

Οι άντρες της φυλής Walibri στην κεντρική Αυστραλία χαιρετιούνται μεταξύ τους πιάνοντας ο ένας το πέος του άλλου και όχι με την κλασσική χειραψία.

Σήμερα


Παρασκευή
1
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Ευδοκία, Εύη, Ευδοκούλα, Ευδοκίτσα, Ευδοκή, Παράσχος, Πάρης, Πάρις, Χαρίσιος, Χάρισος, Χαρίσης, Χαρίσα

1582
Θεσπίζεται το Γρηγοριανό ημερολόγιο από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ.
1821
Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αρχίζει την πορεία του προς τη Βλαχία αφού ενώθηκε με τα τμήματα του Γεωργάκη Ολύμπιου, του Φαρμάκη και πολλών Ελλήνων εθελοντών.
1823
Καθιερώνεται στην Ελλάδα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Η 16η Φεβρουαρίου 1923 ονομάζεται 1η Μαρτίου.
1959
Ο Μακάριος επιστρέφει στην Κύπρο, όπου τον υποδέχονται με ενθουσιασμό.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy