Τι είναι η κυτταρική ανοσία έναντι της Covid-19 και πώς μπορεί κάποιος να την ελέγξει; Του Κυριάκου Γιαννουκά

 


Η ανοσία έναντι των ιών και εν προκειμένω του SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19 μπορούμε απλοϊκά να πούμε πως είναι η ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να αμύνεται ενάντια στους βλαπτικούς παράγοντες, ώστε να μην υφίσταται τις συνέπειες της νόσησης.

 

Η ανοσία έρχεται ως αποτέλεσμα είτε της νόσησης από τον ιό, είτε του εμβολιασμού.

Η κυτταρική ανοσία συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ενεργοποίηση μιας ειδικής ομάδας ανοσοκυττάρων, των Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία παραμένουν στο αίμα για χρόνια μετά την λοίμωξη, κατέχοντας έτσι σημαντικό ρόλο στη  «μακροχρόνια μνήμη του οργανισμού» και στην άμυνά του σε μελλοντικές επαναλοιμώξεις. Η κυτταρική ανοσία μάλιστα, σύμφωνα με πολλές μελέτες προκύπτει ταχύτερα από την παραγωγή αντισωμάτων. Με τον τρόπο αυτό, ακόμη και αν κάποιο άτομο νόσησε ή εμβολιάστηκε κατά του Covid-19 και δεν παρήγαγε αντισώματα ή αυτά παρήχθησαν αργότερα, έχει ήδη κάποια μορφής προστασία, μέσω των ανοσοκυττάρων.

Ποιους αφορά η κυτταρική ανοσία;

Ο έλεγχος της κυτταρικής ανοσίας ενδείκνυται για όλα τα άτομα που επιθυμούν να έχουν πληρέστερη εικόνα της ανοσοαπόκρισης που έχουν πετύχει, είτε νόσησαν, είτε εμβολιάστηκαν έναντι του ιού SARS-CoV-2. Παράλληλα όμως αφορά και όσους επιθυμούν να ελέγξουν αν έχουν ήδη περάσει τη λοίμωξη, παραμένοντας ασυμπτωματικοί.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να γίνει ο διαχωρισμός της ύπαρξης αντισωμάτων -και του αριθμού αυτών- από την κυτταρική ανοσία. Καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου σώματος, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αυτοί είτε δεν συνυπάρχουν, είτε εμφανίζονται ετεροχρονισμένα. Για το μεγαλύτερο ποσοστό των υγιών ενηλίκων η παραγωγή αντισωμάτων και η κυτταρική ανοσία εμφανίζονται παράλληλα, σε διαφορετικό ωστόσο βαθμό και διάρκεια. Από την άλλη όμως, ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι τα αντισώματα είναι πιθανό είτε να καθυστερούν να παραχθούν, είτε να μην παραχθούν, οδηγώντας όσους προχωρούν σε εξέταση αντισωμάτων σε λανθασμένα αποτελέσματα για μη προστασία τους από το ενδεχόμενο λοίμωξης. Η κυτταρική ανοσία από την άλλη πολλές φορές έχει ήδη επιτευχθεί. Ασφαλώς ο βαθμός προστασίας που εκείνη παρέχει διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο έλεγχος της κυτταρικής ανοσίας είναι το βασικότερο εργαλείο που υπάρχει, ώστε ο εξεταζόμενος να γνωρίζει ακριβώς το επίπεδο προστασίας του κατά τη στιγμή πραγματοποίησης της εξέτασης.

Πώς γίνεται ο έλεγχος;

Η εξέταση για κυτταρική ανοσία, είναι σημαντικό να πραγματοποιείται μετά το πέρας των 14 ημερών από την εκδήλωση συμπτωμάτων, σε περίπτωση μόλυνσης από τον Covid-19 και τουλάχιστον 20 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος, καθώς ο οργανισμός χρειάζεται κάποιο διάστημα για να αναπτύξει την ανοσοαπόκρισή του.

Η μέθοδος ελέγχου που εισήγαγε για πρώτη φορά στην Κύπρο ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, χρησιμοποιεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνολογία T-SPOT που εξασφαλίζει αποτελέσματα υψηλής αξιοπιστίας. Για να πραγματοποιηθεί η εξέταση το μόνο που απαιτείται είναι η απλή αιμοληψία, ενώ τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα μετά από 5 εργάσιμες ημέρες, καθώς υπόκεινται σε ειδική επεξεργασία.

Ουσιαστικά μπορούμε να πούμε πως ο έλεγχος της κυτταρικής ανοσίας, αποτελεί ένα από τα βασικότερα όπλα που η σύγχρονη επιστήμη μας παρέχει. Αυτό, όχι μόνο χάρις στην ιδιότητά της να προστατεύει παράλληλα με τα αντισώματα τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και γιατί συχνά η διάρκεια της κυτταρικής ανοσίας είναι αρκετά μεγαλύτερη από το χρόνο διατήρησης των αντισωμάτων. 

*Προέδρος του Χημείου Γιαννουκά, του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στην Κύπρο



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη της Γάζας, Γάζα: Κάτοικοι εγκαταλείπουν τη βόρεια Γάζα μετά την εντολή των ισραηλινών δυνάμεων για εκκένωση προς τον νότο. Mahmoud Issa/Reuters

Ήξερες ότι...

Ο Ντεκάρτ ανακάλυψε το «Σύστημα Συντεταγμένων», παρατηρώντας μια μύγα να περπατάει σ’ ένα ταβάνι με πλακάκια.

Newsletter

Σήμερα


Πέμπτη
11
Σεπτεμβρίου
2025

Γιορτάζουν : Ευανθία, Εύα, Ευάνθης, Ευφρόσυνος, Φρόσυνος

1297
Στην Μάχη του Στέρλινγκ οι Σκωτσέζοι υπό τον Γουίλιαμ Γουάλας νικούν τους Άγγλους.
1609
Ο εξερευνητής Χένρι Χάντσον ανακαλύπτει το νησί του Μανχάταν.
1973
Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Χιλή υπό την ηγεσία του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ και με τη βοήθεια και χρηματοδότηση των ΗΠΑ, ανατρέπει τον δημοκρατικά εκλεγμένο σοσιαλιστή πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε. Η χούντα θα κρατήσει 17 έτη.
2001
Επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου 2001: Δύο επιβατικά αεροσκάφη υπό τον έλεγχο τρομοκρατών προσκρούουν στους δίδυμους πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, που καταρρέουν ύστερα από 63 και 100 λεπτά αντίστοιχα.Ο απολογισμός: περίπου 3000 νεκροί και 3000 τραυματίες.
2004
Πτώση ελικοπτέρου Σινούκ στη θάλασσα ανοικτά του Αγίου Όρους. Σκοτώνονται όλοι οι επιβαίνοντες, ανάμεσά τους και ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ με τους συνεργάτες του ιερωμένους.