fbpx

Ώρα να δράσουμε και να αντιδράσουμε. Της Βασιλικής Ζήνωνος


Ζήλεψα τις εικόνες των εξεγερμένων νέων που αναζητούσαν «ξαστεριά» στο κέντρο της Αθήνας.

 

Ζήλεψα τον τσαμπουκά και τη μαχητικότητά τους για διεκδίκηση ατομικών ελευθεριών και δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Ζήλεψα τον αγώνα τους ενάντια στη συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας και το πείσμα τους να μην επιτρέψουν την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από την ελληνική κυβέρνηση. «Δεν θα σταματήσουμε, μέχρι να νικήσουμε!», έγραψαν σε ένα από τα πανό που κρατούσαν πορευόμενοι στους δρόμους.

Γιατί, οι μάχες δίνονται στους δρόμους κι όχι με λάβαρα και selfies στην οθόνη του υπολογιστή. Γιατί, αγώνας θα πει να κουνηθείς από τη θέση σου, να φωνάξεις για το δίκαιο σου. Να βγάλεις γλώσσα στο κατεστημένο που σου φτιάξανε να ζεις και να φτύσεις στα μούτρα τους δήθεν σωτήρες και μεσάζοντες που σε χρησιμοποίησαν για ίδιον όφελος.

Ζήλεψα προ μηνών και τις μαζικές κινητοποιήσεις των γυναικών στην Πολωνία, για την αποτροπή της ποινικοποίησης των εκτρώσεων και της σεξουαλικής ζωής. Ζήλεψα το σθένος και το πάθος τους που ανάγκασε, τελικά, την κυβέρνηση της χώρας να παγοποιήσει την απαγόρευση αμβλώσεων.

Γιατί, η δράση φέρνει αντίδραση. Αντιβαίνει στην ιδέα της σταθερότητας και της ασφάλειας. Μιας ασφάλειας επίπλαστης και προσωρινής…

Σ’ αυτό τον τόπο, όμως, έχουμε εγκλωβιστεί στην ασφάλεια του τίποτα. Ξεχάσαμε πώς είναι να δρας και να αντιδράς. Συνηθίσαμε να ζούμε μες τα δείνα μας, αρνούμενοι να ξεβολευτούμε απ’ τον τρύπιο καναπέ μας. Λες και τα όσα στρεβλά και παράλογα συμβαίνουν γύρω μας -διαφθορά πολιτικού συστήματος, διαπλοκή, διχοτομική πολιτική, λεηλασία κοινωνικού πλούτου και περιβάλλοντος, κακοδιαχείριση της πανδημίας εις βάρος των χαμηλών κοινωνικών τάξεων, αυταρχισμός, εκφοβισμός, φίμωση της αντίθετης άποψης και στρατόπεδα συγκέντρωσης για αιτητές ασύλου- διαδραματίζονται σ’ ένα παράλληλο σύμπαν. Λες και δεν είναι αρκετά για να μας φέρουν στα όρια των αντοχών μας και να πούμε «ως εδώ»!

Η πανδημία δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τη μελλοντική εξαθλίωσή μας. Στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας έχει καταπατηθεί το διεθνές δίκαιο κι έχουν παραβιαστεί ελευθερίες. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και μέσα από την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τίτλο «Καταστολή μέσα στον κορωνοϊό, κακομεταχείριση από την αστυνομία και παγκόσμια πανδημία», στην οποία τεκμηριώνονται περιπτώσεις σε δεκάδες χώρες όπου οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Έχουμε απαράβατο, συνταγματικό και με αίμα κερδισμένο δικαίωμα στον δημόσιο χώρο, στην ελεύθερη έκφραση της γνώμης, στη διαμαρτυρία και τη διαδήλωση. Και για ορισμένους από εμάς ήρθε -επιτέλους- η ώρα να πούμε «ως εδώ». Ήρθε η ώρα του αγώνα και της δράσης. Ήρθε η ώρα να βγούμε από την εσωτερική μας μιζέρια και να εξωτερικεύσουμε τον θυμό και την αγανάκτησή μας.

Το ερχόμενο Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, στις 4.00 το απόγευμα, στο Πάρκο Κολοκάση στη Λευκωσία, σπάμε τον φόβο μας και πορευόμαστε ενάντια στον αυταρχισμό και τη διαφθορά, φορώντας τις προστατευτικές μάσκες μας και κρατώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις.

Γιατί, αν δεν τολμήσουμε ν’ αλλάξουμε το εσωτερικό του μυαλού μας καμιά εξωτερική όψη της ζωής μας δεν πρόκειται να αλλάξει.

Γιατί, «κι αυτοί που μας μιλούν πως θέλουν το καλό μας, ποτέ τους δεν ακούν το δίκιο το δικό μας». Γιατί, «αυτοί καλοπερνούν και 'μεις αγωνιάμε, αν θα ‘χουμε δουλειά για να ‘χουμε να φάμε».

Γράφει: Βασιλική Ζήνωνος

VasilikiZinonos.jpg

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι λέει η σειρά με την μεγαλύτερη τηλεθέαση. Το κορεάτικο «παιχνίδι του καλαμαριού» έχει πια εκατομμύρια οπαδούς και φυσικά οι επιρροές του έχουν κατακλύσει την ζωή μας. Οπως τα ζαχαρωτά της φωτογραφίας με την ονομασία «dalgona» ή «ppopgi» που αποτελούσαν ένα από τα παιχνίδια της σειράς και φτιάχνονται από ζάχαρη και σόδα με ένα απλό σχέδιο πάνω τους και ξεπουλούν στην Κίνα. EPA/YONHAP

Ήξερες ότι...

Το 1740 μία αγελάδα κρίθηκε ένοχη για μαγεία στη Γαλλία και εκτελέστηκε.

Σήμερα


Κυριακή
17
Οκτωβρίου
2021
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Γιορτάζουν :Αντίγονος, Ευπρέπιος, Ευπρέπειος, Ευπρεπής, Ευπρεπία

1864
Ψηφίζεται νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα.
1888
Πατεντάρεται ο οπτικός φωνόγραφος από τον Τόμας Έντισον (η πρώτη κινηματογραφική ταινία).
1918
Ανακωχή του Μούδρου, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Τούρκων και των Δυνάμεων της Αντάντ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).
1937
Την πρώτη τους εμφάνιση σε κόμικς εφημερίδας των ΗΠΑ κάνουν τα 3 σχεδόν ίδια ανίψια του Ντόναλντ Ντακ, ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι.
1956
Η Βρετανία ανοίγει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο, στο Κάλντερ Χολ.
1979
Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στη Μητέρα Τερέζα.
1994
Ιορδανία και Ισραήλ αποφασίζουν να υπογράψουν μια ιστορική συνθήκη ειρήνης, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους 46χρονη εμπόλεμη κατάσταση.
1997
Στην Κούβα, στη Σάντα Κλάρα, μεταφέρονται και ενταφιάζονται τα οστά του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, τριάντα χρόνια μετά την εκτέλεση του στη Βολιβία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy