Η αγορά ακινήτου, η καλύτερη επένδυση του 2021. Του Μάρκου Αντωνίου

 


Η απόκτηση ακινήτου ήταν ανέκαθεν μία από τις πιο σταθερές επενδύσεις που θα μπορούσε κάνει ο μέσος άνθρωπος στη ζωή του...

 

Αυτό βεβαιώνεται από τον George S. Clason, συγγραφέα του “The Richest Man in Babylon”, του βασικού βιβλίου για όποιον αναζητά τρόπους να βελτιώσει τα οικονομικά του, μέχρι και το μέσο συγγενή, γνωστό ή φίλο, που έχεις ακούσει πολλές φορές να εξηγεί ότι «με το νοίκι παίρνεις σπίτι».

Αν δεχτούμε την προσέγγιση αυτή ως ορθή για μία οποιαδήποτε στιγμή, η χρονική περίοδος που διανύουμε -ειδικά για την Κύπρο- είναι παραπάνω από κατάλληλη για την αγορά ακινήτου. Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτό, είναι ένας συνδυασμός μακροοικονομικών, ιατρικών και πολιτικών δεδομένων, που διαμορφώνουν μία πρωτόγνωρα ευνοϊκή συγκυρία για την αγορά κατοικίας. Ας δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικότερα, βασιζόμενοι στα επίσημα στοιχεία και όχι στο περίεργο κλίμα της περιόδου.

Οι τιμές της αγοράς παραμένουν χαμηλές. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο έπεσαν περισσότερο από 5% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής. Μάλιστα, αυτό συνέβη σε μία περίοδο που οι τιμές ακινήτων άλλων πόλεων της Ευρώπης κατέγραφαν αυξήσεις μέχρι και πάνω από 17%. Ας αφήσουμε επομένως πίσω την αίσθηση που συχνά επικρατεί και θέλει την απόκτηση ακινήτου ως κάτι σχεδόν αδύνατο, ειδικά για νέους και ας κοιτάξουμε τους αριθμούς που δείχνουν ότι η αγορά είναι ευνοϊκή. Ένα ιδιαίτερο στοιχείο μάλιστα που αναδείχθηκε πρόσφατα, έχει να κάνει με τις τιμές των πρώτων υλών, οι οποίες και έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο εξάμηνο. Το αυξημένο αυτό κόστος είναι αναμενόμενο να μετακυλιστεί στον τελικό αγοραστή σε εύλογο χρόνο, γεγονός που καθιστά την αγορά ενός ακινήτου σήμερα, ως την πλέον σωστή επιλογή.

Η δεύτερη ευνοϊκή παράμετρος έχει να κάνει με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και κατά συνέπεια το ύψος των επιτοκίων δανεισμού των στεγαστικών δανείων. Η πολιτική της ΕΚΤ ευνοεί την πιστωτική επέκταση ως έναν τρόπο επανεκκίνησης της οικονομίας. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε μηδενικού ύψους επιτόκιο βάσης (Euribor), επομένως το μόνο επιτόκιο που θα πληρώσει σήμερα ένας δανειολήπτης, είναι αυτό της εμπορικής τράπεζας με την οποία θα συνεργαστεί. Ακόμα, όμως, και υπό αυτό το πρίσμα οι Κύπριοι κατατάσσονται μάλλον στους «ευνοημένους» του ευρωπαϊκού νότου, αφού το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού είναι περίπου 2% την ώρα που στην Ελλάδα φτάνει το 2.9% και στη Μάλτα ξεπερνάει το 3%. Ταυτόχρονα, η πολιτική της ΕΚΤ έχει επηρεάσει και τα επιτόκια καταθέσεων. Με αρκετές εμπορικές τράπεζες της Ευρώπης να έχουν ήδη επιβάλλει αρνητικά επιτόκια καταθέσεων (χρεώνοντας δηλαδή τους πελάτες τους για να διατηρούν εκεί τα χρήματά τους) αυτή η πολιτική δεν θα αργήσει να έρθει στην Κύπρο. Ο λόγος είναι απλός και έχει να κάνει με το κόστος που επωμίζονται οι ίδιες οι τράπεζες για τη διατήρηση της πλεονάζουσας ρευστότητας που εμφανίζουν. Άλλωστε πανευρωπαϊκά, όπως και στην Κύπρο, η περίοδος των lockdowns ευνόησε την αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών, επομένως και των καταθέσεων. Αυτές οι αποταμιεύσεις μπορούν να είναι το καύσιμο για την ανάπτυξη του επόμενου διαστήματος, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να είναι και το εργαλείο για τη βελτίωση της οικονομικής θέσης των ίδιων ανθρώπων, εφόσον επενδυθούν σωστά. Και όπως σημειώνουν… ο συγγραφέας του βιβλίου παραπάνω και ο συγγενής σου (!), η απόκτηση ακινήτου είναι η καλύτερη επένδυση.

Τέλος, η Κύπρος υπήρξε μία από τις χώρες που έδειξε καλά αντανακλαστικά στο ξέσπασμα της πανδημίας, προκειμένου αυτή να επηρεάσει όσο λιγότερο γίνεται την οικονομία. Με αυτό το σκεπτικό, το κράτος επιδοτεί το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων που αφορούν την πρώτη κατοικία μέχρι και κατά 1.5% για τέσσερα χρόνια.

Πρακτικά, οι τρεις αυτές παράμετροι ωθούν όποιον σκοπεύει να αγοράσει ακίνητο, στο να το κάνει τώρα. Διότι ρεαλιστικά είναι αδύνατο σε μελλοντικό χρόνο οι τιμές να είναι χαμηλές, τα επιτόκια να προσεγγίζουν το μηδέν και το κράτος να επιδοτεί το μεγαλύτερο μέρος του τελικού επιτοκίου, που θα πληρώσει ο δανειολήπτης.

Του Μάρκου Αντωνίου
Οικονομολόγου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Οτσοπί, Φλόριντα, ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις και η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του «Alligator Alcatraz», μιας νέας φυλακής κράτησης μεταναστών στην απομονωμένη περιοχή των Έβεργκλεϊντς της Φλόριντα. Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την επίσκεψη, ο Τραμπ απαξίωσε τις ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή, όπου ο δείκτης θερμότητας τον Ιούλιο συχνά ξεπερνά τους 37,8°C. «Μπορεί να είναι τόσο καλό όσο το αυθεντικό Αλκατράζ. Λίγο αμφιλεγόμενο, αλλά δεν με νοιάζει καθόλου», δήλωσε. Andrew Caballero-Reynolds/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Η πανούκλα, ο λιμός, το τέλος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και ο Μεσαίωνας οφείλονται στη διαστημική σκόνη ενός κομήτη που πέρασε κοντά από τη γη, σύμφωνα με τον Μάικ Μπέιλ, αυθεντία παλαιο-οικολογίας!

Newsletter

Σήμερα


Δευτέρα
7
Ιουλίου
2025

Γιορτάζουν : Κυριακή, Κική, Σάντυ, Κυριακιτσα, Κίκα, Κικίτσα, Κίτσα, Κορίνα, Κίτσος, Ντομένικα

1456
Η Γαλλίδα ηρωίδα Ζαν ντ Αρκ αθωώνεται από την Καθολική Εκκλησία, 25 χρόνια μετά το ρίξιμό στην πυρά ως αιρετική και μάγισσα.
1923
Στον Καναδά, η γαλλική γλώσσα εξισώνεται με την αγγλική και γίνεται μια από τις δύο επίσημες γλώσσες του κράτους.
1974
H Δυτική Γερμανία κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA.
2005
Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου, που αποδίδεται σε εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση, προκαλει το θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.