Ισχυρή και ανθεκτική οικονομία για να παραμείνουμε σε σταθερή πορεία. Του Χάρη Μιχαήλ


Η Κύπρος γύρισε σελίδα, ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε για τον τόπο μας. Συγκλίνουσα άποψη ωστόσο παραμένει ότι το διακύβευμα είναι ένα: Να κρατήσουμε τη χώρα μας σε σταθερή πορεία. Για να το πετύχουμε αυτό, βασική προϋπόθεση είναι μια ισχυρή και ανθεκτική οικονομία. Μια οικονομία βιώσιμη και ευημερούσα.

Ασφαλώς δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, ούτε μαγικές συνταγές. Ιδιαίτερα στο σημερινό κλίμα αβεβαιότητας, λόγω της πληθωριστικής κρίσης που πυροδότησε η πανδημία και ενέτεινε η γεωπολιτική αστάθεια, χρειάζεται συγκροτημένη στρατηγική και μεθοδική δουλειά για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι και προτεραιότητες:

  • Κεφαλαιώδους σημασίας είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Με νοικοκυρεμένα δημοσιονομικά, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και ένα κράτος που να ξοδεύει συνετά και στοχευμένα. Μακριά από ελλείμματα και ανεύθυνες δαπάνες. Η σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας αναδείχθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, όπου το κράτος κατάφερε με τα αποθέματα που είχε στη διάθεσή του να στηρίξει τις επιχειρήσεις, νοικοκυριά και ευάλωτες ομάδες.
  • Εξίσου σημαντικό είναι να στηριχθούν τομείς-στυλοβάτες της κυπριακής οικονομίας, όπως ο Τουρισμός, τα Ακίνητα και οι Υπηρεσίες, ώστε να συνεχίσουν να έχουν ουσιαστική συμβολή στο ΑΕΠ και την αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, χρειάζεται η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής κινήτρων, η οποία να λαμβάνει υπόψη πραγματικά προβλήματα όπως:
  • Το υψηλά επιτόκια: Η παρούσα κατάσταση θα πρέπει να προβληματίσει την πολιτική ηγεσία, καθότι η αύξηση των επιτοκίων οδήγησε σε αύξηση και του κόστους των επενδύσεων, καθώς και του κόστους εξυπηρέτησης δανείων. Είναι ορατός ο κίνδυνος να αυξηθούν κάποια στιγμή τα ΜΕΔ. Η μείωση των επιτοκίων θα ενισχύσει την επενδυτική δραστηριότητα, με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη για την οικονομία.
  • Το κενό που δημιουργήθηκε με την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματα που υπήρξαν, το ΚΕΠ είχε καταλυτική συνεισφορά στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, στην αύξηση των εσόδων του κράτους και στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος μετά την κρίση του 2013. Χρειαζόμαστε ένα νέο Σχέδιο. Σοβαρό, ισχυρό και αξιόπιστο, στα πρότυπα αντίστοιχων σχεδίων σε άλλες χώρες της ΕΕ.
  • Το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων, το κόστος των προμηθειών και των υλικών κατασκευής.
  • Την αναπλήρωση της απώλειας (όχι μόνο αριθμητικά αλλά και από πλευράς αγοραστικής δύναμης) Ρώσων τουριστών, σε συνέχεια των γεωπολιτικών εξελίξεων. Εκ των ων ουκ άνευ είναι η στόχευση σε νέες αγορές, η προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών, η βελτίωση των υποδομών, όπως και η ποιοτική ενίσχυση του προϊόντος που προσφέρουμε. Στόχος πρέπει να είναι η αύξηση και των εσόδων από τον τουρισμό παράλληλα με τις αφίξεις.
  • Ιδιαίτερα σ’ αυτό το διεθνές περιβάλλον, η Κύπρος έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ τις σοβαρές ξένες επενδύσεις. Προκειμένου να προσελκύσει η χώρα μας επενδύσεις προστιθέμενης αξίας με οριζόντια οφέλη σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, χρειάζεται να καταστεί ακόμη πιο ελκυστικός προορισμός. Έγιναν αποφασιστικά βήματα τα τελευταία χρόνια, όμως υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ψήφιση του επενδυτικού νόμου, θα συνεισφέρει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Περαιτέρω, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Στους πολίτες και τα νοικοκυριά. Με μέτρα που να αυξάνουν πραγματικά το διαθέσιμο εισόδημα, ενδεχομένως στο πλαίσιο μιας φορολογικής μεταρρύθμισης, και κατ’ επέκταση την αγοραστική τους δύναμη, καθώς θα είναι σε θέση να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για τις καθημερινές ανάγκες τους.

Όπως ο στόχος για μια οικονομία δυνατή και ευημερούσα είναι κοινός, έτσι και η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συλλογική. Η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση παραμένουν το κλειδί σε κάθε δύσκολη συγκυρία. Με θετικό πνεύμα, εξωστρεφή στρατηγική και σωστή στόχευση θα καταφέρουμε και αυτή τη φορά να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία.

*CEO MHV Mediterranean Hospitality Venture Limited

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy