Εκτεθειμένη και χωρίς εμβόλια, η πρώτη γραμμή των εκπαιδευτικών. Του Απόστολου Σκουρουπάτη


Είναι γεγονός ότι η πανδημία φανέρωσε αρκετά προβλήματα και ελλείψεις και  βρήκε όλους, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, απροετοίμαστους.

 

Για τον λόγο αυτό, δικαιολογούνται ίσως κάποια λάθη στα οποία υπέπεσε η πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας που υιοθέτησε η κυβέρνηση. Από τον Μάρτιο του 2020, ήταν ξεκάθαρο σε όλους ότι η μόνη μας ελπίδα για να τεθεί η πανδημία υπό έλεγχο ήταν ο εμβολιασμός του πληθυσμού το συντομότερο δυνατό.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και ενώ τα εμβόλια άρχισαν να καταφθάνουν στην Κύπρο από τον περασμένο Δεκέμβριο, δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να φέρει εις πέρας το εθνικό πλάνο εμβολιασμού.  Πέντε μήνες μετά την έλευση των εμβολίων και η Κύπρος καταγράφει σήμερα  απογοητευτικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού.

Αν δικαιολογούνται κάποια λάθη και παραλήψεις τον περασμένο χρόνο, τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την βραδυπορία και αποτυχία της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα  με τους εμβολιασμούς και να προστατεύσει τον πληθυσμό. Ασύλληπτο και αδιανόητο για ένα ευρωπαϊκό κράτος το 2021, να μην δίνει την ευκαιρία στους πολίτες του για εμβολιασμό με τη δικαιολογία ότι «η πύλη εμβολιασμού αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα». Απαιτούμε κράτος το οποίο, στη βάση της ίσης μεταχείρισης και της ισονομίας, παρέχει τη δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες να εμβολιαστούν χωρίς να τους κουνά κανένας το δάκτυλο για τα δήθεν τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πύλη.

Αυτό όμως που εξοργίζει περισσότερο είναι η συνεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα εμβολιασμού, σε εθελοντική βάση, στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, στις ουσιώδεις υπηρεσίες του κράτους, ανάμεσα σε αυτούς και οι εκπαιδευτικοί. Από τη μία, θέλουν τα σχολεία ανοικτά, χωρίς να έχουν πάρει μέτρα και από την άλλη αρνούνται να εμβολιάσουν τους ανθρώπους που καθημερινά έρχονται σε επαφή με δεκάδες παιδιά χωρίς μάσκες, σε  μικρές αίθουσες χωρίς σύστημα εξαερισμού.  Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι εκπαιδευτικοί, αυτοί που τόσο καιρό κρατούσαν σημαντικό βάρος της οικονομίας και της υγείας στους ώμους τους, για το υπουργείο θεωρούνται αναλώσιμοι.

Τα σχολεία οφείλουν να μείνουν ανοικτά για δεκάδες λόγους, αλλά από την στιγμή που δεν έχουν πάρει μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους το ελάχιστο που είχαν να κάνουν ήταν να δώσουν προτεραιότητα εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς και να διασφαλίσουν το βασικότερο δικαίωμα της υγείας και ασφάλειάς τους στον χώρο εργασίας. Στην προκειμένη περίπτωση, έχουν αφήσει εντελώς εκτεθειμένη και άοπλη την πρώτη την γραμμή. Επιμένουν σε ένα αποτυχημένο πλάνο εμβολισμού, για το οποίο ποτέ δεν δόθηκαν ολοκληρωμένα χρονοδιαγράμματα, καθυστερούν αδικαιολόγητα να εμβολιάσουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και αφήνουν μέχρι σήμερα εκτεθειμένους τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μια υπηρεσία μετά την άλλη να παραλύουν σε κρίσιμες στιγμές, είτε από θετικά κρούσματα εργαζομένων είτε από επαφές θετικών κρουσμάτων. Χωρίς εμβόλια και χωρίς μέτρα στα σχολεία, δεν μας εκπλήσσει καθόλου η εκτόξευση των σημερινών κρουσμάτων και το γεγονός ότι την ερχόμενη Παρασκευή οι σχολικές μας μονάδες σε παγκύπρια βάση θα υπολειτουργούν με τους μισούς εκπαιδευτικούς να απουσιάζουν είτε ως κρούσματα είτε ως επαφές, θα ήταν μια ασφαλής πρόβλεψη. 

Απόστολος Σκουρουπάτης
Εκπαιδευτικός – Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ
Υποψήφιος Βουλευτής ΑΚΕΛ Λευκωσίας

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy